*Nettavisen* Sport.

Gullet Estil aldri får

Foto: (FOTO: HEIKO JUNGE/SCANPIX)

Frode Estil forbereder seg på sitt siste internasjonale mesterskap – i trygg forvissning om at han aldri når sitt aller største mål.

19.02.07 10:03

Tirsdag satte 34-åringen seg på flyet til Japan for å avslutte karrieren. Hjemme i Meråker har han 12 medaljer fra tidligere internasjonale mesterskap. Seks av dem er av edleste valør.

Men det aller gjeveste gullet får Frode Estil aldri.

Intervallstart gjevere
- Jeg rangerer gull på intervallstarter høyere enn gull i fellesstarter. Det klarte jeg aldri, og det opplever jeg faktisk som veldig surt, sier Estil til Nettavisen.

- Hvorfor er det gjevere å vinne intervallstarter enn fellesstarter?

- Når man starter en og en, er det den beste som vinner. Slik er det ikke nødvendigvis i fellesstart. Der kan den som gjør jobben og prøver å gå fra i bakkene, bli tatt inn i utforkjøringer og fragått i spurt. Det er kanskje en litt gammeldags holdning, men jeg er litt gammeldags, konstaterer veteranen.

To tideler unna
Av Estils seks individuelle medaljer er tre kommet på intervallstart. Men altså ingen gull. Nærmest var Estil i Lahti-VM i 2001, da han ble slått med to tideler av Andrus Veerpalu på tremila.

- Jeg var kjempenære i Lahti, og i ettertid er det klart at det er litt kjedelig å tenke på at marginen var så liten. Men jeg har uansett hatt nok av sjanser etterpå. Dessverre har jeg ikke klart å ta vare på dem, konstaterer Estil.

Fra og med Oberstdorf-VM i 2005 er det bare én intervallstart i hvert mesterskap. Under fjorårets OL hadde den klassiske 15-kilometeren denne startformen.

Avsluttet med 17. plass
Der gikk Frode Estil trolig et superløp. Det holdt til 17. plass på håpløse ski i Estils aller siste forsøk. I årets VM i Sapporo kommer han nemlig ikke til å gå den eneste distansen med intervallstart, 15-kilometeren i fristil. Der legger Tore Ruud Hofstad, Petter Northug, Ole Einar Bjørndalen og Lars Berger beslag på plassene.

For Estil har det aldri vært aktuelt å stille opp på distansen.

- Ikke fordi jeg ikke har lyst, men fordi medaljesjansen uansett ville ha vært så liten. Jeg vil ikke ødelegge mulighetene på femmila ved å gå et hardt renn like før som jeg uansett har minimale sjanser til å vinne, argumenterer nordtrønderen.

Utelukker Liberec
Dermed gjenstår bare én mulighet for å få den «umulige» seieren – å forlenge karrieren til neste mesterskap, i Liberec om to år.

- Men det er helt uaktuelt. Dette er mitt siste mesterskap, fastslår Frode Estil, og gjør krav på å bli trodd.

4. mars har han et femmilsgull å forsvare. Det kan bli et perfekt punktum for en stor karriere. Selv om det «bare» er en fellesstart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.