RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP/Scanpix

Gruppe A: Vinner med utskjelt trener

Sist oppdatert:
Les analyser av samtlige lag i VM-gruppe A.

Nettavisens odds-, trav og tippemagasin Sportspill.no lader opp til VM med analyser av samtlige lag i de ulike gruppene. Vi starter med gruppe A.

Øvrige artikler i serien:
Gruppe A: Gruppe A: Vinner med utskjelt trener
Gruppe B: Tidenes beste VM-angrep?
Gruppe C: Er England gode nok?
Gruppe D: Tyskland kan overraske - igjen
Gruppe E: Kan gå hele veien med Robben
Gruppe F: Tviler på aldrende Italia

Følg VM i Nettavisens VM-magasin

Favoritten
Frankrike er den naturlige favoritten, men Les Blues har vært gjennom noen magre år nå. Det er utbredt misnøye hos supportere, menigmann, spillere og presse med landslagstrener Raymond Domenech.

Frankrike blir betraktet som kjedelige, defensive og svært lite gjennombruddshissige og det er meget uvanlig at en trener som Domenech kan overleve så utbredt misnøye over så lang tid. Kvaliteten i den franske troppen er det svært lite å utsette på.

William Gallas og Patrice Evra er bunnsolide navn i forsvaret, komplettert av meritterte spillere som Eric Abidal (Barcelona), Bacary Sagna (Arsenal), Sebastien Squilacci (Sevilla), Gael Clichy (Arsenal) og rutinerte Anthony Reveillere (Lyon).

På midtbanen finnes supertalentet Yoann Gorcuff (Bordeaux), stabilisatoren Abou Diaby (Arsenal) og Florent Malouda (Chelsea). Og i frontlinjen finnes så meritterte navn som Thierry Henry (Barcelona), Franck Ribery (Bayern München), Nicolas Anelka (Chelsea) og Sidney Govou (Lyon) blant annet.

Sportspill.nofå du daglige odds- og travtips og tippetips hver onsdag, lørdag og søndag. Sjekk onsdagens tippetips og oddstips.

Har underprestert
Det er altså kvalitetsspillere i overflod, men som lag har Frankrike underprestert siden VM i 2006. Skulle Domenech mot formodning få laget sitt til å fungere som enhet, har Frankrike selvsagt potensial for å rekke langt i mesterskapet, men hvorfor skulle det løsne nå? Uansett så blir franskmennene favoritt i gruppen, mest i mangel av utfordrere i denne gruppen, som det også er naturlig å stille spørsmål ved.

ODDSTIPS MANDAG: Vi må prøve Viking

Utfordreren
Mexico er etter vårt syn den store outsideren i denne gruppa. Nå er kanskje ikke Concacaf-kvalifiseringen den vanskeligste å komme seg gjennom da eneste reelle utfordrer er USA. Men Mexico har lang erfaring med å være i VM-sluttspill og har deltatt i de fire siste VM-sluttspillene og kommet seg videre fra gruppespillet hver gang.

Mexico spiller som alltid svært pasningsorientert fotball, og er ofte ”fine” å se på. Men det hefter store spørsmålstegn ved effektiviteten til Javier Aquirre’s mannskap. Sterk generalprøve med å slå Italia 2-1 torsdag 3.juni, uten at vi skal legge altfor mye vekt på den kampen. Mexico har en 23-mannstropp som nok er svært ukjent for nordmenn flest. Guillermo Franco (West Ham) og Carlos Vela (Arsenal) er de mest kjente spillerne.

Det skal man selvsagt ikke la seg lure av, trener Javier Aquierr får veldig mye ros for den måten Mexico har fremstått på under hans ledelse. Mexico åpner mot vertslandet Sør-Afrika, kanskje ikke den matchen de ønsket seg, men vi tror altså at Mexico er den fremste kandidaten til å slå følge med Frankrike fra gruppe A.

Lever oddsspillene på mobilen!

Outsiderne
Sør-Afrika:
Hjemmebanefordel har gjennom hele VM-historien vist seg å ha en formidabel effekt. Sør-Afrika overrasket i Confederations Cup sist sommer, der de gjorde sterke matcher mot Brasil i semifinalen og i kampen om tredjeplassen mot Spania. Oppkjøringen frem mot VM har vært god for vertene, og det er åpenbart at den rutinerte ringreven Carlos Alberto Perreira har fått bra skikk på mannskapet sitt. Sør-Afrika har kun to ganger tidligere deltatt i et VM-sluttspill, og ved begge anledninger har de røket ut etter gruppespillet.

Det vrimler ikke av profiler i mannskapet, og det store spørsmålet for hjemmelaget blir hvorvidt man er sterke nok offensivt. Profilen i laget er Everton-spilleren Steven Pienaar. Åpningskampen mot Mexico vil trolig avgjøre mye om hvorvidt vertsnasjonen kommer seg videre fra gruppespillet. Vi blir ikke overrasket om så skulle skje.

Sportspill.nofå du daglige odds- og travtips og tippetips hver onsdag, lørdag og søndag. Sjekk onsdagens tippetips og oddstips.

Uruguay: Den dobbelte verdensmesteren (1930 og 1950) Uruguay deltar i sitt ellevte VM-sluttspill. Men kun i sitt andre sluttspill siden 1990, og kvalifiserte seg til Sør-Afrika via playoff. Uruguay må nok sette sin lit til den fremragende trioen på topp for å komme seg videre fra gruppespillet.

Diego Forlan (Atletico Madrid), Luis Suarez (Ajax) og Edinson Cavani (Palermo) synes som en svært sterk angrepstrio. Totalt har disse tre over 50 ligascoringer for sine klubblag denne sesongen, og i motsetning til Gruppe A’s øvrige tre lag, er det ikke fremover Uruguay vil slite. Men er det nok kvalitet i laget utover denne angrepsrekken? Svært mange av spillerne i 23-mannstroppen har tilhold i europeiske klubblag uten at det er de mest kjente profilene, og norgeskjenningen Sebastian Eguren er blant dem. Trener Oscar Tabarez var for øvrig også trener for Uruguay under VM i 1990, så får vi se om den erfaringen hjelper Uruguay til avansement.

Gruppe A: Ser ut som den mest åpne gruppen på forhånd. Frankrike burde i utgangspunktet ha en ypperlig mulighet til avansement, men vi er aldeles ikke overbeviste. Helt jevnt mellom de tre øvrige lagene, men vi setter altså en liten fordel til Mexico pga erfaring og kapasitet. Men skulle det bli Sør-Afrika og Uruguay som kommer seg videre fra denne gruppen, vil det heller ikke være en sensasjon.

Kampene i gruppe A:
11. juni 16.00: Sør-Afrika - Mexico
11. juni 20.30: Uruguay - Frankrike

16. juni 20.30: Sør-Afrika - Uruguay
17. juni 20.30: Frankrike - Mexico

22. juni 16.00: Mexico - Uruguay
22. juni 16.00: Frankrike - Sør-Afrika

Nyttige lenker:
Lever Norsk Tippings spill på nett
Få premiegaranti på Tippekupongen
Få scoringsvarsel for ditt lag
Øk vinnersjansene dine med systemspill

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere