- En stor skam, en katastrofe

Qatar skal spille VM-finale i herrehåndball etter å ha utmanøvrert Polen i fredagens 31-29-seier.

Qatar skal spille VM-finale i herrehåndball etter å ha utmanøvrert Polen i fredagens 31-29-seier. Foto: Marwan Naamani (Afp)

Qatars «kjøpelag» klart for hjemmefinale.

30.01.15 20:23

Qatar skal spille VM-finale i herrehåndball etter å ha utmanøvrert Polen i fredagens 31-29-seier.

Qatars «kjøpelag» har overgått alle forventninger i håndball-VM. Fredag tok vertslandet seg til finalen etter 31-29 over Polen.

Selv om Qatar har bygget et lag rundt spillere født i land som Spania, Frankrike, Montenegro og Bosnia, er likevel den formidable suksessen overraskende.

Det er første gang at et ikke-europeisk lag er klart for en VM-finale i håndball for menn. Søndag kan det hele toppes med et sensasjonelt gull.

– I dag er jeg verdens lykkeligste mann. Jeg er veldig, veldig glad på landets vegne, sa Qatars spanske landslagssjef Valero Rivera.

Før mesterskapet lå Qatar på 36.-plass på håndballens verdensranking. Den styrtrike oljestaten hadde på forhånd et uttalt mål om å ta seg til åttedelsfinalen. Men i cupspillet overgikk laget den ambisjonen, og har i tur og orden ekspedert ut Østerrike, Tyskland og nå sist Polen.

Foran 15.300 tilskuere var det Polen som kom best i gang fredag, og østeuropeerne var i føringen i store deler av første omgang. Takket være en sterk sluttspurt tok Qatar over og ledet 16-13 til pause.

En av grunnene til at Polen sakket akterut utover i kampen, var at laget gjorde det vanskelig for seg selv. Flere ganger måtte polakkene spille med en mann mindre på banen, noe vertsnasjonen utnyttet.

Den siste halvtimen ble en lang parademarsj for vertene. Polen gikk tom for ideer, og lagets spillere begynte å spille mer for seg selv. Samtidig stengte Danijel Saric buret for Qatar og reddet en rekke av polakkenes skudd.

Polens målvaktspill var også langt fra imponerende. Redningsprosenten endte på knappe 14. Etter tapet var polakkene sinte over det de mente var en urettferdig semifinale.

– Alle så hva dommerne gjorde og hva som skjedde. Det er en stor skam, en katastrofe. Alle visste at resultatet var klart allerede før kampstart. Det var umulig for oss å vinne, sa Piotr Chrapkowski.

For Qatar venter enten Frankrike eller tittelforsvarer Spania i søndagens finale. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.