RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
EM-AKTUELL: Linn Jørum Sulland og Norge skal kjempe om nytt EM-gull i desember. Norges kamper spilles i Ungarn.
EM-AKTUELL: Linn Jørum Sulland og Norge skal kjempe om nytt EM-gull i desember. Norges kamper spilles i Ungarn. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

- Jeg lærte jo at jeg var sterk

Sist oppdatert:
Møt skyteglade Linn Jørum Sulland (30) i «Det Store Intervjuet».

ULLEVÅL (Nettavisen): Hun ligger rett ut, Linn Jørum Sulland. Den norske håndballprofilen er våt i håret og uten bakkekontakt der hun befinner seg under frisørens kyndige hender. Jeg flirer. Dette blir et intervju ulikt alle andre intervjuer jeg har gjort.

Du hadde selvfølgelig allerede sett bilder av dette dersom jeg hadde fått lov til å fotografere henne liggende med hodet i vasken hos frisøren. Det får jeg altså ikke.

Fair nok.

Den 30 år gamle jenta fra Korsvoll i Oslo skal uansett ha både ros og takk for at hun i det hele tatt stiller opp. Pressesjefene i både klubblaget Larvik og i det norske landslaget konkluderte med at hun ikke har tid til et stort intervju før EM-sluttspillet starter 7. desember, men Sulland har altså klart å finne rom til Nettavisen. Hos frisøren.

Det er ingen overraskelse at hun beskriver seg selv som «en sporty jente som liker at det skjer ting».

Nå skal det altså skje ting igjen, hvert øyeblikk. Først i Debrecen, en ungarsk by på størrelse med Trondheim, og deretter forhåpentlig også i Budapest, den ungarske hovedstaden, som er tre ganger Oslo i innbyggertall.

De norske håndballjentene skal på vikingtokt igjen, skrubbsultne etter at de i fjor reiste tomhendte hjem fra VM i Serbia. Denne gang handler det om europamesterskapet i Ungarn og Kroatia.

- Det blir ekstra spennende denne gang. Spiller vi bra med dette laget her, og får kjørt det tempoet vi kan gjøre, så kan det gå veldig langt. Samtidig kan vi også virkelig møte veggen, som vi så mot Danmark i forrige turnering, forteller Sulland.

Norge tapte 22-25 mot Danmark i Golden League i oktober.

- Jeg synes at vi har gjort en god jobb hvis vi kommer til en semifinale. Når du først kommer til en semifinale, er det ikke noe kult å tape, uansett hvordan det skjer, men nå på forhånd hadde jeg vært fornøyd med det.

Sulland har forflyttet seg fra vasken til frisørstolen. Og blitt ettertenksom.

- Men fjerdeplass er jo ikke noe særlig, det heller, konstaterer hun.

VINNERTYPE: Sulland har vunnet OL, EM, VM og Champions League. I tillegg vinner hun den hjemlige serien med Larvik hvert år.

Vant med gullkrav

Jeg spør om håndballjentene er revansjesugne etter fjorårets mesterskap i Serbia, da det ble tap 28-25 for vertslandet i kvartfinalen, eller om det er for drøyt å snakke om revansje etter at de fem siste mesterskapene har endt med gull – gull – gull – sølv – ingenting.

- Ja, man er jo revansjesugen. Vi vil jo vise oss fra en bedre side. Vi vet jo at vi kan. Og så kan det hende at dette «Vi skal ha gull»- trøkket fra folket har lettet litt, svarer Larvik-spilleren.

- Er det noe dere tenker på, at folket er bortskjemt?

- Vi er vel vant til at det kreves gull hjemmefra, men vi tenker ikke så mye på det, altså.

Tolk det som dere vil. Vi er vel litt bortskjemte, vi som ser de norske håndballjentene på TV hver desember, eller hva?

Når Linn Jørum Sulland først sitter her foran meg, og vi skal gjøre «Det Store Intervjuet» kommer vi ikke utenom vrakingene. Sulland er kjent for å ha en fantastisk skuddarm og for å ha blitt vraket til store mesterskap flere ganger. Og – heldigvis – for å slå knallhardt tilbake.

I 2010 fikk hun ikke plass i EM-troppen, selv om hun hadde store forhåpninger om å spille seg inn i troppen igjen etter at hun ble vraket til VM i 2009. Sulland debuterte allerede i 2004, så det er forståelig at skuffelsen var enorm da beskjeden kom i 2010 om at hun igjen var overflødig.

I stedet for å surmule, så hun alle kampene fra TV-stolen og heiet på venninnene. Ut av det blå kom det en telefon før semifinalen mot Danmark. Landslagstrener Thorir Hergeirsson hadde ombestemt seg – Sulland var ikke overflødig, skuddarmen hennes var sterkt ønsket og hun kunne overta plassen til Stine Bredal Oftedal.

Sulland scoret sju mål i semifinalen og ble kåret til banens beste. Det endte med EM-gull.

- Jeg lærte jo at jeg var sterk. Det er ikke alle som hadde klart å gjøre det. Så det var bra. Jeg lærte at det lønner seg å gjøre så godt man kan ut av det lille man får på banen. Jeg hadde jo fulgt ganske godt med hjemmefra, så jeg var klar de ringte. Så det var bra. Jeg hadde en fin desember, smiler hun.

- Hvilke ambisjoner tar du med deg på egne vegne nå?

- Først har jeg tenkt til å finne den beryktede EM-formen. Så har jeg jo lyst til at vi skal få det til bra, da. Jeg tror at vi må jobbe litt ekstra for det nå som vi er så mange unge og nye. Ambisjonen er at jeg skal skyte mange baller i mål fra langt hold, sier Sulland, og humrer litt over enkelheten i denne ambisjonen.

- Jeg har lyst til å gjøre det bra. Det viktigste er likevel at vi vinner kamper. Jeg tror det blir et veldig jevnt mesterskap, legger hun til.

OLYMPISKE MESTERE: Heidi Løke, Linn Jørum Sulland og Camilla Herrem feirer OL-gullet i London i 2012.


Endelig smertefri

En kneskade – nærmere bestemt klassikeren «Jumper’s Knee» - har plaget henne helt siden OL i London i 2012, men de siste tre ukene har Linn Jørum Sulland omsider vært smertefri og i stand til å trene for fullt.

Larvik-stjernen var derfor spent på om Hergeirsson følte at hun hadde fått en god nok oppkjøring til å fortjene en plass i EM-troppen.

Sulland fikk ikke plass blant de tolv som ble tatt ut i første omgang, men kunne puste lettet ut da navnet hennes var blant de fire siste som kom med i troppen.

- Jeg håpet jo at det skulle holde og vet at jeg har nok tid til å finne formen. Jeg synes det har gått veldig oppover hele tiden, og det var hyggelig å høre at han også tenkte sånn.

- Jeg har følt meg hundre prosent mye av tiden siden OL, men smerten har vært der. Den har jo hemmet meg litt. Det er veldig deilig nå som den er borte og jeg kan gjøre alt.

- Vi andre feirer gjerne gode opplevelser gjennom å gå ut med venner for å drikke øl eller sånne ting. Det antar jeg at du ikke gjør. Hvordan feirer du gladmeldinger som et EM-uttak?

- Det var ikke så mye feiring denne gang. Tidligere har jeg for eksempel kjøpt meg noe jeg har hatt lyst på en stund, men denne gang måtte jeg tilfeldigvis ha en ny mobiltelefon, så denne gang kjøpte jeg noe uansett.

- Du har blitt vraket i siste liten før. Tenkte du «faen også, ikke nå igjen!» da du ikke var med i troppen etter det første uttaket?

- Jeg har jo vært med på dette før, men det begynner å bli en del år siden jeg var helt ute. Jeg følte at jeg var bedre rustet til å takle det nå. Jeg var forberedt på begge deler. Jeg visste at jeg kunne få en god trenings-desember og gjøre mye jeg ikke vanligvis får tid til hvis jeg skulle være hjemme, men jeg hadde selvfølgelig lyst til å være med.

- Så det ville ikke vært en like stor katastrofe nå som før, mentalt?

- Du trener jo for dette her to ganger om dagen hele året, sammen med Champions League, så det er en nedtur når du har jobbet så hardt for det, men samtidig åpner det for andre muligheter.

SAMBOER MED EN ARSENAL-FAN: Hvis jeg sier at jeg holder med et annet lag enn Arsenal, blir jeg sannsynligvis singel, smiler Linn Jørum Sulland. Samboer Petter Løken er en svoren Gunners-fan.


Et naturlig valg

Sånn apropos muligheter; Det er lov å spørre om Korsvoll-jenta hadde et valg når det kommer til hvilken idrett hun skulle satse på. Både mor og far spilte håndball. Mamma Guri spilte faktisk også på landslaget, som keeper, mellom 1975 og 1981.

- Jeg har drevet med friidrett, fotball og til og med danset ballett. Det skulle man ikke tro. Tennis har jeg også spilt en del. Men det var mye håndball helt fra starten av, så det var ingen overraskelse at det ble det. Mamma ga seg på landslaget før jeg ble født, men jeg var med i Stabæk-garderoben og sånn da jeg var liten.

Sulland merket tidlig at skuddarmen var hennes store fortrinn som håndballspiller. Klokelig nok valgte hun å rendyrke denne styrken.

- Det var det jeg på en måte først ble god til. Og så har jeg skutt ekstremt mange ganger siden det. Jeg har brukt mye tid på det. Etter hvert som jeg har lært mye om fysisk trening, har jeg lagt mye fysisk trening bak det også. Og så handler det jo om å treffe der man vil. Jo flere ganger du trener på det, jo lettere er det å treffe, konstaterer jenta som før Møbelringen Cup startet hadde scoret 495 mål på 159 landskamper.

Den ene veggen i kjellerstua fikk kjørt seg, forteller hun.

- Du kjenner deg igjen i det Martin Ødegaard og faren hans snakker om, at det handler om repetisjoner?

- Ja, og spesielt når det handler om treffpunkt.

- Hvor mye trente du som liten?

- Det har jeg ikke kontroll på. Det har jeg ikke skrevet ned. Men jeg spilte jo på ganske lavt nivå nokså lenge. Jeg gikk ikke til Stabæk før jeg var 17, og spilte i Korsvoll fram til det. Så det var ikke så ekstremt mange timer tidlig. Det har vært mer fra jeg var 17-18 og fram til nå.

- Var det da du var 17 du skjønte at du kunne bli skikkelig god?

- Ja, det var mye som skjedde det første året i Stabæk. Da kom jeg med på juniorlandslaget og følte at jeg hadde noe der å gjøre. Jeg har alltid hatt drømmen om det, men det var først da jeg kanskje skjønte at det var mulig.

FRYKTET SKUDDARM: Linn Jørum Sulland er kjent for sine knallharde og presise langskudd.


- Føler du at du har ofret ungdommen for å bli toppidrettsutøver?

- Nei, det føler jeg ikke. Jeg spilte jo i Korsvoll en stund og ble toppidrettsutøver litt senere enn mange gjør i dag, så jeg føler at jeg har fått litt i pose og sekk. Du får jo et par muligheter til å gjøre det du vil, men jeg vet også at jeg kan reise mye og sånt når jeg legger opp. Man ofrer noe hele tiden, det gjør man jo, men det er ikke noe jeg ville gjort annerledes hvis jeg skulle gjort det om igjen.

Fersk forsvarer

Sulland sitter lett henslengt i stolen, sjekker telefonen og ser ut som hun har mer på hjertet, mens frisøren ber henne om å rette seg opp i stolen.

Hun smiler og lystrer.

- Jeg har også hatt litt flaks, på en måte, sier Sulland til Nettavisen.

- For jeg har spilt så lite forsvar. Og det har jeg begynt med nå. Så for meg har det liksom blitt en helt ny greie. Det blir en ekstra motivasjon.

- Har det betydd litt mindre påkjenning for kroppen, å ikke spille forsvar?

- Ja, det tror jeg at man kan ha tjent mye på. Kneet mitt merker jo at jeg spiller begge veier nå. Det kan godt hende, ja. Men håndball er jo hele spillet, så det er mye morsommere å være med på alt.

Jeg har lyst til å spole tilbake til skuddarm-temaet. Som journalist skal man gjerne gjøre forberedelser til intervjuer, og en del av mine forberedelser besto i å sjekke hvor mange skudd og scoringer hun har på landslaget.

I VM-sammenheng kom jeg fram til at hun har fyrt av 133 skudd og scoret 83 mål, noe som gir en uttellingsprosent på 62,4. I EM-sluttspill har det blitt 64 mål på 124 skudd, altså mål på 51,6 prosent av skuddene. Totalt står Linn Jørum Sulland med 147 mål på 257 skudd i EM- og VM-sammenheng. Hun har dermed scoret på 57,2 prosent av skuddene.

Det er slett ikke verst tall for en distanseskytter.

- Jeg fører min egen statistikk på dette. Når du er skytteren på laget, blir det jo ofte sånn at du må skyte før det blir blåst for passivt spill, så det er forskjell på skuddtypene. Min egenførte statistikk ser ikke ut som den som TV-produsenten lager, for å si det sånn.

FØRER STATIASTIKK SELV: Sulland er opptatt av å treffe mål. Og hvor ofte hun lykkes med det.

- Men jeg følger med på dette og bryr meg om dette, forsikrer hun.

55 prosent er målet

Dette temaet ligger Sullands ganske hjerte nært, forstår jeg. Hun forteller at hun går mer i dybden og fører statistikk per skuddtype, så hun får full oversikt over sin egen uttelling fra ni meter og sju meter.

- Min statistikk ser nok litt annerledes ut enn de offisielle.

- Kan det være irriterende?

- Ja, norske journalister er veldig opptatte av det med uttelling. Når du spiller på et lag, og det eneste du gjør, er å spille angrep, så måler de deg jo på hvor mange ganger du har bommet og truffet. Det er ikke alltid dette det handler om, fordi hvis du som skytter får forsvaret langt ut, kan det hende at vi scorer mange mål likevel.

- Et godt eksempel er den kampen vi tapte i fjor, hvor vi scorer 16 mål i første omgang. Da lagde jeg nesten ingen av dem, tror jeg, men jeg synes vi spilte bra. Det laget som sto på banen, gjorde det bra og scoret 16. Så scoret vi nesten ikke mål de første 20 minuttene i andre omgang.

- Din skuddprosent kan ikke nødvendigvis sammenlignes med skuddprosenten til de andre på laget.

- Nei, det blir veldig forskjellig. (Strekspiller) Heidi Løke skal jo treffe på flere skudd enn jeg gjør. Dessuten er det jo viktig at man skyter fra distanse, sånn at forsvaret må jobbe for det. Så jeg ser på dette på en litt annen måte enn disse journalistene, flirer hun.

- 62 prosent i VM ser bra ut, synes jeg …

- Ja, det er bra. Målet fra distanse har de satt som 55 på landslaget. Jeg kan gå fornøyd hvis jeg har truffet på halvparten, stort sett, og så har jeg lyst på ni av ti fra sjumeteren. Men det er vel bare ett mesterskap at jeg har klart det i.

SØLVJENTER: F.v.: Ida Bjørndalen, Stine Bredal Oftedal, Maja Jakobsen og Linn Jørum Sulland med sølvmedaljene på sponsorbankett på en restaurantbåt i Beograd etter finalen i håndball-EM i 2012. Norge tapte finalen mot Montenegro 31-34.


Ernæringsfysiolog

Sulland setter seg mål også utenfor håndballbanen. Mange mål. Hun har studert Sports Management på Norges Idrettshøyskole, men mangler noen fag der for å bli helt ferdig mer dette, og holder nå på med studier innenfor ernæringsfysiologi. I tillegg skal hun utdanne seg som personlig trener (PT).

- Det skal bli bra til slutt, skjønner du, ler hun.

- Jeg er halvveis på ernæringsfysiologi og skal begynne på PT nå. PT er veldig kort, da, og jeg har mye av det fra før av fra idrettshøyskolen. Jeg har lyst til å bli ernæringsfysiolog, men det er greit å ha papirer på at jeg kan trening også.

Det er godt å ha noen utfordringer, bemerker jeg. Det er jo ikke så mange av dem i hverdagen for en Larvik-spiller. Linn Jørum Sulland ble hentet til vestfoldklubben i 2009, og har fortsatt til gode å tape en seriekamp der.

- Når det gjelder Larvik, Linn …dere får ikke trent så mye på å takle motgang der?

- Nei, ikke i år, men i fjor ble det jo tidlig exit i Champions League.

- Vet du hvor mange seriepoeng Larvik har avgitt siden du kom dit i 2009?

- Ett poeng?

- To. Er det for lett for dere i Norge?

- Det hadde vært kult om norsk serie var bedre. Det hadde nok sikkert gjort oss bedre også. Samtidig er jeg ganske imponert over hvordan vi klarer å vinne alle kampene. Det er ikke gitt.

- Det er sant. Det er egentlig ganske eksepsjonelt.

- Ja.

- Hvorfor går dere ikke på noen blemmer?

- Vi tar alle kamper seriøst. Forbereder oss.

- Ja, men hvordan klarer dere det hver eneste gang?

- Nei, det er imponerende. Jeg har vært imponert av det siden jeg kom til Larvik, jeg, at det aldri kommer noen store feilskjær. Folk er seriøse. Alle vet hvem de skal spille mot og hva de gjør.

FORTSATT MOTIVERT: Målet er å delta i OL i Rio i 2016 før hun i det hele tatt vurderer hvor lenge hun skal spille håndball på toppnivå.


- Hvordan trives du i byen Larvik?

- Jeg trives veldig godt i Larvik. Og så har jeg heldigvis fortsatt et rom hos mamma og pappa, så jeg kan være litt i Oslo innimellom.

- Det må være veldig stille og rolig i Larvik for en oslojente?

Det er det, men som håndballspiller er det helt greit.

- Har du hatt tilbud fra utlandet som du har slitt med å si nei til?

- Jeg har fått noen tilbud fra utlandet, det har jeg, men jeg var ganske klar på at jeg ville til Larvik da de kom med et tilbud.

- Hvorfor ikke utlandet?

- Tilbudene kom fra dårligere lag enn Larvik.

- Økonomisk dårligere også?

Det er en annen historie. Da jeg skulle velge klubb sist, tenkte jeg mest på det sportslige. Men jeg tror ikke det er så store forskjeller.

- Du angrer ikke?

- Nei, jeg har hatt det supert, jeg.

Frisøren sier seg fornøyd med klippingen, og får et fornøyd nikk av frøken Sulland. Det nærmer seg slutten på frisørtimen og det føles også naturlig å runde av intervjuet.

Først må vi selvfølgelig sveipe innom privatlivet. Linn er samboer med den tidligere Bærum-spilleren Petter Løken – og her snakker vi om fotball, ikke håndball – og har vært det en stund nå.

- Hvor lenge har dere vært sammen?

- Syv og et halvt år.

- Er dere forlovet eller gift?

- Vi er samboere.

Det kommer kanskje et «uttak» på den fronten også, etter hvert?
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere