RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Gullhåpet tatt av vinden

Sist oppdatert:
Anders Jacobsen stiller seg i rekken av nordmenn som uten hell har prøvd å kopiere Bjørn Wirkolas VM-gull i normalbakke.

Liberec (ANB): Etter første omgang i VM-bakken i Liberec lørdag hadde alle nordmenn et berettiget håp om at hopplegenden fra 60-tallet endelig skulle få sin etterfølger på gullstatistikken, 43 år etter.

Men håpet brast. Eller rettere sagt: Det ble tatt av den lunefulle vinden som nesten alltid råder i den tsjekkiske VM-byen.

Rammet av bakvind
Anders Jacobsen var treer etter første omgang, men slo av ikke mindre enn 15,5 meter (!) – fra 102 til 86,5 – i et totalt mislykket finalehopp.

Samme skjebne led mannen som ledet, finnen Harri Olli (104,5-87 meter). Sammen raste de nedover resultatlista – Olli til 13. og Jacobsen til 17. plass.

I stedet endte VM-dysten som så mange ganger før med dobbelt østerriksk seier. Hoppukevinner Wolfgang Loitzl kronet sin store sesong med gull, fem poeng foran Gregor Schlierenzauer. Bronsen gikk til sveitsiske Simon Amman.

– Verken Jacobsen eller Olli hadde en sjanse med forholdene de fikk. Begge fikk en umulig bakvind å hanskes med, sa en skuffet og frustrert sjefstrener Mika Kojonkoski etter den store nedturen.

Skyldte ikke på vinden
Selv ville ikke Jacobsen skylde på vinden da han møtte et stort norsk pressekorps, og så godt han kunne prøvde å forklare det som nettopp hadde skjedd.

– Jeg var veldig godt fornøyd med førstehoppet. Egentlig kjentes det andre helt OK ut det også. Men det holdt likevel ikke. Forholdene vil jeg imidlertid ikke skjule på. Vi driver en utendørsidrett, og da må man regne med slikt, sa Hønefoss-hopperen, og klarte å holde maska på beundringsverdig vis. Men det var likevel tydelig at han naturligvis var preget av den enorme skuffelsen.

Tredje beste nordmann
På forhånd var han ute etter å revansjere sine heller beskjedne plasseringer under forrige VM – 7. og 14. plass. Nå ble det i stedet den dårligste til nå. Ja, Jacobsen ble faktisk til slutt bare tredje beste nordmann. Anders Bardal ble vår beste på 12. plass mens Tom Hilde ble nummer 16. Fjerdemann, VM-debutanten Johan Remen Evensen, ble nummer 27.

Etter et middelmådig hopp i kvalifiseringen, hevet Jacobsen seg kraftig i første omgang, og alt så lyst ut.

– Men det ble for ujevnt i dag også, akkurat som tidligere denne sesongen. Det var vel den samme klassiske leksa som skjedde, at jeg ville så mye, men så ble det i stedet krampaktig og kort. Det var mye adrenalin ute og gikk, sa Ringkollen-hopperen, og smilte tappert.

Ekstra følsom for vind
Nettopp det at han hadde løftet seg kraftig fra kvalifiseringen brukte Mika Kojonkoski for alt det var verdt for å psyke opp sitt fremste kort mellom omgangene. Men det hjalp ikke.

– Hopp er en sport som er veldig følsom for vind. Her i Liberec gjelder det mer enn de fleste andre steder. Her endrer vinden og dermed oppdriften seg hele tiden. Men slik er sporten vår. Noen har flaks og stang-inn, andre ikke. I dag var det Anders som var blant de uheldige.

– Vi får trøste oss med at vi var med og bidro til et spennende renn og satse på å heve oss i storbakken. Den tror jeg vil passe oss bedre, for våre gutter er best som flygere, fastslo Mika Kojonkoski – og smilte han også. Tross alt. (ANB)

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere