ZHANGJIAKOU / OSLO (Nettavisen): Jarl Magnus Riiber pekte seg ut som den store favoritten etter hopprennet i tirsdagens kombinertkonkurranse i OL, men det skulle bli en tung dag på jobben for 24-åringen som nylig kom ut av isolasjon.

Riiber klinket til med 142 meter i hopprennet og hadde en ledelse på 44 sekunder ut i langrennet, men gikk feil og dermed tapte han rundt 33 sekunder.

- Hva i alle dager?

- I alle dager? Han må snu. Hva er det som har skjedd her? Dette er dramatisk, sa TVNorge-kommentator Asbjørn Myhre da bildene av Riiber rullet over skjermen.

Hovedpersonen selv forklarer det som skjedde slik:

- Typisk. Jeg var i sonen og tenkte på tekniske oppgaver der jeg gikk. Plutselig løfter jeg blikket og ser at jeg er på vei inn mot mål. Da ble det som det ble, sier Riiber til TVNorge.

Han påpeker videre i intervjuet etter rennet at han ikke følte seg i spesielt god form og han tviler på at han hadde vunnet, selv uten bommen.

Dermed åpnet det seg opp muligheter for andre og Jørgen Graabak benyttet seg av denne. Han lå bak teten i store deler av løpet, men leverte en råsterk avslutning, etter at Riiber hadde falt av, og spurtet inn til gullet foran Jens Lurås Oftebro.

Dermed ble det dobbelt norsk på pallen, selv om Riiber ikke lyktes. Dette var Graabaks andre individuelle OL-gull i karrieren. Han vant også gull under storbakkerennet i Sotsji-OL for åtte år siden. Tidligere i Beijing-OL har han en sølvmedalje fra normalbakkerennet.

- Det er litt vanskelig å forstå., Det er vanskelig å tro på dette selv om jeg var her. Jeg tror jeg trenger litt tid på å fordøye dette, sier Graabak til TVNorge.

Kom som ei kule

Riiber ble innhentet allerede ved passering 3,5 kilometer. Japaneren Akito Watabe og tyskeren Manuel Faisst var oppe sammen med Riiber. Like bak fulgte også en større gruppe med løpere som hadde fått snerten av medaljesjanser.

Riiber holdt seg framme i teten og ved passering 7,5 kilometer hadde han bare østerrikere Johannes Lamparter foran seg. Det var imidlertid fortsatt jevnt og både Aitabe og Faisst hang fortsatt med i kampen om gullet på dette stadiet.

På dette tidspunktet var både Graabak og Oftebro rundt 13 sekunder bak teten.

Rundt én kilometer senere ble Riiber hektet av. Ved denne passeringen var han rundt 15 sekunder bak lederen og så ganske sluttkjørt ut der han gikk.

I stedet var det altså Graabak og Oftebro som nå kjempet seg opp og fikk kontakt med teten. De to nordmennene var sterkest da det hele skulle avgjøres.

- Det er fantastisk. Det var berg-og-dalbane hele tiden. Det var synd for Jarl Magnus (Riiber). Han er veldig lei seg. Så var de to andre fantastiske. Vi har laget et show i hele OL, sier sportssjef Ivar Stuan til TVNorge.

Akito Watabe fra Japan ble nummer tre og fikk bronse.

Riiber endte til slutt på en åttendeplass i tirsdagens konkurranse.