Gå til sidens hovedinnhold

Gul trøye gir ny hodepine

Skal Garmin forsvare gult eller jage grønt?

LES ESSARTS (procycling.no): Jonathan Vaughters fikk et stjernelag mellom nevene da Cervélo TestTeam bukket under på tampen av fjorårssesongen.

Men han fikk også en rekke problemer.

Lagdisposisjonene under Paris-Roubaix var en mare, likevel kom amerikaneren fra det med æren i behold da hjelperytter Johan Van Summeren stakk av med seieren.

Uttaket til Tour de France var ikke enklere. I sin personlige kåthet etter å vinne lagtempoen, ble det brøytet plass til David Millar, Ramunas Navardauskas og Dave Zabriskie.

Bli venn med procycling.no på Facebook!

Tårer på lagbussen
Da drømmen ble oppfylt søndag, og tårene strømmet fritt inne i lagbussen til Garmin-Cervélo, demmet nye problemer seg opp for den karismatiske generalmanageren.

For hvordan stokker Vaughters kortene når Thor Hushovd bærer den gule ledertrøya samtidig som Tyler Farrar skal feste grepet om den grønne?

- Det er vi nødt til å snakke nærmere om. Dette er en lagidrett og det dreier seg om lagets beste. I morgen er vi nødt til å konsentrere oss om to ting på en gang, men jeg er sikker på at skal løse det og at vi forsvarer den gule ledetrøya i hvert fall ut morgendagen, sier Vaughters til procycling.no.

Les også: Trodde ikke på seier

Kvålsvoll: - Meningsløst
Det er for så vidt ingen motsetninger ved å sette noen ryttere til å hjelpe Hushovd og andre til å hjelpe Farrar i spurten.

Det er Vaughters mannskap kapable til å fikse.

Foran Tour de France har imidlertid de to delt etappene seg imellom basert på etappeprofilene, og lovet å hjelpe hverandre.

Morgendagens etappe mellom Olonne-sur-Mer og Redon er definitivt av det flate slaget, dermed kan man risikere å se Hushovd gjøre en jobb for sin spurtkamerat i forkant av den avgjørende spurten.

- Jeg synes det er meningsløst om den gule trøya må gjøre opptrekk. Det er min mening og for meg er det åpenbart at Hushovd må få kjøre sitt eget løp, forteller sørlendingens personlige trener, Atle Kvålsvoll.

Han vil heller at 33-åringen skal få kjøre så billig som mulig, og aller helst trille rolig inn sammen med hovedfeltet og beholde symbolet han bærer som rittets leder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sjongløren Jonathan
procycling.no konfronterte Vaughters med dette da han hastet igjennom møteplassen mellom journalister og utøvere og ledere i etterkant av lagtemposeieren.

Da svarte han følgende:

- Jeg skal la ham trekke hovedfeltet gjennom hele dagen, svarte han uten alvor i stemmen.

- Selvsagt er vi nødt til å forsvare den gule ledertrøya, men vi kan ikke sitte der og kjøre inn alle bruddforsøkene som dukker opp. Vi er nødt til å se hvordan vi løser det. Vi ønsker å beholde den trøya så lenge vi makter, og vi er nødt til å sjonglere mellom interessene våre i dette rittet.

- Vil du be Thor om å delta i et opptrekk for Farrar?

- Vi er nødt til å snakke om det. Dersom Thor sier at han kan gjøre det, er det en bra ting. Vi kjørte for Hushovds sjanser i går, og det som er sikkert med dette laget er at alle rytterne på et eller annet punkt er nødt til å ofre seg for en av lagkameratene sine. Samarbeid er egentlig alt dette laget dreier seg om, svarte Vaughters.

Les også: - Dette var rått

Henviste til Vaughters
Hushovd var ikke spesielt snakkesalig om den gulgrønne verkebyllen på det store jubeldagen.

- Det er du nødt til å spørre ham om, sa nordmannen og pekte mot Vaughters da han fikk spørsmål om det var aktuelt å bidra i spurtopptrekket til Garmin i Redon.

På den offisielle pressekonferansen etter rittet, hyllet han Vaughters for den jobben han gjør som sjef for Garmin-Cervélo.

Det pussige er at de kjørte sammen i Crédit Agricole helt tilbake til 2001. Den gangen vant de også lagtempoen, men Hushovd avslørte at han aldri trodde han skulle konkurrere under den amerikanske hjelperytterens ledelse senere i karrieren.

- For å være ærlig, hadde jeg ikke forventet det da jeg så ham i 2001, humret Hushovd.

- Men han har imponert meg i denne rollen. Han styrer laget på en god måte og har det overordnede ansvaret for en rimelig stor organisasjon. Jeg synes også han tok noen harde avgjørelser med laguttaket foran Tour de France, men han tok dem og han sto bak dem. Jeg respekterer den jobben han gjør med laget vårt, lød skussmålet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vant sammen i 2001
Nå får altså Vaughters nye avgjørelser å ta når Garmin-taktikken blir utkjempet på flere fronter i dagene som kommer.

Amerikaneren tillot seg også å mimre tilbake til løpet de to vant sammen for ti år siden – og det på dagen da hans nåværende lag tok sin aller første etappeseier i rittets historie.

- Jeg husker hvor glade vi var tilbake i 2001. Thor Hushovd var vel 18 år, den gangen (han var 23 år, vår anm.). Han var den sterkeste rytteren den gangen også. Det var så vidt vi hang på bakhjulet hans opp den siste bakken.

- Selv om jeg ikke gjorde noe på sykkelen denne gangen, gjør det meg stolt at jeg har klart å sette sammen et lag som klarer å vinne dette igjen, ti år etter seieren vår i Crédit Agricole, fortalte Vaughters.

PS! Under mandagens etappe vil Thor Hushovd kjøre i den gule ledertrøya for fjerde gang i karrieren. Det gjorde han også i 2004 og to etapper i 2006.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken