RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva gjør du nå, Sven Tore Jacobsen?


ENGASJERT TRENER: Håndballtrener Sven Tore Jacobsen på sidelinjen for Norge under OL i 1988.
ENGASJERT TRENER: Håndballtrener Sven Tore Jacobsen på sidelinjen for Norge under OL i 1988. (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Han var med å sjokkere en hel verden, men så ble det stille.

Du leser nå Nettavisens artikkelserie om gamle idrettshelter.

Hver fredag mimrer vi sammen med dem som tidligere har preget nyhetsbildet i Norge på grunn av store idrettsprestasjoner. Vi skal også finne ut hva de bruker dagene på i dag.

Serien er en gjenopplivning av den gamle Nettavisen-klassikeren «Hva gjør du nå» - og vil fortsette med samme navn og innhold framover.

Har du tips til gamle helter du vil vite mer om? Send oss en mail her.

Nå: Sven Tore Jacobsen

Før treneren til håndballjentene het Marit Breivik eller Thorir Hergeirsson var det en «sinna og engasjert mann med bart» som var med å sette hele Norges idrettsyndlinger på kartet. Han het Sven Tore Jacobsen.

Det var under Jacobsens ledelse at Norge gikk fra å være et ubeskrevet blad, nærmest en B-nasjon, til å bli en stormakt i kvinnehåndballen.

Det var 62-åringen som i 1986 ledet håndballjentene til bronse under VM i Nederland. Det var den samme treneren som to år senere ledet de samme jentene til et smått sensasjonelt OL-sølv under lekene i Seoul.

Fire år senere gjentok Jacobsens jenter bragden under OL i Barcelona og før han ga seg på landslaget fikk treneren også med seg en VM-bronse fra mesterskapet på hjemmebane i 1993. Resten er som man sier, historie.

Under Jacobsens tid vokste det også fram norske profiler som rips på ei ripsbukse. Susann Goksør, Kjersti Grini, Cecilie Leganger, Siri Eftedal, Tonje Sagstuen, Cathrine Svendsen, Heidi Sundal, Heidi Tjugum, Trine Haltvik og Karin Pettersen var noen av spillerne under hans epoke.

I 1994 ble trenerlegenden belønnet med Olavstatuetten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

VM PÅ HJEMMEBANE: Sven Tore Jacobsen udner VM i 1993.


I årene etter at Jacobsen ga laget videre til Marit Breivik, vokste norsk kvinnehåndball seg bare større og større. I 1998 kom endelig det første gullet, under EM i Nederland, og siden har det gått slag i slag.

Totalt har laget vunnet ti mesterskapsgull siden 1998. Og selv om Jacobsen ikke fikk oppleve et gull selv, vil han for alltid bli husket som en av dem som var sentrale i å starte et av Norges største idrettseventyr.

Men hva driver egentlig den «sinna mannen med bart» på med nå? Vi tok kontakt og fikk en liten prat med den tidligere landslagssjefen.

- Hva gjør du nå, Sven Tore?

- Jeg jobber egentlig med mange forskjellige ting nå. Jeg er daglig leder på en veterinærklinikk for hest på Bjerke i Oslo. Bjerke Dyrehospital, heter det. Jeg jobber fortsatt også med håndball, både i forbundet, på Heimdal Videregående skole og i Strindheim. I tillegg driver jeg med oppdrett av hest og har en gård. Det har jeg drevet med siden midt på 1990-tallet.

- Sivilstand?

- Jeg er samboer, forklarer Jacobsen uten å utdype.

- Blir du fortsatt gjenkjent på gata?

- Ja, det blir jeg. Spesielt etter at jeg startet opp igjen med håndball, har jeg blitt gjenkjent ofte. I tider der det går gamle klipp på TV-en, blir jeg betydelig ofte gjenkjent av folk. Ofte er det også mange som sier at de husker ansiktet mitt, men at de ikke helt husker hvor de har det fra.

- Hva tror du folk husker deg best for?

- Det folk kommenterer når de treffer meg, er at de knytter meg veldig til den utviklingen som håndballjentene hadde under tiden jeg var trener.

- Hva savner du mest fra den aktive tiden?

- Nå holder jeg jo egentlig på med toppidrett fortsatt, til dels med hest og til dels med yngre utøvere i håndball. Jeg jobber med utøvere som er på et høyt nivå i sin aldersklasse. Det er ikke snakk om senior landslagsnivå, men det er flere som har vært innom juniorlandslaget og andre yngres landslag. Slik sett har jeg fortsatt en tett knytning til toppidrett. Det jeg liker med dette, er å jobbe med utøvere som har lyst til å bli gode, eller forbedre seg. Det å finne måter der disse utøverne kan ta ut mer av potensialet sitt, eller forbedre det. I tillegg synes jeg jo at konkurranse, enten det er i håndball eller travsport, er et unikt kick, sier Jacobsen.

I KJENT STIL: Sven Tore Jacobsen.

- Er det et presseoppslag som fortsatt irriterer deg eller som du angrer?

- Nei, si det … Jeg prøver å tenke sånn at situasjoner som har vært, har bakgrunn i hvordan jeg var som person på den tiden, både på pluss- og minus-siden. Da reagerte jeg ut i fra hvordan jeg var da, og ville nok reagert annerledes i dag, som jeg har en helt annen erfaring.

- Du virket jo til tider litt sinna?

- Mange oppfattet meg nok som sint, men når det koker i hallen og du skal nå fram med en eller annen beskjed, må man bruke det kroppsspråket spillerne kan oppfatte oppe i kaoset. Dagens trenere har en helt annen kommunikasjonsform, men det er noe som må tilpasses hver enkelt, ut i fra hvordan man er som person. Og så er det vesentlig at kommunikasjonen foregår i samarbeid med spillerne.

- Hva er du mest stolt av den dag i dag?

- Innenfor idrettsverdenen er det fortsatt mange situasjoner som gjør at jeg blir emosjonelt engasjert, ved å se gamle filmklipp og slik. Det er mye som det er morsomt å se tilbake på. Men jeg synes jo også den innsatsen jentene hadde mot Romania i går var imponerende (i Danmark-VM). Det er stadig nye opplevelser å ta med seg og det må man være åpen for. I travverdenen er det mange stolte øyeblikk. Vi var blant annet oppdretter av første europamester for hopper, som vant et stort løp i Sverige. Det var en stor opplevelse og det er nok høydepunktet innenfor trav.

- Hva gjør du om fem år?

- Forhåpentligvis er jeg fortsatt håndballtrener og engasjert i håndball på et eller annet vis, samt at jeg fortsatt også er engasjert i trav.

Se tidligere saker i «Hva gjør du nå?»-serien her:
Hva gjør du nå, Bent Skammelsrud?
Hva gjør du nå, Hai Ngoc Tran?

Hva gjør du nå, Dennis Schiller?
Hva gjør du nå, Clayton Zane

Hva gjør du nå, Christer Basma?

Hva gjør du nå, Heidi Tjugum?
Hva gjør du nå, Harald Christian Strand Nilsen?
Hva gjør du nå, Vidar Bahus?

P.S. Bruk hashtagen #hvagjørdunå hvis du vil være med å diskutere gamle helter på Twitter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere