*Nettavisen* Sport.

Klokka ti ringte telefonen. Minutter senere hylte Vilde (20) på mamma og pappa

TATT UT TIL VM: Vilde Mortensen Ingstad er debutant under VM i Danmark i desember.

TATT UT TIL VM: Vilde Mortensen Ingstad er debutant under VM i Danmark i desember. Foto: Claus Fisker (NTB scanpix)

- Hva skal man si når det kommer en slik beskjed? spør kometen.

11.11.15 19:40

GRØNLAND (Nettavisen): Da Thorir Hergeirsson tirsdag offentliggjorde sin tropp til VM i Danmark, var det mange som reagerte på uttaket.

Den store nyheten ble raskt at superveteran Katrine Lunde var vraket fra troppen. Dermed gikk det nok mange hus forbi at treneren og hans team også hadde tatt ut tre mesterskapsdebutanter til turneringen i desember.

Én av dem er oslojenta Vilde Mortensen Ingstad. 20-åringen, som for øvrig fyller 21 under VM, er en sterk og målfarlig strekspiller.

Ingstad har gjort sine saker bra for Oppsal i eliteserien denne sesongen og nettet 39 mål på åtte kamper, men få hadde likevel trodd at 24-åringen ville få sjansen i VM, allerede i år. Ingstad ble nemlig ikke tatt ut da Norge spilte EM-kvalifisering tidligere i høst. Mye tydet på at jevngamle Anniken Obaidli fra Molde lå bedre an med tanke på en VM-plass.

- Så ikke den komme

Men det var altså navnet til oslojenta som kom opp på skjermen under uttaket og flere journalister var raske med å fylle inn navnet hennes i Google for å forberede et intervju de ikke helt hadde tatt høyde for.

Overfor Nettavisen innrømmer Ingstad at hun heller ikke hadde tatt høyde for at hun skulle stå og gi intervjuer til rikspressen denne dagen.

- Nei, jeg tror ikke det var så mange som hadde tatt høyde for dette. Jeg fikk beskjeden selv mandag kveld, rundt ti på kvelden og reagerte med sjokk. Jeg hadde ikke sett dette komme i det hele tatt, siden jeg ikke var med i EM-kvalifiseringen i høst, forteller 20-åringen til Nettavisen.

- Hvordan reagerte du da Thorir ringte?

- Jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg. Hva skal man si når man får en slik beskjed? Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, sier Ingstad.

- Jeg var hjemme da han ringte, men gikk opp på rommet mitt, for jeg liker ikke å snakke i telefonen mens andre hører på. Etterpå tenkte jeg bare: «Pust nå!». Jeg satt for meg selv og tenkte over det en liten stund og så ropte jeg ut: «Mamma, pappa! Yes! Jeg skal til VM», forteller hun.

- Framtidens spiller

Landslagssjef Thorir Hergeirsson begrunner uttaket av strekspilleren med at Norge trenger en spiller som på sikt kan erstatte stjernen Heidi Løke.

- Vilde er framtidens linjespiller og vi må intensivere jobbingen med linjespillerne som er bak Heidi Løke og Pernille Wibe. De to kan fortsatt spille i flere år, men det er samtidig viktig å få opp noen av de unge, slik at de kan skaffe seg erfaring og kjenne på dette, sier han til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

HAR TROA: landslagssjef Thorir Hergeirsson. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

- Vilde har kommet dit at hun kan bidra allerede nå. Men mengden av spilletid hun vil få, er avhengig av hvordan hun tar vare på sjansen. Jeg pleier ofte å si det samme til disse nye spillerne, jeg sa det blant annet til Betina Riegelhuth i fjor, at de kan få fem minutter, de kan få 15 minutter, de kan få 45 minutter eller en time på banen, det vet vi ikke ennå. De får beskjed om å komme inn og gjøre så og så, bruke spisskompetansen sin. Med Betina i fjor så vi at hun tok vare på sjansen og fikk mer tillit. Det er fortsatt Løke som skal dra lasset på linjen i angrep og Pernille skal gjøre det i forsvar, så skal Vilde fylle på, forteller den norske landslagssjefen.

Selv forteller Oppsal-spilleren at hun har fått signaler fra ledelsen på landslaget at hun på sikt er tiltenkt en mer sentral rolle på laget.

- Det de har sagt til meg, er at de tenker langsiktig. Jeg skal være med nå for å lære og trekke til meg inntrykk, slik at jeg har vært i denne situasjonen før hvis jeg etter hvert skulle få en mer sentral rolle.

- Men jeg er også med for å spille, hvis de trenger kvalitetene mine. Jeg har jo et ønske om å etablere meg. Jeg vil ikke være fornøyd med å kunne ha en sjanse til å komme med i ny og ne. Jeg vil spille meg inn og bli fast, bli én av dem som kan dra lasset, men jeg må jo starte et sted. Man skal både lære og bidra. Det er ingen vits å være med, hvis du ikke kan bidra.

- Hva kan vi vente å se av deg i VM?

- Da skal dere få se en spiller som kan bidra med tøft bakoverspill. Jeg kan spille både toer og treer i forsvar. Men jeg er ingen ren forsvarsspiller og kan bidra i angrep, også. Jeg skal spille på det jeg er god på, så får vi se om det holder. Det skal holde, svarer den ferske landslagspilleren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

TØFFING: Linjespilleren Vilde Mortensen Ingstad. Foto: Claus Fisker (NTB scanpix)


Mørk ga tips

Larvik-profilen Nora Mørk vet godt hvordan det er å være mesterskapsdebutant. Hun fikk sjansen for første gang under EM i 2010 og ble raskt en publikumsfavoritt. Mørk har gitt Ingstad noen gode råd.

- Jeg har prøvd å tipse Vilde litt om det hun går inn i nå. Det er litt sirkus, så nå må hun puste og nyte det, så skal vi passe godt på henne, også. Jeg tror det blir dødsgøy og jeg tror hun gleder seg masse. Det er ikke alle som får sjansen til å være med på noe slik, sier Nora Mørk til Nettavisen.

- Kan Vilde bidra allerede nå?

- Klart det! Hun er nok først og fremst med for å få litt læring, men hun er en spiller som nok vil være rundt landslaget i mange år framover og jeg venter at hun ikke bare er med for reisens skyld. Hun må gjøre som for Oppsal i eliteserien, der herjer hun til tider. Vilde er god på å score mål og god på kontringer, så jeg venter at hun skal være med å bidra der.

Klikk på bildet for å forstørre.

GIR TIPS: Nora Mørk. Foto: (NTB scanpix)

Selv gleder 20-åringen seg masse til Danmarks-turen.

- Det kan ikke bli noe annet enn bra. Det blir spennende, jeg har vært med litt før, men det blir noe helt annet å være med i mesterskap. Det varer jo i to-tre uker, så det blir noe helt annet, ja, sier Ingstad.

- Jeg gleder meg til alt. Det å oppleve, ta og føle på spenningen før, under og etter kamp. Det å se hvordan ting foregår og være en del av det. Jeg gleder meg også til å spille kamper, selvfølgelig, sier hun.

Student

Når hun ikke herjer på håndballbanen, bruker den ferske landslagsspilleren tiden på trening og studier.

- Jeg studerer matvitenskap og ernæring på halvtid, men prioriterer trening. Ellers så skjer det ikke så mye interessant, utenom håndballen. Jeg er vel det man kaller en 24-timersutøver, sier strekspilleren.

- Litt studier og mye håndball. Det er fint å kunne kombinere.

VM i Danmark spilles i perioden 5. til 20. desember.

P.S. Marta Tomac og Stine Skogrand er også debutaner for Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.