RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP/Scanpix)

«Gull-Svendsen» inn i ny temposatsing

Sist oppdatert:
Lars Petter Nordhaug blir mentor. Målet er flere OL- og VM-medaljer.

Thor Hushovd ble U23-mester på tempo i 1998, og Oskar Svendsen ble juniorverdensmester i samme gren i år.

Men bortsett fra disse prestasjonene, og enkelte gode forsøk fra Edvald Boasson Hagen, har Norge vært en bedrøvelig temponasjon.

Det vil Norges Cykleforbund gjøre noe med. Det første tiltaket blir et nytt tempoprosjekt med fire til fem årlige samlinger.

- Tanken er at vi skal få fram gode temposyklister og være med å kjempe om medaljer under OL i Rio og Madrid. I tillegg er det en rekke verdensmesterskap i den perioden, sier sportssjef Hans Falk i NCF til procycling.no.

Svendsen og Grøndahl Jansen
18 år gamle Svendsen er selvskreven i det nye prosjektet. Det samme er talentfulle Amund Grøndahl Jansen som sykler for Team Plussbank neste sesong.

- I håp om å høyne tempoegenskapene blant syklistene våre, hadde vi nok kjørt dette prosjektet uansett – men det er selvsagt gledelig at vi har ryttere som Oskar og Amund (nummer fire i tempo-EM, red.anm.) som presterer i juniorklassen. Vi håper at det skal holde seg i toppen også i U23-klassen og på elitenivå. Men for at gruppen skal være håndterlig, ønsker vi ikke å ha med for mange ryttere, heller.

Truls Engen Korsæth (Joker Merida), Miriam Bjørnsrud og Thea Thorsen (begge fra Team Hitec) er også med i prosjektet. Forbundet vil også sende forespørsel til ytterliger to-tre utøvere. Lars Petter Nordhaug skal være en slags mentor for utøverne.

Rytterne skal blant annet møtes til en banesamling i Mallorca. Etter hvert vil man også fokusere mer på utstyr, sittestilling og testing i vindtunnell. For å drifte prosjektet skal NCF søke økonomisk støtte fra Olympiatoppen.

Viktig for sammenlagtryttere
Med unntak av de små lysglimtene, har Norge tradisjonelt vært en sinke både på tempo og spesielt innenfor banesykling. Det er et faktum at vi ennå ikke har noen velodrom av internasjonalt format, og det ser heller ikke ut som prosjektet blir fullført i løpet nær framtid.

Nasjoner som Australia, Nederland, Frankrike, Danmark og Storbritannia har satset stort på banesykling i en årrekke. Det har bidratt til økt rekruttering, utøvere med gode tekniske ferdigheter og i tillegg flere gode sprintere, tempo- og sammenlagtryttere.

Gode tempoferdigheter er en forutsetning for å vinne de store etapperittene. Dessuten kjennetegnes temposterke ryttere ofte ved høyt oksygenopptak og evne til å holde høy hastighet over tid.

- Det er bare å se på ryttere som Chris Froome, Fabian Cancellara og Bradley Wiggins. Dersom man skal bli en god sammenlagtrytter, kan man ikke tape så mye tid på tempoetappene heller. Vi ønsker med det også å sende et signal ned til ryttere i 15-16 årsalderen. Det råder kanskje en oppfatning av at sykling dreier seg om fellesstart og at tempo ikke er så viktig, men det ønsker vi nå å gjøre noe med, sier Falk.

For å øke prestisjen rundt tempodisiplinen, vurderer forbundet også å innføre en nasjonal temporanking.

Drømmer om l'Avenir-sjanse
procycling.no snakket med Oskar Svendsen i forbindelse med presentasjonen av Joker Merida foran 2013-sesongen. Han vil forsøke å balansere terping på tempo og satsingen på landeveien det neste året.

Likevel er han klar på hva slags rytter han regner med å utvikle seg til:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DRØMMER OM L'AVENIR: Juniorverdesmester Oskar Svendsen. Her er han avbildet under Joker Meridas presentasjon foran 2013-sesongen.
DRØMMER OM L'AVENIR: Juniorverdesmester Oskar Svendsen. Her er han avbildet under Joker Meridas presentasjon foran 2013-sesongen.

- Jeg blir nok en sammenlagtrytter. Jeg er bra på tempo og bra i klatring, men jeg vet ikke om det blir så mange etappeseirer. Jeg har lyst til å kjøre fort på tempo og, men det skal heller ikke gå utover ferdighetene mine i fellesstarter, sier han til procycling.no.

- Har du satt deg noen mål for 2013?

- Jeg har lyst til å kjøre for U23-landslaget. I hvert fall i de harde rittene. Tour de l’Avenir er et ritt som bør passe meg godt. Jeg vet at det blir vanskelig og at det ikke er så mange førsteårsseniorer som kjører det, men vi får se.

Gino: - Mye å lære
Sportsdirektør Gino Van Oudenhove har planene klare for å holde 18-åringen på jorda også etter overgangen til Joker Merida og verdensmestertittelen i Valkenburg.

- Selvsagt er det gøy å ha en verdensmester på laget, og det kan sikkert åpne noen dører for oss i utlandet. Men internt på laget er han «verdensmester fra i fjor», sier Van Oudenhove som signerte rytteren før gulløpet i Nederland.

- Hva sier du til dem som forventer seg veldig mye av Svendsen allerede til neste sesong?

- De må nok vente litt, innleder Van Oudenhove.

- Det er viktig at han utvikler seg som syklist, og ikke bare som temposyklist. Han må lære seg alle rutinene i et lag. Han kommer til å lære seg at jo høyere nivå han sykler på, jo vanskeligere blir det å vinne løp. Han har kapasitet til å kjøre inn solo, men han vil også trenge hjelp fra laget. Det er viktig at han utvikler seg generelt som syklist i året som kommer. Alt han kjører inn av resultater vil være som en bonus.

PS! Ettersom Norge ikke har en egen velodrom av brukbart kaliber, er årets NM Bane flyttet til BGZ Arena i Warzawa. Mesterskapet foregår helgen 22-24. februar, 2013.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere