*Nettavisen* Sport.

- Norge har aldri hatt bedre målvakter

SKREMMER MOTSTANDERNE: Veterankeeper Katrine Lunde (til venstre) og Silje Solberg er to av tre norske målvakter som holder verdensklasse.

SKREMMER MOTSTANDERNE: Veterankeeper Katrine Lunde (til venstre) og Silje Solberg er to av tre norske målvakter som holder verdensklasse. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Motstanderne kan kan trøste seg med at bare én kan spille om gangen.

22.09.15 13:05

Råkjøret om keeperplassen hos de norske håndballjentene er rett rundt hjørnet. Dårligere nytt kunne ikke VM-konkurrentene fått.

Tirsdag ble Katrine Lunde (35), Kari Aalvik Grimsbø (30) og Silje Solberg (25) tatt ut til EM-kvalkampene mot Litauen og Hviterussland.

Allerede på første samlingsdøgn kommer det trolig til å smelle mellom stengene.

Da starter kampen om å overbevise lagledelsen.

Plass til alle?

Det er ikke avklart om Norge tar med to eller tre keepere til VM i Danmark i desember. I Rio de Janeiro-OL ligger det an til bare to i grunntroppen.

- I de fire siste mesterskapene (EM, VM og OL) har Norge hatt beste keeper med tre forskjellige spillere. Det sier alt. Og nå er situasjonen bedre enn noen gang. Det har aldri stått så bra til på målvaktsiden, sier keepertrener Mats Olsson til NTB.

- Situasjonen er litt ny for oss. Nå har vi tre-fire keepere som kan kjempe ganske jevnt. Hvordan vi løser det med spilletid, får vi se på. Uansett blir det gøy og utfordrende. Jeg regner med at det går bra. De er alle vinnertyper.

- Hva tror du motstanderne tenker når de ser navnet på de norske keeperne i VM?

- Det kan nok være de bare trøster seg med at én kan spille om gangen.

Ute

Grimsbø mistet nesten hele forrige EM (norsk gull) med en kneskade. Hun er friskmeldt.

Solberg ble førstekeeper i europamesterskapet i fjor og klarte seg meget bra. Hun sliter nå litt med smerter på baksiden av et kne, men det skal ikke skape trøbbel for VM.

Lunde sto over EM da hun ventet barn. Hun er tilbake i spill nå og stengte målet fullstendig for Rostov i den russiske supercupen nylig.

- De snakker om at hun hadde redningsprosent på opp mot 70, sier Olsson.

Bak disse vaker Emily Stang Sando, men hun når trolig ikke opp denne gangen.

Svensken har en jobb preget av rene luksusutfordringer. Men han ser for seg at det kan bli fordeling av spilletid på keeperne i langt større grad enn det som har vært vanlig.

Tøffe treninger

Lunde er supermotivert for å slå seg tilbake som førstekeeper. I bakhodet på alle tre ligger drømmen om OL-gull neste år.

- Keeperne kommer til å fyre fra første trening i høst. Det vil også gjøre det vanskeligere for utespillerne å score på trening, og dermed vil hele laget vårt kunne heve seg, sier Mats Olsson til NTB.

Norge møter Spania, Romania, Russland, Puerto Rico og Kasakhstan VM-puljespillet. Etter det venter cuprunder.

Der har Norges keepere en tendens til å avgjøre. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.