Justyna Kowalczyk kritiserte Marit Bjørgens bruk av astmamedisin under OL. Nå fyrer hun løs igjen.

- Jeg forbereder meg i løypene og ikke på apoteket, sier hun i et intervju med den polske avisen Gazeta Wyborcza, ifølge VG.

Kowalczyk bruker også Bjørgens fravær i Tour de Ski til å mistenkeliggjøre sin norske erkerival.

- Det er trist at Justyna Kowalczyk prøver å sverte konkurrenter på den måten. Det vil bare slå tilbake på henne selv, spesielt med den historien hun har og det som skjedde med lagvenninnen i fjor, sier Inggard Lereim til Nettavisen.

Les også: Nye beskyldninger mot Bjørgen

Fra syk til frisk
Den anerkjente dopingjegeren – som både er nestleder i Antidoping Norge, leder i medisinsk fagkomité i Antidoping Norge og nestleder i FIS’ medisinske komité – sikter til dopingdommen Justyna Kowalczyk selv fikk i 2005, en dom hun riktig nok slapp å sone ferdig etter at CAS ga henne medhold i en appell. Og ikke minst til det som skjedde under OL i Vancouver sist vinter, der Kowalczyks lagvenninne med Kornelia Marek testet positivt på EPO.

Les også: Kowalczyks lagvenninne doptatt

Lereim understreker at verken Bjørgen eller noen andre som bruker astmamedisiner har et fortrinn i forhold til utøvere som ikke lider av astma, og derfor ikke får bruke medisin.

- Bruk av astmamedisin gjør at en utøvers tilstand endrer seg fra syk til normalt frisk. Påstandene om at Bjørgen har en fordel av dette er totalt grunnløse, fastslår Lereim overfor Nettavisen.

Skjerpede krav til testing
Han understreker at bruken av astmamedisin er underlagt omfattende, og stadig strengere, tester.

- Kravet til ekspertvurderingene er stadig blitt skjerpet, og ikke minst standardisert. Jeg kan garantere at retningslinjene følges til punkt og prikke for alle våre utøvere. I tillegg finnes det et medisinsk panel som kan gå inn og gjøre kontroller ved den minste mistanke om at retningslinjene ikke blir fulgt, sier Lereim.

- Hvis ikke astmamedisin har noen effekt utover normaltilstand, hvorfor må man da ha restriksjoner på bruken?

- Dette er jo medisiner, og skal derfor kun brukes når det er medisinsk nødvendig.

Vanligst i Nord-Europa
Ifølge Lereim er astma en utbredt sykdom i langrennsverdenen.

- Og det vi ser, er at det er mer vanlig blant utøvere fra Nord-Europa enn fra Sør-Europa. Det skyldes rett og slett klimatiske forhold. For hard trening i for kald luft gjør at man kan utvikle kuldeastma og anstrengelsesrelatert astma, sier Inggard Lereim – som håper og tror Marit Bjørgen har sterk nok ryggrad til å heve seg over utspillene fra Justyna Kowalczyk.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!