*Nettavisen* Sport.

Gyllen sjanse for Hushovd

Foto: Tim De Waele (@TDWSport.com)

Nordmannen prioritert i Frankrike til helgen. Les hva som venter!

30.05.13 13:30

Thor Hushovd får med seg Brent Bookwalter, Yannick Eijssen, Martin Kohler, Dominik Nerz, Manuel Quinziato, Ivan Santaromita og Larry Warbasse til Critérium du Dauphiné.

Etapperittet starter søndag, og laguttaket tyder på at nordmannen kommer til å få sine sjanser.

Allerede under den første etappen bør sørlendingen ha en god mulighet.

Da venter en 121 kilometer lang og kupert etappe med start og mål i sveitsiske Champéry. Etappen inneholder fire klatringer, de to første er førstekategorier.

Uten kaptein
Man kan forvente at en klatresterk rytter inntar den gule ledertrøyen etter første dag, men både en Hushovd og en Edvald Boasson Hagen i form, kan takle utfordringene som venter under dag én.

Les også: - Jeg er i veldig god form

BMC Racing sender Tejay Van Garderen til Tour de Suisse og lar Cadel Evans hvile etter Giro d'Italia. Det gjør at laget vil jakte etappeseirer i det franske oppkjøringsrittet.

- Det er litt uvant for oss, ettersom vi ikke har med en sammenlagtrytter. Jeg mener likevel vi har kvalitet nok til å gå for etappeseirer, sier BMC-assistent Yvon Lendanois.

Flere muligheter for Hushovd
Dag to og tre er flatere, men den første av dem kan like gjerne ende med en bruddseier. Etappen har hele seks kategoriserte stigninger, og to av de tre siste er annenkategorier.

Hushovd varsler at hans form er gryende og at han ønsker å doble årets seierskonto i løpet av Critérium du Dauphiné:

- Jeg er nødt til å kikke nærmere på avslutningene, men jeg tror det er noen gode muligheter for meg. Alle ser ut som tøffe avslutninger, med tøffe klatringer, men jeg er i god form, påpeker han.

Årets Critérium du Dauphiné er tøffere en Tour de Suisse, og utfordrerne til Tour de France-tronen vil gyve løs på hverandre i løpet av de avsluttende etappene.

Gigantene overtar
For sammenlagtguttene vil nok etappe fire ligge i bakhodet. Her venter kamp mot klokka over 32,5 kilometer mellom Villars-les-Dombes og fugleparken Parc des Oiseaux.

Etappe fem smaker av fjell. Rytterne får myket opp muskulaturen over en tredje- og to fjerdekategorier. Deretter venter Valmorel, 1369 meter over havet. Denne stigningen holder 7 prosent i snitt over 12,7 kilometer.

Fredag sjuende juni skal rytterne fra Léchère til Grenoble. Den er 141,5 kilometer lang og inneholder fire kategoriserte stigninger. Fra toppen av Cold es Mouilles, 1020 meter over havet, er det 20 kilometer utforkjøring til mål, noe som indikerer at en større gruppe vil komme samlet til mål.

To knalltøffe fjelletapper
Lørdag og søndag venter etappene som gjør at årets Critérium du Dauphiné lukter svidd. Dag sju starter i Le Pont-de-Claix og avsluttes i Superdévoluy. På veien dit passerer rytterne legendariske l’Alpe d’Huez, som også dukker opp to ganger i årets Tour de France. ASO fortsetter dermed trenden med å gi «lojale ryttere» en smakebit av årets indrefilet ved å benytte deres oppkjøringsritt.

Etter Alpe d’Huez venter Col de Sarenne (3,1 km à 6,8), en lang, teknisk utforkjøring, Col d’Ornon (10,5 km à 6,1), Col du Noyer (11,3 à 7,2) og Montée de Superdévoluy (4 km à 5,7). Treningsgrunnlaget skal altså være prima om man skal være i stand til å takle en slik etappe.

Critérium du Dauphiné avsluttes med 152 kilometer mellom Sisteron og Risoul. Col de Vars er dagens første, tøffe utfordring. Den holder 10,4 kilometer à 6,9 prosent. Deretter blir det «clash of giants» oppover Montée de Risoul. Førstekategorien rager 1863 meter over havet, og holder 6,7 prosent over 13,9 kilometer.

Det gir to førstekategorier i løpet av etappens siste 50 kilometer. Vinneren av rittet vil trolig også ha en god sjanse til å hevde seg helt i toppen av årets Tour de France.

De to foregående årene har Bradley Wiggins stått på toppen av podiet.

PS! BMC Racing har ikke offentliggjort laget til Tour de Suisse ennå, men ventelig vil en større andel av rytterne også være tiltenkt en rolle i Tour de France.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.