RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FÅR IKKE HJELP: Håndballpresident Karl-Arne Johannessen skriver til Thea Andresen (12) at han ikke kan hjelpe henne og at hun bør vente til hun er voksen med å bli god.
FÅR IKKE HJELP: Håndballpresident Karl-Arne Johannessen skriver til Thea Andresen (12) at han ikke kan hjelpe henne og at hun bør vente til hun er voksen med å bli god. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix / privat)

- Du får bli god når du blir voksen

Her er håndballpresidentens svar til Thea Andresen (12), som ikke får spille med lagvenninnene sine.

Nettavisen har over flere artikler skrevet om tolv år gamle Thea Andresen som har blitt utestengt fra å spille med laget hun har spilt sammen med de siste seks årene.

Ungjenta sendte brev til håndballpresident Karl-Arne Johannessen hvor hun spurte om at han kunne hjelpe henne.

Ettersom håndballpresidenten selv har uttalt at han alltid besvarer henvendelser innen tre dager, har Nettavisen gjentatte ganger kontaktet ham for å høre om han har svart på brevet fra Thea og for om mulig få tilgang til svarbrevet. Det er nå tre uker siden vår første henvendelse til håndballpresidenten, men så langt har vi ikke fått svar av ham.

Nettavisen har likevel fått tilgang til svarbrevet, som dere kan se i denne artikkelen.

Les hele brevet lenger ned i saken.

Svaret kom
Etter noen uker med venting, fikk Thea svar fra håndballpresidenten rett før påske.

KAN IKKE HJELPE: Håndballpresidenten har svart at hun ikke kan hjelpe Thea i hennes sak.

I brevet forklarer Johannessen hvorfor han ikke kan hjelpe Thea.

«Som spiller er du vant til spillereglene på banen, og de gjelder for alle. Men vi har også andre spilleregler i håndballen som alle må følge, og dette gjelder så vel presidenten som styret. Og presidenten tar ingen viktige avgjørelser alene, det er alltid flere som er med og bestemmer», skriver Johannessen i brevet.

Som det også har blitt nevnt flere ganger tidligere, påpeker håndballpresidenten i brevet at man i denne saken kun har fulgt reglene som gjelder innen håndballen, og at eventuelle regelendringer må foretas på Håndballtinget.

Håndballpresidenten skriver også i brevet at han regner med at dette temaet vil komme opp på Håndballtinget i mai, også i år. 

Videre skriver han:

- Kan virke som håpløse bestemmelser
«Så er det lett å be om at vi skal gjøre noen unntak innimellom. Men det vi snakker om her, gjelder alle 11-åringer i håndballen, og når disse reglene er bestemt på håndballtinget, kan vi ikke sette dem til side».

Her er svaret Thea (12) har fått av håndballpresidenten.

«Det kan virke som at dette er noen håpløse bestemmelser. Men det er altså ordninger som er kommet gjennom mange år, grundige diskusjoner mellom klubbene på håndballtinget, og etter gode råd fra våre trenere og fagfolk», skriver han videre.

Så vidt Nettavisen forstår, er det imidlertid opp til hver enkelt håndballregion om de vil innvilge dispensasjoner eller ikke.

Regelverket, som for mange kan virke litt firkantet, forklarer forbundet med at man mener det forhindrer slitasjeskader på unge spillere.

«I Norge har vi noen av verdens beste trenere og fagfolk. De er tydelig på at det for barn og unge er viktig at man ikke overbelaster kroppen, og noen av våre trenere har sett triste resultater av slik overbelastning».

Håndballpresidentens råd
For Theas del, kommer det mer personlige svaret til henne helt i slutten av brevet. Her kommer håndballpresidenten med noen råd og tips som han tror kan hjelpe Thea i årene som kommer.

«Det er ikke kampene du spilte i fjor, eller i år, eller ikke spilte i år, eller de du spiller til neste år eller året etter, som avgjør om du blir god. Det viktigste er at det skjer år for år frem til du bli voksen, har en rød tråd gjennom seg, at det neste året gir litt mer enn det forrige året, at noen bremser deg litt når du vil ha enda mer, og at foreldrene dine får støtte fra trenerne dine når de vil sikre en slik gradvis utvikling».

«Thea, jeg synes du skal bestemme deg for å bli god når du blir voksen!», avslutter Johannessen.

Fakta: Forbundets regler:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* 8 år kan spille egen klasse samt 9 års-klassen

* 9 år kan spille egen klasse samt 10 års-klassen

* 10 år kan spille egen klasse samt 11 års-klassen

* 11 år kan spille egen klasse samt 12-års-klassen

* Fra 12 år er det to årskull i hver klasse, og en spiller kan maksimalt hoppe opp én klasse.

- Lei seg
Tolv år gamle Thea har naturligvis lest brevet, men hun har ikke uttrykt noe rundt innholdet, forteller tolvåringens far, Jarle Andresen til Nettavisen.

- Hun er mest lei seg for at hun ikke får spille. Det er det som står i hodet på henne, forteller faren til Nettavisen.

I starten av inneværende sesong satt Theas klubb, Graabein, igjen med et inntrykk av at de hadde fått innvilget dispensasjon for at tolvåringen, som på det tidspunktet var elleve år gammel, skulle få spille sammen med de som var to år eldre enn henne.

I februar kom det kontrabeskjed, og Thea ble utestengt fra å spille kamper med dette laget.

- Noen skjønner ikke lovverket
Jarle Andresen reagerer på at «dispensasjonen» ikke var gitt likevel.

- Det er noe som ikke stemmer her. Noen steder er det noen som sier at noen kan gjøre noe, men så skjer det ingenting. Jeg skjønner lovverket, men det som blir feil her er at Thea har spilt i seks år (på laget med de to år eldre jentene), stått på hvert eneste dommerkort med riktig fødselsdato hele veien.

- Det burde vært noen som fanget det opp før. Vi har også spilt med åpne kort mot forbundet. Vi fikk en dispensasjon, så det er noen i forbundet som ikke skjønner lovverket eller ser problematikken, forteller han.

Han tror norsk håndball vil gå glipp av mange fremtidige storspillere som følge av nåværende regelverk.

- Jeg tror det er bedre for et talent å spille med de som er litt bedre hele veien for å kunne utvikle seg. Ikke være den beste på laget hele tiden, for da får du ikke utvikling selv, men er med å utvikle andre. Det er greit det også, men ikke hele tiden, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere