RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det beste laget gjennom tidene

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Gulljentene som er på vei hjem fra Brasil, utgjør tidenes beste lag, hevder Frode Kyvåg.

Norge ble søndag verdensmestere i håndball, etter at de norske jentene nedsablet Frankrike i finalen og vant 32-24.

Det var en fantastisk triumf av et lag som få levnet en sjanse før mesterskapet startet. Ikke minst fordi nettopp Frankrike hadde hatt Norge i sin hule hånd i samtlige kamper lagene i mellom før turneringen startet.

Under Thorir Hergeirssons kyndige ledelse vokste imidlertid Norge fra kamp til kamp og både i semifinalen og selve finalen var de norske jentene minst ett hakk bedre enn motstanderen.

Med årets VM-triumf er de norske jentene regjerende mestere i både OL, EM og VM.

Bedre enn 99 og 08?
Spørsmålet vi stilte oss dagen etter den herlige VM-finalen, er om dette er det beste laget Norge noen gang har hatt. Den mest naturlige måten å angripe dette spørsmålet på, er å sammenligne det med VM-vinnerne fra 1999 (vant også EM året før) og OL-vinnerne fra 2008 (vant også EM samme år).

Så fikk vi Frode Kyvåg til å konkludere.

- I utgangspunktet er det helt håpløst å stille lag fra ulike perioder opp mot hverandre. Hvilke oppgaver har de hatt i laget? Hvilke motstandere har de møtt? Skal vi legge størst vekt på de veldig synlige individuelle ferdighetene eller skal vi legge mest vekt på de litt mindre synlige ferdighetene, som kanskje er vel så viktige sett i kollektiv sammenheng? Til tross for dette skal jeg gjøre et forsøk, sier Kyvåg til Nettavisen.

Spiller for spiller
Kyvåg tar først for seg spillerne på de enkelte lagene (se faktaboksen). Katrine Lunde Haraldsen var strålende i Brasil nå i år, men den tidligere landslagstreneren foretrekker likevel 99-lagets keeperduo.

- Målvaktsparene, vurdert opp mot så vel defensive som offensive ferdigheter, går klart i favør 99-laget. Cecilie Leganger og Heidi Tjugum – et bedre målvaktspar har verden aldri sett, sier Kyvåg.

- Kjersti Grini, Susann Goksør og Trine Haltvik var ekstremt dyktige på sine spesielle ferdigheter. Grini med et av de tyngste skuddene på den tiden, Goksør med avløp- og temposkifter som ingen fant ut av, og Haltvik med et stegskudd fra høyresiden som ingen var i nærheten av på den tiden. Derfor holder jeg en liten knapp på denne trioen, til tross for at så vel Tonje Larsen, Gro Hammerseng, Tonje Nøstvold i 2008 og Kristine Lunde Borgersen, Karoline Dyre Breivang og Linn Jørum Sulland har holdt eller holder et ekstremt høyt internasjonalt nivå.

- Ingen som Løke
På løpersiden er Kyvåg ekstremt imponert av årets gullvinnere.

-Trioen i år, med Kari Mette Johansen og Camilla Herrem, Heidi Løke og Marit Malm Frafjord, og Linn Kristin Riegelhuth og Amanda Kurtovic, synes jeg er det aller beste vi har sett gjennom tidene i det norske laget. Selv om Mia Hundvin, Else Marthe Sørlie og Kristine Duvholt fra 1999 og trioen fra 2008 var tilnærmet lik den vi stillte med i Brasil nå, så er det likevel en betydelig forskjell, sier Kyvåg.

Og legger til:

- Heidi Løke: Ingen over, ingen ved siden. Den komplette håndballspiller.

Mest komplett
- Min konklusjon er at vi hadde det beste laget noensinne i 99-laget, når vi setter lagdelene opp mot hverandre, men når vi ser på spillerprestasjonene er jeg like sikker på at det laget vi så sikre Norge sitt andre VM-gull i går, er det aller beste gjennom tidene.

Tidenes beste lag. Det er ikke småtteri Frode Kyvåg kommer med her.

- Hvordan begrunner du dette?

- Da vurderer jeg prestasjonen opp mot de vi konkurrerte mot, spillet i samtlige seks faser og hvilken utvikling som har funnet sted. Tidligere årganger har gjort målvaktspill, forsvarspill og kontringsspill til vårt varemerke og utøvet det på verdensklassenivå. Det mannskapet som i går ble verdensmestre, har fulgt opp det nevnte spillet med samme kvalitet, men i tillegg, og det er det kvantespranget som er gjort, har de utviklet et etablert angrepspill som også ligner verdensklasse. Vi ser overganger, vekslinger og vendinger, ulike bevegelsesmønstre satt i kollektiv bearbeidelse, et mannskap som nå fremstår mer komplett enn tidligere årganger.

- Derfor: 1999-laget er nok det beste laget gjennom tidene for meg, hvis vi tar spiller for spiller, men 2011-laget er helt klart det mest komplette spillemessig.

Hva mener du - enig eller uenig med Kyvåg?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere