RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anja reddet av pacemaker

Sist oppdatert:
Anja Andersen kollapset på sidelinjen, men ble reddet av pacemakeren. Uten det elektroniske apparatet kunne hun ha omkommet.

Anja Andersen måtte legge opp som spiller i 1998 etter å ha oppdaget hjerteproblemer. Den gang fikk hun innoperert et elektronisk apparat, en ICD, i brystet. Uten den kunne det gått langt verre i går.

- Den reagerer når hjertet løper løpsk. Hvis den ikke reagerer og sender et elektrisk støt, faller man om og besvimer, og så er de en risiko for plutselig død. Det betyr at man redder liv, sier overlege på hjerteavdelingen ved Gentofte sykehus, Poul Erik Bloch Thomsen, til danske BT.

ICD er et innebygget overvåkningsutstyr i venstre siden av brystet, som registrer om hjerterytmen løper løpsk. Etter et par sekunder gir den et elektrisk støt som får hjertet tilbake i riktig rytme.

Anja Andersen beskriver støtet som å bli «slått av Mike Tyson».

- De pasienter jeg har snakket med beskriver det som å bli sparket av en hest. Så det passer meget godt med Mike Tyson, sier Bloch Thomsen.

Se den dramatiske episoden på web-TV

De fleste mennesker lever et helt normalt liv etter å ha fått operert inn en pacemaker. Og det er ingen grunn til at Anja Andersen ikke skal kunne være engasjert håndballtrener på Slagelse-benken.

- Opphisselse kan utløse et anfall eller to, og Anja har jo blitt opphisset noen ganger. Men hun kan leve fullstendig normalt. Hjertet tar ikke skade av støtet, og jeg er sikker på at Anja vil ha en normal livslengde.

Anja Andersen var tilbake på sidelinjen i Brøndby Hallen i andre omgang, og var selv opptatt av å nedtone episoden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere