*Nettavisen* Sport.

Forbundet forklarer: - Derfor nekter vi Thea (11) å spille med eldre spillere

LIKE HØY SOM DE ANDRE: Thea Andresen (11) er i dag 165 cm høy og holder høyden til sine 14 år gamle lagvenninner Foto: (RHA.no)

Treneren: - Tenk om noen hadde sagt det samme til Martin Ødegaard.

Onsdag kunne Nettavisen gjengi en sak om elleve år gamle Thea Andresen som nektes å spille med eldre på grunn av regelverket til Norges Håndballforbund (NHF).

Sakens kjerne er at selv om spillere er gode nok for høyere nivå, nekter altså forbundets regler barn å spille sammen med spillere som er mer enn ett år eldre.

Regelen, som ble vedtatt på Håndballtinget en gang på 1990-tallet, er som følger:

Spillere som ikke har fylt 16 år kan bare delta i sin egen offisielle aldersklasse og den offisielle klassen som ligger umiddelbart over, samt den mellomliggende uoffisielle klassen.

I Theas tilfelle betyr det at hun ikke kan fortsette å spille på laget hun har spilt på i fem år, fra hun fyller tolv år.

Dette har blant annet fått proffspiller Espen Lie Hansen og TV 2s håndballekspert, Bent Svele, til å reagere. De mener det skader utviklingen av norske håndballtalent.

- Spillernes beste
Kommunikasjonsansvarlig i Norges Håndballforbund, Kirsten Birkeland, sier til Nettavisen at reglene er lagt til grunne for spillernes beste.

- Bakgrunnen for begrensninger i hvilke lag spillerne kan delta på er hensynet til den enkelte spiller på lang sikt. Det gjelder ikke minst fysisk belastning og utvikling. Målet er at spillerne skal vare lenge, unngå skader og trives i miljøet sammen med sine venner, forteller Birkeland.

I 2009 la også Norges Håndballforbund begrensninger på kamp og treningsaktivitet.

- Håndball er en kontaktsport med mange dueller, derav også en del skader. I tillegg ser vi at mange unge spillere har stor kampaktivitet på bekostning av gode treningsøkter, dette la vi begrensinger på i 2009, fortsetter Birkeland.

- Både regler om hvilke lag man kan spille på og antall kamper per uke har som mål å ivareta spilleren i et langsiktig løp og unngå overforbruk i tidlig alder. Fagmiljøet i norsk håndball er enige om at disse begrensningene er viktige, sier hun.

NHF har følgende offisielle klasser: 11 år, 12 år, 14 år, 16 år og 18 år i de yngre aldersbestemte klassene. I praksis innebærer dette at spillere som tilhører 11-årsklassen kan spille i klasse 11 og 12 år. Spillere tilhørende 12-års klassen kan spille i klassene 12 og 14 og sånn fortsetter det.

- Er dette bedre?
Jan-Gunnar Pedersen er trener for Thea Andersen i Graabein og har tidligere gitt uttrykk for frustrasjon over regelverket til håndballforbundet.

Han er ikke imponert over forklaringen Birkeland gir til Nettavisen.

Pedersen trekker fram at han har lang erfaring som trener innen både håndball og fotball og at han, som forbundet, er opptatt av at unge spillere ikke får for stor belastning og blir utbrent i ung alder av for tøff matching.

Han mener likevel at forbundets forklaring er skivebom.

- Aldersbestemmelsene i forbundet har som hensikt å ta vare på spillerne og det er positivt. Det som er frustrerende, er at man bruker internasjonale årsklasser - 12/14/16/18 år. Regelverket sier man kan spille én klasse opp. Siden Thea er 11 år, regnes hun som 12 år og kan da spille én klasse opp på 14-årsnivå. Neste år er hun imidlertid fortsatt 12 og kan ikke følge laget sitt opp til 15-årsklassen. Neste år må hun finne seg et nytt lag. Som 12-åring må du kanskje reise til Bærum eller Oslo for å finne et godt nok lag. Dette skal kombineres med skole. Er dette bedre for en 12-åring? spør Pedersen.

- Hadde dette vært siste ord i saken, så skulle jeg slått meg til ro med det, men paradokset er jo at én sesong senere, når jentene spiller på 16-årsnivå, så har Thea blitt 13 og tilhører dermed internasjonal klasse 14 år. Dermed kan hun spille for laget sitt igjen. Det forbundet egentlig sier med disse reglene er at hun har vært gammel nok og fysisk sterk nok til å spille for laget sitt til nå. Neste år er hun ikke det, men året etter er hun det igjen, sier han.

Nå etterlyser han litt skjønn fra forbundets side.

- Jeg skjønner det at forbundet har en viktig oppgave i å beskytte unge spillere mot rovdrift. De er bekymret for mengde av kamper, men i regelverket står det allerede begrensninger på antall lag og kamper i løpet av sju dager. Det forhindrer rovdrift. Det verste her er at hun i bare ett år er for ung. Her mener jeg forbundet bør bruke skjønn, med spesifikk oppfølging, sier han.

- Vil stoppe opp
Graabein-treneren tror regelverket kan stoppe utviklingen til talentet.

- Hvis Thea må trene med jevnaldrende, tror jeg utviklingen vil stoppe. Hun kommer til å kjede seg. Hvis hun må reise to til tre timer hver dag for å spille på et lag som kan matche henne, vil hun nok slutte. Jeg synes det er fælt at «gubber i hatt» skal ødelegge en gryende karriere på denne måten.

I 2014 fikk nå 16 år gamle Martin Ødegaard mye oppmerksomhet her hjemme i Norge. Han debuterte både i Tippeligaen og på A-landslaget i en alder av 15 år. Pedersen mener håndballen kan lære noe av fotballen akkurat her.

- Ja! Tenk om noen hadde sagt til Martin Ødegaard, da han var 15, at han måtte spille på et middels 16-års guttelag et år ekstra. Jeg kjenner ikke til detaljene rundt karrieren hans, men han har fått lov til å utvikle seg på et nivå som har utfordret ham. Det opplever jeg at vi ikke får til, slik forbundet i håndball opptrer i denne saken, mener Graabein-treneren videre.

Pedersen skjønner ikke helt logikken bak forbundets utspill med at «spillere skal vare lenge, unngå skader og trives i miljøet sammen med venner».

- Thea spiller nå sammen med vennene hun omgås med på fritiden. Vi er en liten klubb, med få spillere. Hun elsker håndball og vennene på laget. Thea spiller også på kun ett lag, hun brukes ikke på yngre lag. Dette betyr i praksis mindre kampbelastning og en tilpasset treningsmengde, sier Pedersen.

- Thea har fysikk til å matche J14-nivå. Vi hadde ikke sluppet henne utpå, hvis det ikke var tilfellet. Vi har spillere som er mye, mye mindre enn Thea. De kan spille, fordi de er gamle nok. Er det til spillerens beste at vi lar henne spille på et nivå her der hun ikke dominerer totalt? Eller er det til en 12-årings beste at hun, for ett år, må reise to timer ekstra til og fra trening for å få spille med noen som er i nærheten av samme nivå? I tillegg til dette kommer altså skolen. Jeg vet ikke helt hva de mener man blir mest utbrent av, jeg?

- Keeper ble redd
Håndballtreneren kan også fortelle at Thea har fått prøve seg på det nivået der forbundet mener hun bør spille neste år, uten at det var optimalt.

- Klubben har et jentelag som er ett år eldre enn Thea. For moro skyld fikk hun delta på en cup med dem i fjor. Det endte med at dommeren måtte be trenerne om at hun ikke skulle skyte så mye. Keeperen på det andre laget ble redd. Thea har også spilt en seriekamp med dette laget. I møtet med et lag som vanligvis vinner sine kamper med 15-20 mål, scoret hun riktig nok ikke så mye, men hun spilte de andre gode og klubben vår vant kampen med ti mål.

Pedersen forteller videre til Nettavisen at forbundet, etter at denne saken kom i media, også har pekt på en annen bestemmelse rundt situasjonen.

- De legger nok litt prestisje i dette nå. De har nemlig også dratt fram en bestemmelse om barneidrett, som sier at 11-åringer ikke får lov til å delta i idrett for aldersgrupper over 12 år, hvor resultat og lignende føres. De forsøkte å stoppe Thea fra å delta på vårt lag i år, midt i sesongen, enda vi hadde fått godkjenning for dette før sesongen, forteller Pedersen.

Nå håper han altså at forbundet vil se Graabeins side i denne saken og vise litt skjønn i den videre håndteringen av situasjonen til talentfulle Thea.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag