Gå til sidens hovedinnhold

Gull-Tora: - Må piske meg ut på trening

Sliter med å finne motivasjon.

Gulljakten er omme for Tora Berger (31) etter OL neste år. Skiskytterdronningen sliter voldsomt med å finne motivasjon til å trene mellom sesongene.

Spesielt om våren, sommeren og høsten er det blytungt for verdens beste kvinnelige skiskytter å komme seg over dørstokken og ut i alt slags ruskevær.

– Nå er det blitt slik at jeg snart må piske meg selv ut på trening. Ofte må jeg si til meg selv, spesielt når det er dårlig vær, at skal jeg først ut, så må jeg gjøre en skikkelig jobb. Det er godt å slappe av inne også. Men en eller to dager med hvile får treningslysten tilbake igjen, sier Tora Berger til NTB.

Game over
For å unngå fullstendig utbrenthet og stagnasjon, bestemte Berger seg for ett år siden at hun ville satse for fullt de kommende to årene. Etter OL i russiske Sotsji neste år er karrieren «Game Over.»

– Beslutningen er tatt. Det med motivasjonen er vel egentlig hovedårsaken til at jeg har tatt avgjørelsen om å slutte. Etter karrieren ser jeg heller for meg tur, jakt, fiske og fritidsklær enn intervaller og tights, slår den sjudobbelte verdensmesteren fast.

Også alt som følger med det å være en seiersmaskin og dobbelt VM-dronning; resultatpress, medieoppmerksomhet, kjendisstatus og null fritid er i ferd med å tære på lesjingen.

– Selv om jeg ikke merker veldig mye til det i hverdagen, ligger det forventningspress på meg. Og ikke minst legger jeg forventninger på meg selv. Jeg har selvfølgelig lyst til å gjøre det best mulig hele tiden.

Utklassing
En vanvittig resultatrekke har Tora Berger vartet opp med de siste to årene. Siden januar 2011 har lesjingen kun vært ni ganger utenfor topp ti-plasseringer i verdenscupen individuelt. Gulløpet på normaldistanse i VM onsdag var hennes 60. renn siden den gang.

Dårligste plassering er 29.-plass fra normaldistanse i Östersund 1. desember 2011.

– Jeg er nok blitt flinkere med tiden til å fokusere hardt på hvert eneste renn. Kanskje var jeg litt mer usikker før, spekulerer Berger, som er på vei mot utklassingsseier i verdenscupen sammenlagt for første gang.

I løpet av de siste 60 rennene har hun vunnet 17 verdenscuprenn, tre stafetter, 4 individuelle VM-gull, 1 VM-sølv, 1 VM-bronse og blant annet tre VM-gull i blandet stafett.

Fredag går Berger for årets fjerde gullmedalje av fem mulige i VM. Norge er medaljefavoritt i kvinnestafett sammen med Russland, Tyskland, Tsjekkia, Frankrike og Ukraina.

Stafettkvartetten blir vinnerlaget fra Oberhof 9. januar: Hilde Fenne, Ann Kristin Aafedt Flatland, Synnøve Solemdal og Tora Berger. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken