*Nettavisen* Sport.

- Forventer at Norge går videre

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Men så kan det bli beintøft for de norske gutta i håndball-VM i Sverige.

13.01.11 12:56

De norske håndballjentene feide det meste av motstand til side og sikret seg gull under EM før nyttår. Torsdag kveld er det herrens tur når VM kastes i gang i Sverige.

De norske gutta skal opp mot Japan, Brasil, Ungarn, Østerrike og Island i det innledende gruppespillet, og det er helt avgjørende at Norge sanker med seg så mye poeng som mulig.

Totalt er det mulig å dra med seg fire poeng inn i mellomrunden med full klaff i de fem første kampene, og dette er poeng Robert Hedins menn vil trenge for å kunne nå en semifinale.

- Forventer avansement
I neste steg av turneringen vil nemlig stormakter som Tyskland, Frankrike og Spania trolig vente på motsatt banehalvdel. Tidligere landslagskeeper Frode Scheie har god tro på at Norge kan gjøre jobben i den første delen av mesterskapet.

- Jeg forventer at Norge går videre fra den puljen her. De kan gjøre det veldig bra og vinne alle kampene i det første gruppespillet. Men det kan også bli slik at de ryker i et par kamper og drar med seg null poeng inn i mellomrunden, sier Scheie til Nettavisen.

- Jeg går ut i fra at Japan og Brasil ikke blir noe motstand for Norge. Dermed blir Østerrike en nøkkelmatch. Både Island og Ungarn er tøffe, og lag vi ofte spiller jevnt med, så her vil mange ting spille inn, som dagsform, målvakt, og forsvar. Men videre skal vi. Laget har de senere år vist at de hører hjemme blant de ti beste. Da skal det bli mellomrunde nå som tre av seks lag går videre, spesielt når tre av lagene i gruppen i utgangspunktet er langt bedre enn de andre. Vi skal nemlig være en hel del bedre enn Østerrike. Både rankingmessig og resultatmessig, sier han.

Også tidligere landslagsstjerne og nåværende Sandefjord-trener Øystein Havang er klar på at Norge helst bør ta full pott i gruppen for å kunne drømme om semifinale. Havang tror likevel det blir tøft, og at både Ungarn, Island og Østerrike kan skape trøbbel for Norge.

- Japan og Brasil er lag vi må slå, skal det være noe sjanse for avansement. Men for å gå videre bør vi helst ta poeng og vinne mot to av de andre nasjonene også. Det beste er å slå alle, men det blir tøft. På papiret er nok Island det beste laget, ja. Deretter følger Ungarn og så Østerrike. Østerrikerne imponerte i noen treningskamper før VM nå, så jeg vil si at det er tre lag som er noenlunde jevne med Norge. Mye vil derfor være avhengig av dagsform, og det at spillerne presterer godt, forteller Sandefjord-treneren til Nettavisen.

- Urovekkende skader
Oppkjøringen til årets mesterskap i Sverige har imidlertid ikke vært helt optimal for det norske laget. Flere viktige spillere har slitt med skader, og resultatene i vinter har vært varierende.

- Resultatene har vært litt urovekkende. Laget har hatt lite tid sammen de siste månedene før VM. Det har også vært mye skader i forkant av mesterskapet, og jeg synes ikke de har fått spilt nok sammen med førstesekseren på banen. Så det er grunn til å sette et lite spørsmålstegn ved prestasjonene, men laget har også været gode på sitt beste, som for eksempel mot Sveits, sier Frode Scheie.

Havang er enig og trekker spesielt fram Kjetil Strand og Frank Løke som spillere som ikke har dokumentert form i vinter, på grunn av skader.

- Jeg tror skadene kan bli en ulempe for Norge. Flere spillere som har vært garantister for mål tidligere og vært viktige brikker i laget har ennå ikke dokumentert form. Da tenker jeg spesielt på spillere som Frank Løke og Kjetil Strand. Stian Vatne i forsvar vil også være et stort tap for Norge, sier Havang.

Scheie er mer forsiktig med å trekke fram enkeltspillere, og mener det først og fremst er det kollektive som har sviktet i oppkjøringen.

- Jeg vil ikke si at det er noen av enkeltspillerne som har levert dårlig, men det går mer på det kollektive ute på banen. Samtidig som målvaktene har sluppet inn mye mål. Forsvarsspill og keeperspill må løftes i VM. Jeg synes Kjelling har vært bra, og det er også positivt at Robert Hedin har brukt oppkjøringen til å teste mange yngre. Espen Lie Hansen har fått prøve seg mye og det samme har Christopher Rambo. Einar Sand Koren kan også bli viktig i forsvar nå som Stian Vatne ikke er med, sier han.

- Kjenner Tyskland
I gruppe A - den gruppen Norge vil møte de tre beste fra i mellomrunden - er det altså Frankrike, Tyskland og Spania som er favoritter i møtet med Bahrain, Egypt og Tunisia. Frode Scheie er redd både franskmennene og spanjolene kan bli en for tøff nøtt og knekke for det norske laget, men har god tro på et godt resultat mot tyskerne.

- Drar vi med oss litt poeng inn i mellomrunden, blir sjansene også større for semifinale. Tyskland er en match som kan passe oss godt. Vi har mange proffer i Tyskland, som kjenner laget godt, og vi har også spilt mange jevne kamper med tyskerne de siste årene. Så det oppgjøret er helt åpent, sier den tidligere målvakten.

- Frankrike blir nok vriene, men de bruker som regel å gå på en smell i løpet av et mesterskap, så vi får bare håpe at den kommer mot Norge. Spania er på vei opp og er et lag som passer oss dårlig. Vi har tapt mye mot Spania tidligere og de har et lag som er litt på gang. Så mye vil nok avhenge av hva vi får med oss av poeng fra første gruppespill, og vi bør nok helst ha full pott. Det blir tett og jevnt hele veien og seks poeng kan muligens holde til semifinaleplass, sier Scheie.

Både Scheie og Havang holder Frankrike - regjerende OL-, VM-, og EM-mester - som den store favoritten til å vinne gullet i Sverige, men tror likevel det vil bli meget jevnt.

- En kommer ikke utenom Frankrike. De er ikke så dominante nå som tidligere, og har en skadet offensiv kraft i Daniel Narcisse og en skadet defensiv kraft i Guillaume Gille. Men de har fortsatt et godt lag, og er utrolige gode i forsvar. De har også verdens beste målvakt, og en luring på benken i Claude Onesta, sier Scheie.

- Men jeg tror også Polen kan få et stort mesterskap. De har kommet på en fin side i gruppespillet og vil nok kjempe med Sverige der. De kan vinne alle kampene, selv om det blir jevnt, og gå til en finale. De har også et godt nok mannskap til å slå Frankrike om de skulle møtes i siste kamp, sier eksperten.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.