*Nettavisen* Sport.

Fremtidens menn

Flere av profilene på håndballandslaget begynner å dra på årene. Her er to av dem som skal ta arven videre.

17.02.07 07:41

Årene fra 1972 til 1974 har vært de gylne årgangene i norsk herrehåndball. Storparten av spillerne som har vært med på landslagets opptur de siste årene er født i dette tidsrommet.

Men nå begynner de å dra på årene, og for noen nærmer karrierestopp seg hurtigere enn de selv ønsker.

Geriatrisk avdeling
For Preben Vildalens del, var vrakingen etter grunnspillet i VM et signal om at han kan være på vei ut av landslagsvarmen.

Landslagssjef Gunnar Pettersen begynte sånn smått med utskiftningene i troppen sin da Glenn Solberg og Frode Hagen takket nei til mer landslagsspill etter VM i Tunisia i 2005. Nå er det flere som kan bli erstattet.

Steinar Ege, Johnny Jensen, Preben Vildalen, Jan Thomas Lauritzen og Rune Skjærvold er alle et stykke på feil side av 30-årsgrensen.

To av dem som står klar til å overta den tunge børen er Erlend Mamelund og Steffen Stegavik.

VM-debut
Haslum-spilleren Mamelund fikk sin mesterskapsdebut i VM i Tyskland. Han erstattet Vildalen i troppen da Norge ikke klarte å ta seg til mellomspillet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

- Jeg ble først og fremst hentet ned for å føle på hvordan det var å være i et mesterskap. Det tror jeg det er viktig hvis jeg skal levere noe i EM til neste år, forklarer han til Nettavisen.

For EM på hjemmebane om et knapt år er et krystallklart mål for begge to.

- Det er moro å være med. Det er jo landslaget man jobber for å være med på. Og sånn jeg har forstått det, så er jeg med i planene videre, sier Mamelund.

Tror på EM
Stegavik har lenge drømt om å spille mesterskap på hjemmebane.

- EM har vært målet mitt i lang tid. Jeg satte EM på hjemmebane som mål på videregående skole for fem år siden. Alle delmålene jeg satte på veien har jeg nådd, så jeg har virkelig lyst til å være med, forklarer Heimdal-spilleren.

Eliteseriens toppscorer vet ikke hvor han er i Gunnar Pettersens planer, men han har tro på at han skal bli så god at det blir vanskelig å utelate ham fra troppen.

- Jeg har ikke fått så mange signaler. Jeg må bare ta tiden til hjelp. Jeg må ta sjansen og prestere når jeg får sjansen på samlinger, så har jeg god tro på at det skal gå bra, mener han.

Tøff konkurranse
De ser begge at de skal utkonkurrere gode spillere dersom de skal få mye spilletid i EM.

Venstrebacken Mamelund tviler på at han klarer å ta plassen til Kristian Kjelling med det første.

- Kjelling er en av verdens beste venstrebacker, så det er ikke den letteste mannen å ta plassen fra. Men fordelen min er at jeg kan spille begge veier, både i forsvar og angrep. Det er en styrke som ikke så mange har på landslaget i dag, forklarer han.

Toppscorer
Stegavik kan definitivt ikke skryte av det samme. Han drømmer om at en storvokst venstreving dukker opp, slik at han selv kan få stå ytterst i forsvar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Som midtback har han Børge Lund og Alexander Buchmann som sine argeste konkurrenter. Men i motsetning til de to, så er han en meget målfarlig herremann.

- Jeg liker å sette ballen i mål ja, sier mannen som har scoret 133 mål til nå denne sesongen.

- Jeg er mer målfarlig enn dem og går mer rett på mål. Men vi er alle ulike i spillestilen, så jeg håper at de kanskje tar med tre forskjellige midtbacker til neste år, fortsetter han.

Vil ut i verden
Pettersen har ved flere anledninger sagt at det er en fordel at spillerne kommer seg ut til større ligaer for å spille på høyere nivå.

Både Mamelund og Stegavik leker med tanken på et liv i utlendighet.

- Det er jo det store spørsmålet om dagen. Det har vært en del henvendelser som jeg jobber med for tiden. Jeg tar sikte på å bestemme meg i løpet av mars, innrømmer Mamelund.

Mamelunds henvendelser er hovedsaklig fra Danmark og Tyskland.

- Vil vente et år
Stegaviks klubb, Heimdal, sliter veldig med økonomien, noe som kan tvinge ham ut tidligere enn planlagt.

- Jeg ville gjerne gjort ferdig det siste året på skolen før jeg dro ut, sier barnevernspedagogstudenten.

Han er samboer med Byåsen-vingen Camilla Herrem, og vil ha henne med seg når han flytter på seg.

- Når jeg blir ferdig med skolen, så blir det vel Danmark. Enten til en klubb som har både herre- og damelag eller til to klubber som ikke ligger så langt fra hverandre. Det blir vel først dit og så får vi ta steget videre hvis det går. Men den danske ligaen er i ferd med å bli veldig god, så det kan være greit nok det, forklarer Stegavik.

Om et år kan de to stå ved siden av hverandre i Norges angrep i EM.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.