RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette avgjør alt for Thea (12)

UTESTENGT: Thea Andresen (12) er utestengt fra å spille håndballkamper med 13- og 14-åringer resten av sesongen.
UTESTENGT: Thea Andresen (12) er utestengt fra å spille håndballkamper med 13- og 14-åringer resten av sesongen. (RHA.no)
I helgen vil fremtiden til håndballtalentet bli avgjort.

- Helt idiotisk, sukket landslagsspiller Espen Lie Hansen da han fikk høre om regelen som nekter Thea Andresen (12) å spille med sitt faste lag. 

Og Lie Hansen er ikke alene: Reaksjonene har regelrett haglet etter at saken først ble kjent tidligere i vinter. 

- Hurra for Norge. Vi gjør alt for å holde talentet ditt tilbake, skrev en frustrert leser.

Nå kan det endelig bli en endring på regelen som har holdt Thea tilbake.

BAKGRUNN: Thea (12) utestengt for å spille med eldre lagkamerater

- Alt faller på dette
Denne helgen begynner nemlig årets håndballting i Sandefjord. Theas klubb, Sætre IF Graabein, har fremmet et forslag som skal behandles på tinget. De ønsker å endre aldersbestemmelsene slik at Thea kan fortsette på laget sitt.

- Dette er noe vi snakker om hver dag. Alt faller på det som skjer denne helgen, sier far til Thea, Jarle Andresen, til Nettavisen.

Hele forslaget er gjengitt lenger ned i artikkelen og har som mål å gi spillere som Thea muligheten til å spille med inntil tre år eldre spillere.

Allerede på mandag kan familien Andresen måtte vurdere hvordan Theas håndballfremtid blir, med avgjørelsen til håndballtinget i mente.

- Jeg vurderte å sende ned Thea som en maskot eller lobbyist for å få forslaget gjennom, sier Andresen spøkefullt.

- Betyr veldig mye
Han tror ikke forbundsstyret har satt seg godt nok inn i saken. De skrev nemlig i sin innstilling at de ikke støtter forslaget, en innstilling som blir gjengitt lenger ned i denne saken.

Jarle Andresen opplyser at han har fått flere henvendelser fra familier som opplever lignende situasjoner.

- For Thea vil dette bety veldig mye, for hun vil helst være med de spillerne hun har vært med hele tiden. Konsekvensene av at forslaget ikke blir vedtatt, kan være store for henne.

Eventuelle løsninger Thea må se på, er å bytte lag eller spille på guttelag. Uansett vil det ta henne ut av miljøet hun har hatt i halvparten av hennes liv.

- Dette er venninner hun har hatt i seks år, men nå må hun forholde seg til helt andre spillere. Vi må vurdere flere ting om forslaget ikke går gjennom, konkluderer Andresen.

Omdiskutert
Dette er en situasjon som har fått mye omtale i Nettavisen de siste månedene.

I praksis gjør regelen at hun ikke han spille for sitt lag mer enn annenhvert år, på grunn av internasjonale aldersbestemmelser som oppfattes som rigide.

- Vi ønsker å tydeliggjøre reglene, sier Rune Ovnerud fra Sætre Idrætsforening Graabein til Nettavisen. 

Forslaget klubben skal fremme har allerede blitt diskutert på forberedende møter til håndballtinget.

- Det kan virke som stemningen har snudd med tanke på å få forslaget gjennom. Det var mye motstand fra klubbene innledningsvis, men det er ikke like mye motgang nå, sier Rune Ovnerud til Nettavisen.

Han presiserer imidlertid at han ikke var på forberedende møte selv, men har fått det gjenfortalt.

Fakta: Denne regelen stoppet Thea (12)

Klikk for å åpne faktaboksen
 

§ 16-2.5.5

Spillere som ikke har fylt 16 år kan bare delta i sin offisielle aldersklasse og den offisielle aldersklassen som ligger umiddelbart over, samt den mellomliggende uoffisielle klassen. De offisielle klassene vedtas av Forbundsstyret og publiseres før påmelding til hver sesong.

Dette er forslaget
Forslaget de presenterer i helgens håndballting, ønsker å endre ordlyden i regelen som har stoppet Thea fra å spille med sine tre år eldre lagkamerater (se faktaboks).

De foreslår endre ordlyden til denne:

Spillere som ikke har fylt 16 år kan spille på lag i sin egen aldersklasse og på lag i høyere aldersklasser, begrenset oppad slik at spillere maksimalt kan spille på lag for spillere som er født i kalenderåret 3 år før spillerens fødselsår.

Det påligger spillerens klubb å påse at yngre spillere kun får spille på lag med eldre spillere dersom de er skikket for dette, og spill i høyere årsklasser anses å være gunstig for spillerens trivsel og sportslige utvikling.

- Det må imidlertid vurderes hvor mange år eldre lagkameratene kan være, og rapportene antyder at dette er noe vi må forhandle oss frem til, forklarer Ovnerud.

I Theas tilfelle må hun kunne spille med tre år eldre lagkamerater om hun skal fortsette på laget.

Støttes ikke
Men forslaget møter ikke støtte i forbundsstyret i Norges håndballforbund (NHF), som i sin innstilling gir denne begrunnelsen:

Forbundsstyret ser at det er gode intensjoner i forslaget, men mener forslaget vil være vanskeligere å forholde seg til enn dagens regelverk.

Her skal klubben følge med på både skikkethet, alder og kalenderår. Forbundsstyret mener dagens regelverk er dekkende.

Leder for dette styret er håndballpresident Karl-Arne Johannessen, som skrev et brev til Thea for noen uker tilbake.

- Jeg ble skuffet over at innstillingen til forbundsstyret vil ha det som i dag. Det overrasket meg, for jeg kan ikke se hvordan den er vanskeligere å forholde seg til, sammenlignet med dagens regel, melder Jarle Andresen.

Håndballtinget går av stabelen fredag 8. mai og varer til søndag den 10. Totalt 122 delegater har stemmerett ved årets håndballting, som arrangeres annethvert år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere