*Nettavisen* Sport.

Gulljenta kan droppe friidrett

Foto: (FOTO: Heiko Junge/Scanpix)

17 år og klar for senior-VM i friidrett. Men kanskje velger Karoline Bjerkeli Grøvdal å satse på langrenn.

BISLETT (Nettavisen): Hun kan trygt kalles et multitalent, isfjordjenta Karoline Bjerkeli Grøvdal. Sist vinter vant hun to norgescuprenn i langrenn, i sin første juniorsesong.

I sommer har hun i aller høyeste grad fulgt opp på friidrettsbanen. 21. juli ble romsdalingen europeisk juniormester på 3000 meter hinder. Nå er hun tatt ut til senior-VM i Osaka i slutten av februar.

VM-uttaket påvirker imidlertid ikke valget av idrett:

- Jeg satser like mye på både langrenn og friidrett. Jeg er bare 17 år ennå, og synes det er for tidlig å velge, sier Grøvdal (for øvrig kusine av tidligere toppløper i langrenn, Håvard Bjerkeli) til Nettavisen.

- Lar seg kombinere
Det er et standpunkt som møtes med respekt i begge leirer. Sportssjefen for langrenn, Åge Skinstad, vil overhodet ikke blande seg borti valget.

- Jeg er glad for alle som vil satse på langrenn, men Karoline må selv bestemme. På et tidspunkt må hun ta et valg, men det finnes mange eksempler på at langrenn og friidrett lar seg kombinere på et relativt høyt nivå, sier Skinstad til Nettavisen.

Sportssjefen for friidrett, Ketil Tømmernes, prøver i litt større grad å påvirke valget.

- Friidrett riktig valg
- Jeg mener helt klart at friidrett er det riktige valget for Karoline. Hun har allerede vist hvor stort potensial hun har. Hvis hun gjør de riktige tingene, mener jeg hun kan bli blant de aller beste i hele verden, sier Tømmernes, som samtidig understreker at Grøvdal garantert vil bli satset på fra forbundshold i friidrett.

- I langrenn er det så tøft nivå i toppen i Norge at det skal mye mer til å nå opp nasjonalt. Veien ut er kortere i friidrett, poengterer Tømmernes.

Valg om to år
Inntil videre ser han ingen problemer med at Grøvdal kombinerer langrenn og hinderløp.

- Hun driver med to idretter som utfyller hverandre bra og fint lar seg kombinere. Men før eller senere må hun ta et valg. Og vi har snakket om at valget bør tas om to år, når hun er ferdig med gymnaset, sier friidrettssjefen til Nettavisen.

Én ting er Skinstad og Tømmernes hundre prosent enige om: Det er viktig at Grøvdal legger inn rolige perioder med mye mengdetrening mellom sesongene, det vil si vår og høst.

Ikke i toppform
Hovedpersonen tar altså det hele med knusende ro. I øyeblikket har hun bare ett fokus, og det er å komme i best mulig form til VM i friidrett. Noe press føler hun ikke.

- Junior-EM var målet i år. Det var da jeg skulle være i toppform. Jeg er ikke i like god form nå som da jeg vant EM. Og det er ikke sikkert at jeg klarer å få til en ny formtopp, poengterer Grøvdal, som ser på VM som ren læring.

- Jeg føler ikke at jeg har noe å bevise, konstaterer hun.

PS. Karoline Bjerkeli Grøvdal har ennå ikke representert Norge internasjonalt i langrenn.

- Rett og slett fordi hun ikke har vært gammel nok. Første mulighet er den nordiske juniorlandskampen i Otepää 1.-3. februar, sier Åge Skinstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.