RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra gull til skademareritt

Sist oppdatert:
De norske håndballjentene avsluttet 2004 i gullrus. 2005 ble ikke like oppløftende. TV 2 Nettavisen ser tilbake på håndballåret 2005.

Norsk håndball svevde på en rosa sky inn i 2005. EM-gull i Ungarn ga lovnader om at nye triumfer var i vente. Nå skulle verden erobres i St. Petersburg i desember.

Men før den tid skulle håndballguttene få prøve seg i mesterskap igjen.

Tronskifte i Norden
Under Gunnar Pettersens ledelse var Glenn Solberg & co tilbake i det gode selskap og i VM i Tunisia skulle de måle krefter med de aller beste.

Etter en myk start med enkle seirer over Brasil og Qatar, møtte de norske guttene hverdagen. Ettmålstap og tumulter etter kampen mot Serbia og Montenegro, ble fulgt opp med uavgjort mot Tyskland. Det betydde kniven mot strupen foran møtet med Egypt i siste puljekamp. Bare seier var godt nok for at det skulle bli mellomspill.

Med Det internasjonale håndballforbundets mektige leder, Hassan Mustafa, var til stede i hallen, i kamelhårfrakk og en myndig mine overfor kamplederne. Men de franske dommerne klarte å motstå presset fra tribunen og Norge vant 24-19, og var videre i VM.

Men i mellomspillet ventet Kroatia, Sverige og Spania. Tre motstandere i den ypperste verdenseliten.

Først skulle man møte de regjerende mesterne fra Kroatia. Med verdensstjerner på alle spilleplasser, var det ingen som trodde på noe mer enn et hederlig resultat.

Utenom de norske spillerne, og vår egen verdensstjerne, Kristian Kjelling. Ademar Leon-proffen satte sine kroatiske motstandere i skyggen, og skjøt Norge til en sensasjonell seier, 28-25.

Så var det Sverige som sto for tur. Våre naboer i øst har vært en stormakt innen herrehåndballen i flere tiår, men nå var det på tide med et tronskifte i Norden.

Og det var en av troppens mer anonyme spillere som sto frem som den store helten. Rune Skjærvold tok ansvar fra sjumeterslinjen da de andre sviktet. Totalt ble det ni scoringer på trønderen da Norge vant 34-31 og plutselig var best i Norden.

Men mot Spania ble det stopp. De blivende verdensmesterne feide Norge av banen, og det ble kamp om sjuendeplassen mot Russland. En kamp de norske guttene vant 30-27.

E-cuptriumf for Larvik
På klubbfronten var Larvik for en gangs skyld henvist til en annen europacup enn Champions League. Og uten Europas aller beste som motstandere, lekte vestfoldingene seg til sin første europacuptriumf.

15-målsseier sammenlagt over to kamper i finalene mot kroatiske Podravka, viste hvor overlegne Larvik var i cupvinnercupen.

Denne triumfen var også Ole Gustav Gjekstads siste kamp som trener for larvikjentene. Etter sesongen ble han ansatt som ny trener for Drammens herrer, som i 2006 får hjem Glenn Solberg og Frode Hagen.

Men så tilbake til håndballjentene. Etter EM-triumfen, snakket alle om gull i VM i St. Petersburg. Men det var før stjernespillerne forsvant ut med skade en etter en.

Gro Hammerseng ble korsbåndskadet, Katja Nyberg ødela skulderen, Linn-Kristin Riegelhuth brakk et bein i hånden, mens Vigdis Hårsaker og Gøril Snorroeggen også måtte melde pass på grunn av vonde skuldre.

Der forsvant også de norske gulldrømmene. VM i Russland ble en sammenhengende nedtur for dem som hadde håp om edelt metall. Nasjoner som Nederland og Brasil havnet foran Marit Breiviks jenter på resultatlisten.

En niendeplass er faktisk den svakeste plasseringen Norge har fått når man har deltatt i et VM-sluttspill.

Men skader er en del av gamet, og med fullt lag er det ingen tvil om at Norge hadde vært med til siste stund i VM. Nå er det bare å krysse fingrene og håpe på et slagkraftig norsk lag i EM i Sverige om ett år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere