- De har ingenting å falle tilbake på

MEDALJEKANDIDAT: De norske jentene så slagne ut etter at det raknet mot Danmark i Golden League. Håndballekspert Bent Svele mener at når det butter, så butter det virkelig for landslaget og at laget ikke har noe å falle tilbake på.

MEDALJEKANDIDAT: De norske jentene så slagne ut etter at det raknet mot Danmark i Golden League. Håndballekspert Bent Svele mener at når det butter, så butter det virkelig for landslaget og at laget ikke har noe å falle tilbake på. Foto: Claus Fisker (NTB scanpix)

Bent Svele tror på norsk medalje, men ser tegn til bekymring.

13.11.14 21:22

GRØNLAND (Nettavisen): Norge, Montenegro og arrangør Ungarn regnes av bookmakerne som de største favorittene i neste måneds Håndball-EM for kvinner.

De norske jentene vil gjerne revansjere den skuffende kvartfinale-exiten fra VM i fjor og har også fått en «boost» i form av at Heidi Løke har meldt seg til tjenesete igjen.

TROR PÅ LØKE: Bent Svele mener Heidi Løkes comeback på landslaget øker medaljesjansene betraktelig. Foto: Martin Busk (Nettavisen)

Løke = medalje?
TV 2s håndballekspert Bent Svele innrømmer at han ikke hadde noe særlig tro på norsk medalje for bare noen måneder siden. Den siste tiden har det imidlertid skjedd ting som gjør at han er mer optimistisk i dag.

- For to måneder siden hadde jeg ikke så veldig tro på at dette skulle gå mot medaljer, men nå har vi fått tilbake Heidi Løke. Det betyr en god del, i form av at motstanderne har stor respekt for henne. De kommer til å ligge lavere enn de normalt gjør med andre linjespillere. Det betyr at det blir bedre plass til skytterne våre, sier Svele til Nettavisen.

Det er heller ingen ulempe, sett med norske øyne, at en av motstandernes største stjerner ikke kan delta i mesterskapet.

- Den andre fordelen er at Anita Görbicz er gravid, noe som betyr at Ungarn blir dårligere. De var, sammen med Danmark, de største utfordrerne, hvis man skal vurdere det på forhånd, mener Svele.

Flere spørsmålstegn
Håndballeksperten er klar på at sjansene for en norsk semifinale har blitt langt større i løpet av de siste månedene. Likevel ser han enkelte svakhetstegn og spørsmålstegn i det norske laget.

- Hvilke svakheter ser du i det norske laget i dag?

- Vi har mistet ekstremt mye rutine forsvarsmessig, først og fremst i midtforsvaret. Mari Moli tok en rolle der i fjor, men hun har røket korsbåndet. Det hadde naturlig at hun var der og skulle vokse inn i det. Det har forsvunnet en del treere, og vi har mistet noen defensive gener.

Svele trekker også fram målvaktsduoen som et spørsmålstegn - mest fordi de på mange måter hopper etter Wirkola - eller rettere sagt står etter Katrine Lunde.

(artikkelen fortsetter under bildet)

HOPPER ETTER WIRKOLA: Kari Aalvik Grimsbø (t.v.) og Silje Solberg skal ta opp stolte norske keeperarven etter Katrine Lund (t.h.) Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)


- Selv om jeg stoler på at målvaktene kommer til å gjøre et godt mesterskap, er det klart at vi har hatt verdens beste der den siste tiden, i Lunde. Det er alltid en fordel å ha det. Selv om Grimsbø og Solberg leverte bra i turneringen i Danmark, skal de gjøre det over x antall kamper i et mesterkap. De har gjort det før, så får vi se om de greier det igjen.

- Så du mener det er flest spørsmålstegn defensivt?

- Tja, jeg synes at vi også offensivt har noen spørsmålstegn. I Danmark handlet det mye om den ungdomsrekka med Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal og Veronica Kristiansen. Det er en Riehelhuth Koren som har hatt variable prestasjoner det siste året, en Ida Alstad som hadde en fiasko-sesong i fjor og var dårlig i mesterskap og får ikke så mye spilletid i FC Midtjylland.

- Ingenting å falle tilbake på
Svele så også ting han ikke likte i Golden League-kampen mot Danmark for én måned siden. Norge ledet kampen 17-12 da 20 minutter gjensto. Da stokket det seg fullstendig offensivt. Taktiske og tekniske feil florerte, og Norge tapte kampen 22-26.

- Vi så mot Danmark at når det butter, så butter det ordentlig. De siste 20 minuttene var forferdelige. Når alt går i stå, har vi ingenting å falle tilbake på. Det er rutine- og stamspillere det også er noen spørsmålstegn ved. Det er mye fart i laget, så jeg håper vi kan lage nok av de målene, sier Svele.

Norge spiller har havnet i Gruppe med Ukraina, Danmark og Romania, og åpner mot sistnevnte 7. desember.

12 spillere er tatt ut i den norske troppen, som skal suppleres med fire spillere til i løpet av denne måneden.

Keepere:
Kari Aalvik Grimsbø
Silje Solberg

Utespillere:
Camilla Herrem (venstrekant)
Sanna Solberg (venstrekant)
Ida Alstad (venstreback)
Veronica Kristiansen (venstreback)
Karoline Dyhre Breivang (midtback)
Stine Bredal Oftedal (midtback)
Nora Mørk (høyreback)
Linn-Kristin Riegelhuth Koren (høyre kant)
Heidi Løke (linjespiller)
Pernille Wibe (linjespiller)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.