RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gull, tull og gråstein

Sist oppdatert:
Ole Einar Bjørndalen skrev seg inn i historiebøkene og skøytegutta skrev nye kapitler. Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt synger på siste verset.

For de norske skiskytterne og skøyteløperne ble 2005 en fenomenal opptur. Alpinistene bør helst glemme året så fort som mulig.

Fiasko-VM
La oss starte med nedturene først. Alpin-VM i italienske Bormio i februar ble en gedigen nedtur for de norske alpinheltene. I hvert fall for de to største.

Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt har herjet i alpinsirkuset siden Commodore 64 var den beste PC’n, MC Hammer toppet hitlistene og Sir Alex Ferguson fremdeles var en ”fersk” manager i Manchester United.

Men alpinlegendenes resultater i Bormio er nesten ikke verdige å nevne. Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt havnet begge langt nede på resultatlistene i alle disipliner, og kjørte dessuten ut i sine favorittdisipliner – henholdsvis storslalåm og kombinasjon.

Kjus forlot Bormio før mesterskapets siste konkurranse, og Kjetil André Aamodt gjentok flere ganger overfor pressen at det fristet mer å sitte på en solfyllt terrasse i Monaco enn å løpe rundt i VM og ikke være i stand til å levere resultater.

- Lasse og Kjetil hadde jo slitt hele sesongen, så det sier seg jo selv at de ikke bare kunne komme til VM og ta gull. De som trodde at Norge kunne ta mange medaljer i VM, er ikke annet enn naive, forsvarte alpinsjef Per Lund de norske resultatene med.

Lund Svindal i verdensklasse
Han gledet seg over at Aksel Lund Svindal er i ferd med å ta opp arven etter Aamodt og Kjus. 23-åringen tok Norges eneste medalje i Bormio da han sikret sølv på kombinasjonen, og er spådd en stor fremtid.

- Aksel Lund beviste allerede i Bormio at han har etablert seg som en verdensstjerne. Han var omtrent den jevneste utøveren av alle i VM. Sølvet var utvilsomt høydepunktet i VM, sa Lund til TV 2 Nettavisen.

Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt varslet i 2005 at Torino-OL blir deres siste store mesterskap og at karriestopp ikke er langt unna.

Kjus fikk med seg to seirer og to andreplasser i verdenscupen, mens Kjetil André Aamodt aldri kom på pallen.

Bjarne Solbakken noterte 14. plass som best og i slalåm var det ingen lyspunkter. Hans Petter Buraas og Tom Stiansen hadde elendige sesonger. Truls Ove Karlsens 9. plass var faktisk Norges beste slalåmresultat i år.

Alpinjentene ute i kulden
Og for alpinjentene gikk det enda verre. Kort oppsumert:

2005-sesongen gikk fulllstendig i vasken for alpinjentene. Andrine Flemmen var det største håpet, men fikk sesongen ødelagt av skade.

Karina Birkelund (24) fikk VM ødelagt av skade, men noterte seg for alpinjentenes beste enkeltresultat da hun ble nummer ni i storslalåm i St. Moritz like før jul.

Trine-Bakke Rognmo deltok i sju verdenscupkonkurranser i slalåm, men fikk ikke et eneste verdenscuppoeng

Forsmak på Torino
Bormio-VM i februar, hvor amerikanske Bode Miller og østerrikske Benjamin Raich ble de store heltene med henholdsvis to og tre gull, var for øvrig italienernes siste test før OL.

Det ble en arrangementmessig katastrofe. TV-streik, tomme tribuner og nær sagt elendig stemning i VM-byen var hovedingrediensene i et mesterskap som bør gå i glemmeboken raskest mulig – ikke bare med tanke på de norske prestasjonene.

- Det var Italia på sitt verste, konkluderte alpinssjef Per Lund.

Muellers revolusjon
- Dere har ikke sett noenting ennå, sa den amerikanske treneren Peter Mueller etter skøyteguttas sjokkinnsats i Inzell-VM i mars som resulterte med fem medaljer.

Han er en av hovedårsakene til at Norge nok en gang har plassert seg i verdenstoppen i skøyting. Norge har siden Johan Olav Koss og Ådne Søndrål på 1990-tallet levd et liv i skyggen av de beste i nasjonalsporten fra 1950 og 1960-tallet.

Men i Inzell-VM tok Norge nok en gang skrittet opp i verdenseliten.

Mueller gjorde gull av gråstein.

Even Wetten vant 1000 meter under VM i Inzell, mens Rune Stordal tok hjem 1500-meter-tittelen. Samtidig tok Øystein Grødum steget helt fram i verdenstoppen på langdistanse, og han senket den norske rekorden flere ganger i år.

- Best i verden
I jubelrusen etter Norges fem medaljer på utendørsarenaen i Inzell i Mars, konkluderte Peter Mueller – treneren som har fått æren for den norske skøyteoppturen – med følgende:

- Vi er mye bedre enn alle de andre nasjonene. Dette er bare begynnelsen for oss, sa den farrgerrike amerikaneren til TV 2 Nettavisen.

Eller som han sa på morsmålet: - You ain't seen nothing yet!

Ambisjonene for Torino-OL februar neste år er allerede klare:

- I Torino skal vi bli beste nasjon. Det blir ikke vanskelig, ettersom vi allerede er verdens beste skøytenasjon, mente Mueller – vel vitende om at skøytegutta leverte en sesong preget av verdensrekorder, gull og en nærmest sinnsyk vanvittig vinnervilje.

Kong Bjørndalen av Hochfilzen
Ole Einar Bjørndalen skrev seg inn i historiebøkene med å kapre fire OL medaljer i Hochfilzen i mars.

I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt i suveren stil, til tross for at han stod over sju renn.

I Hochfilzen viste Bjørndalen at han er verdens desidert beste skiskytter. Men først på mesterskapets siste dag var han villig til å utrope seg selv som VM-kongen.

- Først når jeg har tatt tre gull, kan jeg kalle meg kongen, sa Bjørndalen etter sine to første medaljer av det edleste metallet.

Men etter at han var med på å sikre seg sin tredje gullmedalje på stafetten, ville han likevel vente med å utrope seg til kongen av Hochfilzen etter den avsluttende fellesstarten.

- Nå er jeg VM-kongen. Endelig, jublet Bjørndalen til TV 2 Nettavisen.

Liv-Grete Skjelbreid Poiree fikk ødelagt 2005-sesongen på grunn av sykdom, men tok seg likevel tid til å hedre Bjørndalen.

Hedret av VM-dronningen
Bjørndalen kopierte Liv Grete Skjelbreid Poirees fire gull i ett og sammme mesterskap i Oberhof-VM i 2004.

- Jeg var VM-dronningen i fjor. Ole Einar er den desiderte VM-kongen i år, sa Liv Grete Skjelbreid.

Stian Eckhoff og Egil Gjelland tok sine første verdenscupseire i karrieren i 2005, mens det ble en ørliten nedtur for Lars Berger.

Sykdom på starten av sesongen førte til at han kom litt skevt ut, og i VM var han sliten på grunn av ski-VM. Gamle travere som Frode Andresen og Halvard Hanevold leverte svært variable resultater.

Stian Eckhoff ble nest beste nordmann i verdenscupen på en 10. plass. Hanevold ble nummer 11, Gjelland nummer 13, Andresen nummer 15 og Lars Berger nummer 17.

I skyggen av Bjørndalen
Bjørndalen satte alle de andre i skyggen. Både de norske og utenlandske konkurrentene.

Han har totalt 26 VM og OL-medaljer, men setter gullene i de olympiske leker som størst. Torino-OL er neste store mål.

- OL er større enn VM, ganske enkelt fordi OL bare er hvert fjerde år og trekker mye mer publikum og presse enn VM som arrangeres hvert år, sa Bjørndalen, som allerede har en ny triumf-sesong innen rekkevidde.

Nye kvinner frem i lyset
På kvinnesiden ble det i 2005 en gedigen nedtur for VM-dronningen fra 2004, Liv Grete Skjelbreid Poiree.

Hun slet med virus og dårlige resultater hele sesongen. Mens det ble fire VM-gull i Oberhof i fjor, reiste hun syk hjem fra Hochfilzen.

I hennes fravær stod andre frem. Gro Marit Istad-Kristiansen vant like godt gull på fellesstarten under VM, og reddet på mange måter sesongen for kvinnenes del. Linda Tjørhom tok også steget opp i verdenseliten i 2005, og leverte blant annet VM-bronse på normaldistansen.

Liv Kjersti Eikeland og Tora Berger leverte også enkelte gode renn, og viste at de har potensialet som kan gi suksess i OL.

Tjørhom beste norske
I verdenscupen ble Linda Tjørhom beste kvinne på 9. plass, Gro Marit Istad-Kristiansen endte på 13. plass, mens Liv Grete Skjelbreid Poiree havnet helt nede på 22. plass sammenlagt.

Totalt tok Norge fem gull i Hochfilzen-VM, og en bronse og ble dermed beste nasjon.

Om halvannen måned er det OL i Torino. Skiskytterne kommer garantert til å levere gull, alpinistene litt tull og Peter Mueller gull av gråstein.

Det er bare å begynne å glede seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere