*Nettavisen* Sport.

Her debuterer den «nye Gro» for Norge

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/Scanpix

- Jeg kan lære mye av henne, sier Gro Hammerseng.

26.11.10 20:37

ISLAND - NORGE 14-35:

17 minutter var spilt av landskampen mellom Norge og Island i Møbelringen Cup fredag kveld, da 19 år gamle Stine Bredal Oftedal trippet inn på parketten til sin aller første landskamp.

Ungjenta, som daglig kaster ball for Stabæk i eliteserien, var en av de store overraskelsene da landslagssjef Thorir Hergeirsson offentliggjorde årets EM-tropp tidligere denne måneden.

Og rundt ti minutter etter innhoppet noterte hun seg også for sitt første mål med flagget på brystet. 19-åringen fintet seg fint mot mål, og satte ballen rundt den nærmeste forsvarsspilleren og inn i nettmaskene bak islendingenes målvakt Berglind Hansdottir.

- Veldig inspirerende
Bredal Oftedal har av mange blitt sammenlignet med selveste Gro Hammerseng, og det er ventet at hun fra sin bakspiller-posisjon i framtiden kan ta opp arven etter kapteinen fra Gjøvik.

- Dette var veldig gøy. Jeg var kjempenervøs, selvfølgelig. men de andre jentene har vært flinke med å backe meg opp og det var veldig fint å få noen minutter, sier Bredal Oftedal til TV 2.

- Det var ikke så lett å ta det rolig, men etter et par minutter gikk det seg til, og da går ting litt bedre, sier debutanten.

Også landslagskaptein Gro Hammerseng var imponert over det den 19 år gamle debutanten fikk vist fram ute på banen.

- Det er veldig inspirerende. Selv om jeg er litt eldre, og hun litt yngre, er det likevel mye jeg kan lære av henne, sier hun.

- Mange av de litt mer ferske var nok ganske nervøse i forkant i dag, men det er godt å få det overstått, sier kapteinen.

Også landslagstrener Thorir Hergeirsson hadde mye positivt å komme med både om Oftedal Bredal og en av de andre ferske landslagsjentene, Nora Mørk, som også spilte meget bra.

- De kjenner hverandre godt, og det blir litt annerledes spill når de kommer utpå. Det gir oss en helt ny dimensjon, med masse fart og lavt tyngdepunkt. Det var veldig spennende å se dem sammen med de litt mer rutinerte, sier den norske treneren.

Full kontroll fra start
Islands damelag har for første gang i historien klart å kvalifisere seg til et sluttspill dette året, og skal delta under EM i Norge og Danmark i desember. Jentene fra Sagaøya har likevel et godt stykke opp før de kan matche en av årets storfavoritter, Norge.

Islendingene hang brukbart med de første minuttene av fredagens kamp, men det ble fort klart at de norske jentene var flere hakk hvassere. Da lagene gikk til pause sto det 19-7.

Forsvarsmessig ble første omgang en tålmodighetsprøve for Norge. Island brukte lang tid på hvert angrep, og da de endelig fikk avsluttet sto som regel keeper Kari Aalvik Grimsbø i veien.

Landslagstrener Hergeirsson har kun tatt ut to keepere i EM-troppen i år, og det måtte være betryggende for sjefen å se at Grimsbø storspilte i Katrine Lunde Haraldsens fravær fredag.

Blant annet vartet målvakten opp med en strålende dobbelt-redning på en straffe, i tillegg til flere andre gode redninger.

Fremover på banen fant storscorer Heidi Løke flittig nettmaskene, og toppscoreren fra både den hjemlige ligaen og Mesterligaen, satte totalt fem baller i mål i løpet av første omgang.

Nevnte Bredal Oftedal og Nora Mørk, fikk altså etter hvert sjansen til å vise seg fram, og de to kombinerte fint ved flere anledninger. Førstnevnte ble tatt ut på allstarlaget under sommerens VM-sluttspill for juniorer, mens Mørk var på allstarlaget da juniorene gikk til topps i EM i august 2009.

Nora Mørk noterte seg for to mål i første omgang, begge spilt opp av nettopp venninnen og medfersking Stine Bredal Oftedal.

- Vi kjenner hverandre godt, og fikk brukt noen av de kombinasjonene vi kan. Vi har gjort det på juniornivå, og nå fikk vi se at det fungerer på seniornivå, sier Mørk.

Transportetappe
Dermed ble andre omgang i grunn en ren transportetappe for de norske jentene, der de kunne bruke anledningen på å trene på ting som kan bli avgjørende når alvoret tar til i desember.

Islendingene falt etter hvert totalt av lasset, og Norge lekte inn mål etter mål, mens motstanderen hadde store problemer. I løpet av de første 18 minuttene scoret Island kun en gang på Norge.

Ida Alstad, Nora Mørk og Kari-Mette Johansen var alle giftige foran målet i løpet av andre omgang. Alstad noterte seg for fem, Mørk for to og Johansen for tre etter pause.

Da sluttsignalet lød i Tromsø sto det hele 35-14 til de norske jentene.

Neste utfordring i Møbelringen Cup er møtet mot Serbia i Bodø lørdag.

Norges mål: Heidi Løke (6), Ida Alstad (5), Kari Mette Johansen (4), Nora Mørk (4), Linn-Kristin Riegelhuth (3), Camilla Herrem (3), Gro Hammerseng (3), Tonje Nøstvold (2), Tine Stange (2), Stine Bredal Oftedal (1), Tonje Larsen (1), Marit Malm Frafjord (1).

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.