*Nettavisen* Sport.

- Kastet meg som en fotballkeeper

Foto: Trond Reidar Teigen/Scanpix

Og Cecilie Leganger er fortsatt ikke helt som alle andre målvakter.

LARVIK (Nettavisen): Tilbake i 1993 debuterte Cecilie Leganger på det norske landslaget. Siden den gang har bergensjenta blitt regnet som verdens beste håndballkeeper.

I løpet av den 18 år lange karrieren på toppnivå, har merittlisten etter hvert også blitt meget lang, men dette året kan likevel 36-åringen få være med på noe som er helt unikt.

Denne sesongen har Leganger nemlig returnert til norsk håndball, etter mange år som utenlandsproff, og vært med å spille Larvik helt til Champions League-finale, som første norske lag.

- Derfor kom jeg hjem
Sisteskansen er den eneste av spillerne i det norske superlaget som har vunnet turneringen tidligere, med danske Slagelse, men mener likevel bragden med Larvik er helt spesiell.

- Det er ikke større, men det er noe helt annet. Det er egentlig to forskjellige ting. Det var utrolig stort å vinne i Danmark, helt ubeskrivelig, men jeg vil si at det vil være veldig spesielt å gjøre noe slikt sammen med en gjeng norske jenter. Det er stort på en annen måte og det er veldig stort for meg som håndballspiller, det blir helt annerledes, sier Leganger til Nettavisen.

Larvik har i mange år kjempet knallhardt for å vinne Champions League, uten å lykkes, men med Leganger bakerst på banen har det for første gang blitt finaleplass på Vestfold-laget.

- Det var Champions League-mulighetene som til syvende og sist ble avgjørende for at jeg reiste hjem til Norge. Det betydde mest for meg, forteller Leganger.

- Jeg hadde mange gode tilbud fra utlandet, men valgte Larvik, fordi det var en drivkraft å få til noe slik med et norsk lag for første gang noensinne, fortsetter 36-åringen.

Og at det er kvalitet nok i årets norske seriemester, cupmester og sluttspillmester til også å bli Champions League-mester, er Leganger ikke i tvil om.

- Laget består av spillere som har EM-gull, OL-gull og VM-gull. Jeg trenger vel ikke si så veldig mye mer enn det. Det er ingen grunn til at dette laget ikke skal gå hele veien, sier hun.

- Som en fotballkeeper
Da Cecilie Leganger tidlig på 1990-tallet fikk sitt store gjennombrudd som keeper, bare fire år etter at hun hadde startet med håndball som 14-åring, vakte hun fort oppsikt.

Den da purunge keeperen sto nemlig i mål på en helt annen måte enn hva vi hadde sett tidligere. Hun minnet på mange måter mer om en fotballkeeper, men sine akrobatiske redninger.

- Ja, jeg spilte jo fotball før jeg begynte med håndball. Og jeg har nok alltid hatt en forkjærlighet for det å stå i fotballmålet. Sånn sett er jeg vel litt fotballkeeperaktig i mine aksjoner.

- I min første håndballkamp, som 14-åring, kastet jeg meg etter ballen som en fotballkeeper. Det var ren magefølelse og det jeg var vant til å gjøre, sier bergensjenta.

Det at Leganger begynte med håndball såpass «sent», har også bydd på utfordringer.

- Jeg har på mange måter måtte tilpasse meg det å stå i et håndballmål og det har faktisk vært en stor utfordring, forteller Larvik-stjernen.

- Står på intuisjon
En annen grunn til at Legangers keeperstil alltid har vært litt annerledes og kanskje litt mer uryddig enn andre målvakters stil, er at hun stoler veldig på sin egen intuisjon.

- Folk står forskjellig i mål. Jeg er ikke så opptatt av at det skal se pent, rent og smidig ut. Jeg har mange merkelige utfall, men det viktigste er at ballen ikke går i mål, sier hun.

- Jeg liker å se video og ha ting om motstanderen i bakhodet. Det jeg ikke er veldig glad i er opptegning og planer om at forsvaret tar høyre hjørnet, mens jeg tar venstre hjørnet.

Mens mange keepere bruker timevis på å analysere hvert eneste skudd og hver eneste redning, er ikke 36-åringen alltid like sikker på hvorfor hun gjør som hun gjør.

- Ja, du godt si at jeg står mer på intuisjon. Veldig ofte redder jeg en ball og tenker etterpå: «Hvorfor gjorde jeg akkurat den aksjonen»? Som regel har jeg ingen god forklaring på det.

- Men det er faktisk en veldig deilig følelse og den må jeg prøve å ta godt vare på, sier keeperen.

- Hvordan har du forberedt deg til Champions League-finalen?

- Jeg kikker litt på video og prøver å tenke gjennom en del positive aksjoner. Jeg ser for meg situasjoner der jeg lykkes i mål. Det er vel så viktig som å forberede seg på motstanderen.

- Det å huske opp igjen ting som har skjedd før, som har vært bra, og ha det friskt i hodet, gir meg selvtillit foran en slik kamp, sier sisteskansen.

«Den perfekte kamp»
Men selv om 36-åringen har vunnet stort sett alt som er mulig å vinne på en håndballbane - mangler bare OL-gull - så har hun fortsatt skyhøye forventninger til egne prestasjoner.

Tilbake i 2001 uttalte Larvik-keeperen at hun hadde en drøm om å spille den perfekte håndballkamp. For Leganger vil det si å holde buret helt rent i to ganger 30 minutter.

Å få den drømmen oppfylt har imidlertid latt vente på seg. 11 år senere har hun nemlig fortsatt ikke fått oppleve det, men keeperen har ikke gitt opp håpet for det.

- Jeg har ikke endret meg mye. Der er jeg og Lene (Rantala) veldig like. Selv om vi har høy redningsprosent, er vi fortsatt mest fokusert på de ballene som går i mål. Folk ler litt av oss.

- Men jeg har lært at det er viktig å ha drømmer og den drømmen skal jeg ha selv om den er vanskelig å oppnå, sier Leganger.

- Så du har ikke tenkt å legge opp med det første?

- Jeg har fortsatt kontrakt med Larvik etter denne sesongen, men det er en vurdering jeg tar etter hver sesong. Nå er det imidlertid andre ting å konsentrere seg om.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.