*Nettavisen* Sport.

Gule trøya til Pereiro Sio

Foto: STEFANO RELLANDINI/SCANPIX

Den 13.etappen av årets Tour de France er over. Jens Voigt kom først i mål, med Oscar Pereira Sio, som overtar den gule ledertrøya, rett bak - halvtimen foran hovedfeltet.

16.07.06 10:34

13. etappe, Béziers - Montélimar:(230 km): Fem ryttere skilte seg ut i brudd i dag; de fem representerer fem forskjellige lag og fem forskjellige land: Chavanel (Cofidis og Frankrike), Grivko (Milram og Ukraina), Pereiro Sio (Caisse d'Epargne-Illes Balears og Spania), Voigt (CSC og Tyskland) og Quinziato (Liquigas og Italia).

TV2 sykkelekspert Johan Kaggestad trodde tidlig at dagens brudd skulle gå inn, noe det også gjorde.

- Statestikken viser at brudd gjerne går helt inn på slike overgangsetapper som denne, sier Kaggestad.

Thor Hushovd lå i hovedfeltet, og havnet på en 12.plass i dag, en halvtime bak Voigt og Pereiro Sio. I hovedfeltet lå også Floyd Landis med den gule trøya, bak et kobbel av Phonak-ryttere.

Før starten lå Pereiro Sio 28.50 bak Landis i sammendraget. Landis så lenge ut til å kunne holde Pereira bak seg, selv etter at sistnevnte gikk i mål halvtimen og Landis da lå en halvtime bak. Det var ventet at Landis ville sette inn en spurt og beholde den gule trøya, men det skjedde ikke. En overraskende behagelig avslutning av Landis og lagkameratene kan tyde på at Phonak-laget er fornøyde med å slippe oppmerksomheten, som følger trøya, før neste ritt.

TV2 Nettavisen fulgte etappen live.

Bakgrunn:

Dagens etappe mellom Béziers ved middelhavskysten, og nordøstover mot Montélimar er uten store vanskeligheter. Terrenget er lett kupert - med fire fjerdekategoristigninger - men den er ikke noe å kimse av etter to uker på sykkelsetet. Spesielt siden den er Tourens lengste.

Det blir antagelig et race mellom spurterne i dagens etappe, siden den er en av de siste sjansene til etappeseier før Touren vender tilbake til fjelleneSammenlagtrytterne derimot vil mest sannsynlig kjøre safe og ta det rolig før de tar fatt på Alpene i morgen.

Et viktig spørsmål - sett med norske øyne - vil være om Thor Hushovd kan blande seg inn i tetstriden. Etter noen tunge dager den siste uken, viste nordmannen glimt av gammel storhet igjen under gårsdagens etappe da han tidlig gikk i brudd og endte på tiendeplass.

Grimstad-syklisten ligger håpløst langt bak i kampen om den grønne trøya med sine 145 poeng - mot ledende Robbie McEwens 232. Men en etappeseier vil likevel være et fint plaster på såret etter et par uker med motgang for Credit Agricole-rytteren.

TV2s sykkelekspert Johan Kaggestad tror «Dyret fra Grimstad» kan stikke av med seieren.

- Thor kan vinne i dag. Det avgjørende blir om det går et brudd eller ikke, noe jeg tror vil skje.

Thor selv tror også på et brudd.

- Det er en lang og krevende etappe hvor alt kan skje. Men jeg tror et brudd går inn i dag, sier Hushovd til TV2.

På spørsmål om han kan være aktuell for å gå i brudd, er ikke Credit Agricole-kapteinen avvisende.

- Jeg er i en gunstig posisjon sammenlagt for å gå i brudd. Men jeg tror jeg skal ta det rolig i dag, samle krefter før Alpene.

- Så er målet å klare seg over Alpene, for så å komme sterkere på slutten, understreker Thor.

Det var for øvrig fem ryttere som brøt Touren i går. Benjamin Noval og Paolo Savoldelli fra Discovery Channel, José Alberto Martínez Trinidad og Samuel Plouhinec fra Agritubel og Isaac Galvez Lopez fra Caisse d'Epargne-Illes Balears.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag