RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP/Scanpix

Der Messi må vike for kvinnehåndball

Sist oppdatert:
- De har ikke fotballag, sier den norske jenta som har spilt for Larviks finalemotstander.

Søndag skrev Larviks håndballjenter historie da laget slo Buducnost fra Montenegro på bortebane og tok seg til finalen i Mesterligaen, som første norske klubb noensinne.

I finalen venter det spanske overraskelseslaget SD Itxako Reyno de Navarro. Et lag som denne sesongen deltar i turneringen for tredje gang i historien.

I 2008/09-sesongen røk laget ut allerede i kvalifiseringen, mens det i fjor ble bråstopp etter gruppespillet. Denne sesongen har det imidlertid gått over all forventning for klubben.

- Har tatt store steg
Ei som kjenner Itxako godt, er Tertnes-spilleren Sissel Nygård Pedersen. 24-åringen spilte nemlig for den spanske klubben i 2008/2009.

Trønderjenta var blant annet med å vinne EHF-cupen med spanjolene, som hun mener har tatt store steg.

- Da jeg var i klubben hadde den ikke vært i den øverste divisjonen i Spania så lenge, sier hun til Nettavisen.

- Så laget har klart å bli veldig gode på kort tid. Klubben har jobbet hardt og tatt steg hele veien, fortsetter hun.

- Hva er hemmeligheten bak suksessen, tror du?

- Klubben har jobbet veldig bra for å bli god. Den har en god administrasjon og er veldig profesjonell i måten det drives på, sier Nygård Pedersen.

- Har ikke fotballag
Og det å bygge opp en suksessrik håndballklubb på damesiden, i et land der fotballgalskapen råder, er så absolutt en sterk prestasjon, ifølge Tertnes-spilleren.

Og det er heller ikke bare Lionel Messi og Cristiano Ronaldo som stjeler mye av oppmerksomheten fra damene i Spania, også herrehåndballen har en langt høyere stjerne hos spanjolene.

Både på landslagsnivå og klubbnivå er herrene, som vant VM så sent som i 2005, mer populære enn sine kvinnelige kollegaer.

På kvinnesiden er en andreplass fra EM i 2008 og en fjerdeplass fra VM i 2009 det beste å vise til. Laget deltok for første gang i et internasjonalt mesterskap under OL i 1992.

- I Spania har ikke damehåndball like høy status som i Norge. Men de jobber hardt for at det skal bli interesse rundt sporten, forteller Nygård Pedersen.

24-åringen har likevel svaret på hvorfor Itxako har lyktes så bra, der så mange før dem har feilet.

- Akkurat der Itxako er, er det ganske stor interesse, for det er en liten landsby og de har ikke noe fotballag. Det er jo fotball som er den store sporten i Spania, sier hun.

- Blir intim stemning
Og selv om den lille klubben fra Estella-Lizarra i Naverre, ifølge EHF.com har en hall med en kapasitet på kun 2000 mennesker, så kan Nygård Pedersen love at det blir trøkk i finalen.

- Det er ikke så mye tribuner og slik i hallen deres, men det er en veldig intim stemning og mye liv. Folk der er mer livlig av seg, enn oss i Norge. Det virker som det er mer folk enn det er, forteller hun.

- Og hvem av de to lagene heier du på i finalen?

- Jeg er litt usikker. Jeg vil at Itxako skal gjøre det bra, men på den andre siden så får Tertnes kvalikplass i Mesterligaen om Larvik vinner.

- Men uansett hvordan det går, er dette en kjempesterk prestasjon av Larvik, og noe det har jobbet for lenge. Larvik har fortjent en plass i finalen, sier Tertnes-spilleren.

Og kanskje burde Vestfold-klubben søke råd hos den 24 år gamle trønderjenta. Etter oppholdet i Itxako kjenner hun godt til flere av klubbens profiler.

- Hvem burde Larvik se ekstra opp for i finalen?

- De fleste av de spanske på laget er de samme som da jeg var der. Også har det kommet til noen utlendinger. Nerea Pena og strekspilleren Bogona Fernandez er to av de beste.

- Fernandes er sprek og god i forsvar, mens Pena er liten, kjapp og eksplosiv. Hun gjør mye bra. Kantspilleren Carmen Martin er også veldig bra, og ei de må se opp for, sier hun.

- Kan få problemer
I tillegg til å ha en rekke profiler på laget, har den spanske klubben også en taktikk som kan skape trøbbel for Larvik. Spanjolene er kjent for å spille et noe utradisjonelt forsvarsspill.

- De spiller offensivt én mot én, og jeg vil tro Larvik kan få problemer med det, sier Nygård Pedersen.

- Det er ikke så mange som spiller så offensivt. Så det blir nok en utfordring, avslutter hun.

Mesterliga-finalen spilles over to kamper (hjemme/borte). Larvik starter hjemme enten den 7. eller 8. mai, og avslutter borte den 14. eller 15. mai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere