Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg satt utenfor og kritiserte mye og mangt

Nå skal Christian Berge endre ting fra innsiden.

POSTHUSET (Nettavisen): I rundt seks år var Robert Hedin inne i varmen som norsk landslagssjef. På utsiden satt flere kollegaer og mente mye.

Svensken fikk både kjeft og kritikk for sine disposisjoner. Andre ganger var det enighet om veivalg og ambisjoner. Mange stemmer, var det i hvert fall.

Én av dem som satt på utsiden og mente ting var Elverum-trener Christian Berge. Trønderen ytret flere ganger sin misnøye og folk hørte stort sett etter. Berge har nemlig vist at han er en mann som kan skape gode resultater.

I løpet av tiden med Hedin gikk Norge fra å være et nesten-lag, til å bli et ikke-i-nærheten-lag. EM i januar ble en fiasko for det norske herrelaget.

Derfor var det ikke overraskende at Hedin nylig tok sin «mössa» og gikk. Nå er det nettopp Berge som skal lede Norge, i hvert fall de neste månedene.

Det ble annonsert på en pressekonferanse i Oslo fredag formiddag.

- Ment mye
Tilbake i 2010 mente Berge blant annet at Hedin brukte for få spillere og at det førte til at mange andre gikk glipp av nyttig erfaring fra øverste nivå. I 2011 sa Berge også til Nettavisen at han ble regelrett provosert av at Hedin ønsket at unge, norske spillere skulle reise utenlands tidlig i karrieren.

Det var en noe mildere Berge som møtte Nettavisen fredag.

- Ja, jeg husker jeg satt utenfor en tid der og kritiserte mange og mangt. Det kan godt hende jeg mente dette på den tiden, sier Berge.

Treneren innrømmer at han har utviklet seg en del som trener og leder de siste årene. Så sent som i 2012 sa han til NRK at han ikke ønsket jobben som landslagssjef for Norge. Da tilbudet kom denne uken, var han ikke i tvil.

- Det er herlig at du kommer med den nå. Jeg har utviklet meg mye på to år, vet du. Jeg har blant annet tatt gullet og vunnet flere kamper. Du utvikler deg med resultater. Jeg har også blitt to år eldre, sier landslagssjefen.

Ikke i tvil
Berge har de siste årene også vært inne som trener på juniorlandslagene.

- Jeg har vært med i landslagsledelsen og møtt andre trenere og fått diskutert mye med dem. Jeg tar med meg en del erfaringer derfra, mener 40-åringen.

- Hvorfor var du ikke i tvil nå?

- Når landslaget ringer, er det en plikt å ta jobben, Det er det du skal gjøre. For meg har det alltid vært en guttedrøm å på et eller annet tidspunkt lede Norge. Når jeg fikk forespeilet en kortsiktig plan, var jeg ikke i tvil, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

For det fortsatt bare snakk om at Berge skal ha jobben fram til sommeren. Han skal lede Norge i de viktige VM-kvalifiseringskampene mot Østerrike.

Kun kortsiktig
Samtidig skal han også fortsette som Elverum-trener. Berge sier han enn så lenge ikke har tatt stilling til om han vil ha Norge-jobben på heltid.

- Det tenker jeg ikke på. Jeg tenker på Østerrike, så får det som skjer, skje. Vi skal sette alle kluter til for gjøre den jobben som skal til fram til det.

- Er det mulig å kombinere landslagsjobben på heltid med en klubbjobb, uansett hvem som ender opp som landslagssjef på lang sikt til slutt?

- Det er en diskusjon som må tas, men ut ifra hvordan det hele er organisert i Norge, så tror jeg vel det kommer til å bli vanskelig, mener Elverum-sjefen.

Generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud, går langt i å bekrefte at Berge også er en aktuell kandidat for jobben permanent. Han påpeker at kvalikkampene mot Østerrike ikke blir noen «eksamen» for trønderen og at forbundet ønsker en langsiktig og framtidsrettet satsing.

- Inn og endre
Som allerede nevnt ble EM i Danmark nylig en fiasko for Norge. Det norske laget kapret kun ett poeng og endte sist i en tøff, men ikke umulig gruppe.

Nå ønsker Berge å endre en del ting.

- Jeg er en tydelig leder, som setter tøffe krav. Vi skal gå inn og endre en del ting med tanke på hvordan vi spiller. Det er nok der dette trenerskiftet vil merkes mest. Det er en del ting i spillet vårt som må bli bedre, sier han.

- Som hva?

- Det handler om kollektivitet og lojalitet i måten vi spiller på, svarer Berge.

- Har du fått noen signaler om hva spillerne vil endre på?

- Ja, jeg har fått noen signaler der. Det er ting som også ligger mitt hjerte nært som har kommet opp. Det spillerne mener, vil jeg alltid lytte til. Nå skal vi jobbe sammen, for å skape et best mulig produkt, sier Berge til Nettavisen.

- Unge gutter
Den nye landslagssjefen har stor tro på at Norge kan nå langt, på sikt.

- Dette er unge gutter, enda. De er 20-21-22-23 år. Vi trenger mer rutine i gitte situasjoner. Så lite som mulig må være tilfeldig. Vi må ha en konkret plan, vite når vi skal springe retur, vite når skuddet går og slike ting.

- Jeg gelder meg til å ta fatt på dette og er supermotivert, sier Berge.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger