RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP/Scanpix

Grusom Premier League-gjeld

Sist oppdatert:
De engelske klubbene skylder mer penger enn alle de andre lagene i europeiske ligaer til sammen.

- Engelske klubber står for 56 prosent av gjelden som europeiske klubber skylder, heter det i en rapport fra Uefa som The Guardian har fått tak i.

Tallene er dramatiske - for å si det mildt. Premier League-klubbene skylder med andre ord mer penger enn alle de andre lagene i europeiske ligaer til sammen.

Det er 732 klubber som har fått klubblisens av Uefa. Rapporten, som har blitt satt sammen av The European Club Footballing Landscape, kalkulerer med at den samlede gjelden til 18 Premier League-klubber er på drøye 35 milliarder kroner.

Det er fire ganger så mye som den nest mest gjeldstyngede ligaen, nemlig spanske La Liga.

Grunnen til at det kun er 18 Premier League-klubber i rapporten er fordi Portsmouth og West Ham ikke fikk klubblisens av Uefa fordi klubbene var for gjeldstynget.

Det vil si at de røde tallene er enda større enn det som kommer fram i rapporten.

Les også: Sorry, Rooney!

Høyeste inntekter
Men de engelske klubbene troner dog klart høyest på inntekter fra TV og andre kommersielle inntekter. 976 millioner kroner drar klubbene inn årlig i snitt mellom de 18 klubbene som er med i rapporten.

Neste på lista var den tyske Bundesligaen med 632 millioner.

Men til tross for de høyeste kommersielle inntektene, var Premier League-klubbene de mest avhengige av penger de låner i banken eller fra klubbeiere.

Manchester United og Liverpool er de to mest gjeldstyngede klubbene siden de er blitt påført voldsomme summer av den røde sorten etter at klubbene har blitt tatt over av amerikanske eiere.

United og Liverpool har en samlet gjeld på over 10 milliarder kroner. Rapporten gir de to gigantklubbene mye av skylden for gjeldsstatistikken i Premier League.

Onsdag forsvarer dog Premier League-styret seg med at siden deres klubber tjener klart mest, kan de også tillate seg å låne langt mer enn de andre europeiske klubbene.

- Det kritiske punktet er ikke hvor mye gjelden er på, men heller hvordan den skal betales ned, sier en talsmann.

Les også: Mesterligaen uten United og Real Madrid?

Ny plan kommer snart
Gianni Infantino, generalsekretær i Uefa, konkluderte rapporten med at nesten halvparten (47 prosent) av alle klubbene i Europa gikk med underskudd, til tross for rekordhøye inntekter i 2008.

Med rapporten blir Uefa-president Michel Platinis «finansielle fair play-plan» enda mer aktuell. Den planen innebærer at klubbene ikke kan bruke mer penger enn de tjener, og forslaget blir nå diskutert høyt oppe i Uefa-systemet.

Forslaget skal etter planen bli innført i 2012-2013-sesongen, og vil blant annet føre til at klubber som viser for mye røde tall i regnskapet kan bli utelukket fra de europeiske turneringene.

- Disse tallene fra de gjeldstyngede klubbene viser en urovekkende utvikling. Dermed er det viktig med en slik plan for å sikre helsen til den europeiske fotballen, sier Platini.

Premier League og FA har allerede stilt seg positive til forslaget.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere