RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gruskongen Evans

Foto: Luk Beines (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Cadel Evans vant etappen som inneholdt regnvær, vind fra alle kanter, bratte bakker, grusveier og brostein.

Rytterne fikk oppleve alt på den syvende etappen av Giro d`Italia lørdag. Flere ryttere fikk smake på asfalten underveis, blant annet lederen av rittet, Vinzenco Nibali (Liquigas).

Underholdningsverdien for TV-seerne var enorm på etappen som besøkte mange av grusveiene som benyttes i grusklassikeren Monte Paschi Eroica. Med smale dekk og stive sykler skapte Giro-rytterne fantastisk underholdning på gruspartiene som ofte omtales "Strade bianche".

Vil du vinne tur til Tour de France? Konkurransen finner du nederst i artikkelen.

Den tidligere terrengsyklisten Cadel Evans (BMC Racing Team) var en av de som likte seg best på grusveiene nordvest i Italia lørdag. BMC Racing-rytteren satt langt fremme hele veien, og tettet de nødvendige lukene. Spesielt Alexandre Vinokourov var meget offensiv de siste milene, men klarte aldri riste av seg verdensmesteren.

På oppløpet i Montelcino parkerte Cadel Evans italienske Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini) og Astana-rytter Alexandre Vinokourov i kampen om etappeseieren.

Vinokourov overtok ledelsen i sammendraget etter dagens sterke innsats. Liège - Bastogne - Liège-vinneren leder med 1,12 til Cadel Evans sammenlagt. David Millar er nummer tre sammenlagt, 1,29 bak Vinokourov.

Carlos Sastre (Cervèlo Test Team) ble dagens store taper med over fem minutter i tidstap. Liquigas-duoen Vinzenco Nibali og Ivan Basso tapte over halvminuttet til vinneren Evans på dagens etappe. Sammenlagtlederen før lørdagens etappe, Nibali, veltet i en nedoverbakke med tre mil til mål, og tok med seg flere lagkamerater.

Les også: Alt du trenger til Giro d'Italia

Slik gikk det
Nicki Sorensen (Saxo Bank) og Rick Flens (Rabobank) var i brudd lenge på den 220 kilometer lange etappen fra Carrara til Montelcino. Etappen skulle opprinnelig være 222 kilometer lang, men den ble redusert grunnet et jordskred i det kraftige regnværet.

Katusja skrudde opp tempo midtveis på etappen, og hentet raskt de to i front. Feltet ble splittet opp i flere grupperinger hvor blant annet sammenlagtfavoritt Carlos Sastre (Cervèlo Test Team) var på feil side.

Da rytterne var på vei mot det første gruspartiet fikk rytteren i Maglia Rosa (ledertrøyen), Vinzenco Nibali, smake på asfalten. Det som var igjen av hovedfeltet ble delt opp i flere grupperinger.

På grunn av velten fikk Carlos Sastre heng på Liquigas-laget som jakten gruppen foran hvor blant annet Cadel Evans, Damiano Cunego og Alexandre Vinokourov befant seg.

I det siste gruspartiet fant Vinokourov ut at grus/vann-spruten til hjelperytteren foran ble for irriterende. Astana-rytteren støtet i de bratte bakkene med 13 kilometer igjen til mål, og fikk med seg Cadel Evans i verdensmestertrøyen. De samarbeidet godt, men fikk senere besøk av Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini), Stefano Garzelli (Acqua & Sapone), Marco Pinotti (HTC Columbia), John Gadret (Ag2r) og David Arroyo (Caisse d'Epargne).

Cunego ledet inn på brosteinen den siste kilometeren, men Evans tok raskt over drajobben. BMC Racing Team-rytteren var den klart sterkeste i spurten foran Cunego og Vinokourov.

PS: Gabriel Rasch (Cervèlo Test Team) er eneste norske deltaker i det italienske etapperittet som avsluttes med en tempoetappe i Verona 30. mai. Nordmannen er hjelperytter for Carlos Sastre, men klarte ikke forhindre det store tidstapet for sin spanske kaptein.

Procycling.no kommer tilbake med bildesak (stooore bilder).

Resultater:
1 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team
2 Damiano Cunego (Ita) Lampre-Farnese Vini +2
3 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana samme tid
4 Marco Pinotti (HTC-Columbia) +6
5 David Arroyo (Caisse d'Epargne) +12
6 Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) +27
7 John Gadret (Ag2R-La Mondiale) +29
8 Michele Scarponi (Androni-Giocattoli) +1,01
9 Cayetano Sarmiento Tunarrosa (Acqua & Sapone) +1,07
10 Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto ) +1,10

Sammenlagt:
1 Alexandre Vinokourov (Astana) 24.04,02
2 Cadel Evans (BMC Racing Team) +1,12
3 David Millar (Garmin-Transitions ) +1,29
4 Vladimir Karpets Russia Team Katusha +1,30
5 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Doimo +1,33
6 Marco Pinotti (Ita) Team HTC - Columbia +1,40
7 Linus Gerdemann (Ger) Team Milram +1,50
8 Ivan Basso (Ita) Liquigas-Doimo +1,51
9 Thomas Rohregger (Team Milram) +1,56
10 Richie Porte (Team Saxo Bank) +2,00

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

Vil du vinne en tur til Tour de France? Svar på spørsmålet under!

2015-0

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere