*Nettavisen* Sport.

Gullet skal hem - sjekk prisen

Hallo, Bergen: Gull har ikke vært verd mer på nesten 30 år.

20.10.07 14:22

I helgen venter bergenserne seriegullet hjem etter 44 år. Og det har ikke vært verd mer på nesten 30 år.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag kveld dro Brann-spillerne nordover til Ålsesund til den avgjørende kampen i årets serierunde. Med poeng mot Aalesund, så vil seriegullet være sikret. Da er det første gang siden 1963 bergenserne har fått det gylne metallet.

Les mer: Tenker ikke på gullfesten

Den som venter på noe godt
Selv om det er lang tid siden forrige gang, kan de trøste seg med at gull ikke har vært verd mer enn på nesten 30 år.

Gullprisen har ikke vært høyere siden begynnelsen av 1980-tallet. I råvaremarkedet blir en unse gull omsatt for 771 dollar. Det tilsvarer over 133.000 kroner per kilo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trygg havn
Lav dollar og usikkerhet knyttet til den amerikanske økonomien har fått spekulantene til å søke trygge havner som nettopp gull. I tillegg kommer en etterspørselsvekst fra India. Dette er alle faktorer som bidrar til å heve gullprisen.

I 1963, Branns forrige gullår, lå den gjennomsnittlige gullprisen på 35,09 dollar per unse. Det tilsvarer 6.058 kroner per kilo basert på dagens kronekurs. For ordens skyld er ikke tallene inflasjonsjustert.

Den store internasjonale bankgiganten, Citibank, tror ikke himmelferden til gullprisen er over. De venter at markedet kan se 800 dollar i løpet av kort tid, og utelukker ikke at gullprisen vil passere 1.000 dollar per unse. Hvis gullprisen går i 1.000 dollar per unse er det verdt 173.000 kroner med dagens kurser

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.