- Vi skal utfordre Larvik

Foto: Trond Reidar Teigen/Scanpix

Superlaget bør ikke føle seg trygge på tronen.

Larvik HK har vært det desidert beste håndballaget på kvinnesiden i Norge de siste 15 årene. Klubben har siden 1999 vunnet ligaen 11 ganger. Bare i 2003/2004 snublet vestfoldingene.

I samme tidsperiode har superlaget også rasket med seg ni cupgull og seks sluttspillgull, samt to cupvinnercuptriumfer i 2005 og 2008.

SLIK BLE LARVIK BEST: - Rosenborg har vært et forbilde

- Skal ta over
Denne sesongen gikk det gjennom de 22 kampene i serien uten verken tap eller uavgjort. Totalt fikk Larvik 44 poeng av 44 mulige, ti foran Byåsen på andre og 12 foran Tertnes på tredje.

Samtidig er klubben best i klassen både når det kommer til økonomi, sportslig satsning og organisering. Det laget som ønsker å utfordre Larvik, står med andre ord overfor en real utfordring.

Men selv om det kan virke som en umulig oppgave, råder likevel optimismen blant flere av de andre klubbene. Ett av de lagene som jobber målrettet mot å vippe Larvik av tronen, er Byåsen.

- Vi har en langsiktig målsetting om at innen sesongen 2013/2014, så skal vi ha tatt over håndballtronen, sier Byåsens daglige leder, Torbjørn Balstad, til Nettavisen.

- Vi jobber veldig målbevisst sportslig og økonomisk. Vi har tatt steg i riktig retning den siste tiden og har troen på at vi kan ta opp kampen, sier Balstad.

Trønderklubben har allerede signert kontrakter med landslagsspillere, som skal være med å heve nivået allerede den kommende sesongen.

- Vi har signert kontrakter med Tonje Nøstvold og Therese Pedersen. Vi vet også at de som var med denne sesongen er ett år eldre og mer erfarne neste sesong, sier Byåsen-lederen.

- Kan få stjerner
En annen ting som taler for Byåsen, er snittalderen i klubben. Trønderne har et betydelig yngre lag enn Larvik og Balstad er heller ikke redd for at vestfoldingene skal snappe opp de beste.

- Nei, slik har de aldri drevet med. Det er bare en spiller som har gått og det er Vigdis Hårsaker. Hun har kommet tilbake igjen, sier Balstad.

Nå i vår ble det også klart at strekspilleren Pernille Wibe forlater Trøndelag til fordel for årets Champions League-finalister, men trønderne har håp om nye forsterkninger de neste årene.

- Marit Malm Frafjord, Gøril Snorroeggen og Kari Aalvik Grimsbø (alle utenlandsproffer), har gitt beskjed om at de vil tilbake til Byåsen i løpet av karrieren, sier Balstad.

- Så vi håper å få disse stjernene tilbake hit i løpet av ett til to år. Får vi det, ja da har vi et lag i verdensklasse, sier den daglige lederen.

- Larvik viser vei
Det er imidlertid ikke bare i Byåsen det er optimisme med tanke på framtiden. Også i de mindre klubbene finnes det ambisjoner om å utfordre den suverene seriemesteren i framtiden.

- Jeg synes personlig at det er bra at Larvik er der det er nå. Klubben har vist at det faktisk går an å lykkes, sier daglig leder i Vipers Kristiansand, Erling Høglo, til Nettavisen.

- Men vi har som målsetting å utfordre dem i framtiden. Vi skulle opprinnelig klare det til 2013, men det kommer nok til å ta litt lengre tid, forteller han videre.

Høglo mener at den kompetansen som finnes i Larvik-organisasjonen, er meget verdifull også for de mindre klubbene i eliteserien.

- Larvik er veldig fine sånn. De er veldig åpne om hvordan det jobber og inviterer oss gjerne dit, for å vise oss hvordan ting gjøres, sier Vipers-lederen.

Og selv om Vipers langt fra har de samme ressursene å skilte med som laget fra Vestfold, så har klubben en klar plan for hvordan den skal kunne komme seg opp på et høyere nivå.

- Vi jobber sportslig for å bygge opp et lag. Vi må begynne lenger nede og med yngre spillere. Vi har blant annet farmerklubber rundt omkring i nærheten og jobber med videreutvikling.

- På det rent markedsmessige har vi en del å hente. Men vi jobber kontinuerlig med å øke budsjettet. Vi har slitt lenge med dårlig økonomi, men det er i ferd med å bedre seg. Vi har fått ordnet det meste, med lån fra kommunen. Det gjør at vi kan kikke framover og ikke bakover, sier Høglo.

Den kanskje største utfordringen for Kristiansands-klubben, er at spillerne i tillegg til å drive toppidrett, også har vanlige jobber ved siden av.

- Ja, spillerne jobber ved siden av. Det gjør at vi ikke kan trene så mye som vi ønsker, sier Vipers-lederen.

- Brann i særstilling
Et annet problem som mange klubber sliter med, er konkurranse fra andre idrettsklubber i nærområdet. En problemstilling Larvik HK slipper å tenke så mye på.

- Her i Bergen er det Brann som er i en særstilling. Det får omtrent alt det vil ha. Alt annet blir smått i forhold til Brann, sier Tertnes-trener Tore Johannessen til Nettavisen.

- Det er den største utfordringen vår, faktisk. I Larvik har de ikke noe annet lag. Det er kanskje en utøver i en individuell idrett som kommer i ny og ne, men Larvik er stort sett alene.

Tertnes-treneren mener det denne sesongen har vært større forskjell på Larvik og lagene bak, enn noen gang tidligere.

- Det eneste vi kan gjøre er å skaffe oss større og bedre samarbeidspartnere, løfte kvaliteten på treningene og jobbe videre hver dag, hvert år, å gjøre det så godt som mulig.

- Men det vil alltid være en utfordring når Larvik styrker stallen. Det er helt umulig for oss å konkurrere med de spillerne Larvik knytter til seg, både sportslig og økonomisk.

Tertnes ble som nevnt nummer tre denne sesongen og har muligheten til å få en plass i Champions League neste sesong, om Larvik skulle vinne finalen mot spanske Itxako.

Slik sett er Johannesen glad for at norsk håndball har et flaggskip, selv om det kanskje ikke akkurat gjør det helt store for spenningen her hjemme i Norge.

- Det blir vel litt feil å fjerne det beste laget også. Men det er klart en positiv ting for Norge at vi har et så godt lag her i den hjemlige serien, sier Tertnes-treneren.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.