RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Silje Solberg vraket til håndball-VM:

Hergeirsson lot Olsson informere om det blytunge valget: - Tror det er sunt


IKKE MED TIL VM: Keeperstjernen Silje Solberg.
IKKE MED TIL VM: Keeperstjernen Silje Solberg. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Katrine Lunde og Kari Aalvik Grimsbø danner keeper-par under håndball-VM i Tyskland. Silje Solberg må bli hjemme.

OSLO (Nettavisen): Tirsdag ble den norske troppen til håndball-VM i Tyskland tatt ut og som alltid var det noen som fikk beskjed om at de ikke er med på laget.

Det var i forkant av uttaket knyttet stor spenning til hvilke keepere landslagssjef Thorir Hergeirsson ville velge, og valget falt til slutt på Katrine Lunde og Kari Aalvik Grimsbø. Det betyr at Silje Solberg, som har vært en viktig del av troppen de siste årene, må bli hjemme.

FULL OVERSIKT: Slik spilles håndball-VM

Se hele troppen nederst i saken

Overfor Nettavisen begrunner Hergeirsson valget med at det er de to veteranene som har vist best form i perioden fram mot VM-uttaket.

- Jeg kan starte med å si at noen ville sikkert gjort det enkelt for seg selv i en slik situasjon og tatt ut alle tre, for å slippe et slikt valg, men vi er ganske overbevist om at det gagner oss og ha med 14 utespillere. Norge er såpass nær Tyskland (der VM spilles, red. merk.) at vi kan hente inn en reserve fort, om vi skulle trenge det, sier islendingen til Nettavisen.

- Katrine har vært stabil gjennom hele året. Hun har trent og stått alt. Både i Rostov i vårsesongen, med landslaget i sommerperioden, og i Vipers gjennom høsten. Hun har vært jevnest av keeperne. Hun har fått en ny «go» i karrieren etter at hun flyttet hjem til Norge. Nå ønsker jeg at hun skal bli enda mer stabil og stå to gode omganger i alle kamper. Det er drømmen, men hun har vært god når hun har vært god, sier treneren.

- Begge har hatt avbrudd

Den 37 år gamle veteranen var med andre ord ganske bankers i troppen. Mellom Solberg og Grimsbø har det imidlertid vært tettere. Begge de to sisteskansene har slitt med skadeproblemer i tiden før uttaket og slik sett har det vært knyttet usikkerhet til dem begge.

- Kari og Silje har begge hatt avbrudd. Silje med hånden i sommer og Kari har vært ute med en kneskade. Begge har vært tilbake for fullt i høst, men Kari har hatt den bratteste kurven og er best per dags dato. Silje har ikke kommet opp på sitt beste nivå, sier landslagstreneren om burvokterne.

- Kari har vist mer og mer glimt av det, mer og mer for hver dag. Så vi mener at hun og Katrine er de beste målvaktene nå. Vi vet at Silje kommer sterkere tilbake og hun kommer til å ta sin plass i laget i mange år framover, selv om hun er veldig skuffet nå, forteller islendingen.

Olsson ringte

Vanligvis er det Hergeirsson selv som tar telefonen med den tunge beskjeden om at noen ikke er tatt med i troppen, men denne gangen var det keepertrener Mats Olsson som fikk jobben med å informere Solberg.

MÅTTE VRAKE KEEPER: Landslagssjef Thorir Hergeirsson.

- Normalt ringer jeg alltid til de som er nærmest en plass på laget, de som kanskje blir mest skuffet. Men vi gjorde en vri denne gang. Jeg spilte ballen til Mats og spurte om han ville formidle beskjeden til keeperne. Han tok den og det tror jeg er sunt. Treneryrket handler om å gjøre valg. Hadde Mats sagt nei, så måtte jeg gjort det, for det er normalt min jobb.

- Jeg tror det er fint for både jentene og Mats at han ikke kun formidler de gode beskjedene. Dette er teamwork, hele veien, sier treneren.

- Jævlig kjipt

Olsson har vært i det norske teamet siden 2005 og er tidligere keeper for det svenske landslaget. Han har spilt 294 kamper med flagget på brystet for svenskene og var i sin tid regnet som én av verdens beste målvakter.

Landslagssjefen forteller at det i det daglige er keepertrener Olsson som følger opp målvaktene med tanke på trening og tilbakemeldinger.

- Han har mest dialog med dem, både spillemessig og treningsmessig. Jentene selv er ydmyke og tar ingenting for gitt. Alle tre kjenner jeg som personer som prøver å gjøre alt det de kan i sin treningshverdag, i sine forberedelser og trening. Så overlater de det til oss å velge. De er ikke alltid enig med oss, og mener de er gode nok for laget, noe de alle er, isolert sett, men når det bare er plass til to, må én velges bort.

Camilla Herrem, som også i år ble tatt ut i den norske VM-troppen, skjønner godt at det har vært et vanskelig keepervalg for trenerne.

GA BESKJEDEN: Keepertrener Mats Olsson fikk ansvaret med å informere Silje Solberg om at hun ikke var tatt ut i VM-troppen.

- Det uttaket der ville jeg aldri gjort selv. Da hadde jeg tatt med alle tre. Det er tøft, du har tre av verdens beste keepere og alle er norske. Det er et tøft valg å ta, og det er tøft for keeperne og, sier hun til Nettavisen.

- Men valget må tas. Trenerteamet har kontrollen over hvem som har gjort det bra, så jeg legger meg ikke borti det der. Silje vet hvordan det er. Hun vet at Kari og Katrine har vært i kjempeform. Silje er også fantastisk, så hun er nok lei seg, som alle andre som ikke blir tatt ut. Det er jævlig kjipt å ikke komme med, men Silje er en slik person som reiser seg og hun er klar til å tre inn som reserve om det er behov, sier Herrem videre.

Løke i troppen

Hergeirsson kunne også avsløre at strekspilleren Heidi Løke er tilbake i troppen. Storhamar-spilleren var ikke med under EM i fjor, på grunn av at hun ventet barn, men er nå tilbake i spill. Løke var en sentral spiller da Norge vant VM-gull tilbake i 2015 og siden debuten for Norge i 2006 har veteranen vært med å vinne EM tre ganger, VM to ganger og OL én gang.

I 2011 ble Løke kåret til verdens beste håndballspiller.

Store profiler som Nora Mørk, Amanda Kurtovic, Stine Bredal Oftedal og Veronica Kristiansen er som ventet også en del av Norges tropp.

Disse er tatt ut i VM-troppen:

Målvakter:
Kari Aalvik Grimsbø (Györ), Katrine Lunde (Vipers Kristiansand).

Bakspillere:
Emilie Hegh Arntzen (Vipers Kristiansand), Emilie Christensen (Larvik), Helene Gigstad Fauske (Midtjylland), Veronica Kristiansen (Midtjylland), Amanda Kurtovic (CSM Bucuresti), Nora Mørk (Györ), Stine Bredal Oftedal (Györ).

Kantspillere:
Camilla Herrem (Sola), Marit Røsberg Jacobsen (Byåsen), Stine Ruscetta Skogrand (Silkeborg), Sanna Solberg (Esbjerg).

Linjespillere:
Kari Brattset (Vipers Kristiansand), Vilde Ingstad (Esbjerg), Heidi Løke (Storhamar).

FULL OVERSIKT: Slik spilles håndball-VM

Regjerende mester

Norge spiller i gruppe B under Tyskland-VM og møter Sverige, Tsjekkia, Ungarn, Argentina og Polen i det innledende gruppespillet.

Etter gruppespillet venter en eventuell åttedelsfinale, kvartfinale og finale. Finalen spilles 17. desember i Barclaycard Arena i Hamburg,

Norge har vunnet VM tre ganger tidligere, to ganger under Hergeirssons ledelse. Det norske laget gikk til topps i 1999, 2011 og 2015.

Håndballjentene går inn i årets turnering som regjerende mestere.

Fakta: Norske kvinnehåndballmedaljer

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Under Thorir Hergeirsson:
* 2016 EM: Gull
* 2016 OL: Bronse
* 2015 VM: Gull
* 2014 EM: Gull
* 2012 OL: Gull
* 2012 EM: Sølv
* 2011 VM: Gull
* 2010 EM: Gull
* 2009 VM: Bronse

Under Marit Breivik:
* 2008 OL: Gull
* 2008 EM: Gull
* 2007 VM: Sølv
* 2006 EM: Gull
* 2004 EM: Gull
* 2002 EM: Sølv
* 2001 VM: Sølv
* 2000 OL: Bronse
* 1999 VM: Gull
* 1998 EM: Gull
* 1997 VM: Sølv
* 1996 EM: Sølv
* 1994 EM: Bronse

Under Sven-Tore Jacobsen:
* 1993 VM: Bronse
* 1992 OL: Sølv
* 1988 OL: Sølv
* 1986 VM: Bronse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere