RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kurtovic opplevde marerittet: - Noen fryktet det verste


TILBAKE: Etter over to år med skade er Amanda Kurtovic tilbake påd et norske landslaget.
TILBAKE: Etter over to år med skade er Amanda Kurtovic tilbake påd et norske landslaget. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Veien tilbake fra skade har vært beintøff for Amanda Kurtovic.

GJØVIK (Nettavisen): I 2011 og 2012 tok Amanda Kurtovic verden med storm. I løpet av bare noen måneder kunne Sandefjord-jenta krysse av for både VM-gull og OL-gull på merittlisten.

Den da 21 år gamle yndlingen var i ferd med å bli hele Norges håndballfavoritt, men så kom nedturen og den utviklet seg etter hvert til et mareritt. Et skademareritt som varte i over to år.

Følg med: Norge-Puerto Rico mandag 20.30 (sendes på TV 2)
Les: Spørsmålet er: Hvor mange mål scorer Norge?

Ifølge tidligere Oppsal-trener Arne Senstad, som spilte en viktig rolle i å få Kurtovic tilbake på banen etter skaden, var skulderproblemene såpass ille at noen fryktet det verste.

- Prosessen Amanda har vært igjennom har gjort henne utrolig sterk. Fra hun ble skadet i Danmark, og fikk nye tilbakeslag da hun ble tatt inn igjen på banen der alt for tidlig, er det snakk om mange, mange timer med arbeid hun har lagt ned for å komme tilbake. En periode var det noen som fryktet at hun ikke skulle komme tilbake fra skaden i det hele tatt, sier Arne Senstad til Nettavisen.

Det var etter overgangen til den danske storklubben Viborg at Kurtovic skadet seg. Det hele skjedde bare noen uker etter at håndballjenta hadde feiret OL-gullet med lagvenninnene i august 2012.

Det ble antatt at Kurtovic ville bli borte fra håndballen i fire måneder, men det skulle gå lengre tid før vi fikk se henne på parketten igjen. I april 2013 prøvde den norske jenta seg på et comeback, men det endte i tårer og en ny nedtur. I én av sine første kamper slo hun opp igjen skaden i skulderen.

KURTOVIC-HJELPER: Trener Arne Senstad.

Når VM braker løs i Danmark nå i desember, blir det Kurtovic’ første turnering med håndballjentene siden det nevnte London-OL. Det er en mer voksen og reflektert Kurtovic vi nå får se i aksjon.

- Det er gøy og være tilbake på landslaget og jeg har lyst til å vinne. Jeg har blitt noen år eldre. Da jeg var ute, så jeg mye håndball og lærte mye på den måten, sier Amanda Kurtovic selv til Nettavisen.

- Du tenker absolutt mye på hvordan du kan bli bedre når du opplever noe slikt, og ikke får drive med det du har aller mest lyst til å drive med, sier håndballprofilen videre.

- Helt utrolig
Som Arne Senstad allerede har poengtert har veien tilbake på landslaget vært både lang og tung for 24-åringen. Etter at hun takket for seg i Viborg, hadde Kurtovic en nyttig periode i Oppsal, under nettopp Senstad, før turen i sommer gikk til Larvik. Klubben hun i sin tid forlot til fordel for Viborg.

Det er i Vestfold-klubben 24-åringen har tatt de siste stegene tilbake mot toppen. Larvik-trener Tor-Odvar Moen, som også ledet Larvik da Kurtovic var der i 2011, er mektig imponert over stjernen.

- For det første så har hun modnet mye den perioden hun var skadet. Hun har forsøkt å gjøre alt riktig mens hun var ute. Det er tungt å være ute så lenge, og det minner litt om det Nora Mørk opplevde da hun skadet knærne. Jeg er kjempeimponert over den jobben Amanda har gjort underveis og jeg er imponert over hvor god hun har vært for oss, sier Moen til Nettavisen.

Moen fikk for alvor øynene opp igjen for sin gamle elev i mars i år, da hun imponerte for Oppsal.

- Vi møtte Oppsal i mars og da sa Amanda til meg at det var den første kampen hun hadde spilt uten smerter siden skadeplagene startet. Alt da var hun god, men da nærmet det seg slutten av sesongen. Måten hun har utviklet seg som spiller og person i skadetiden er utrolig. Etter at hun kom tilbake til Larvik, har hun satt sitt preg på laget fra første stund, forteller trenerveteranen videre.

(artikkelen fortsetter under bildekarusellen)

ANNONSE


- Bedre spiller
De fleste Nettavisen har snakket med i forkant av VM i Danmark er enige om at det er en bedre og langt mer anvendelig Amanda Kurtovic som nå spiller med flagget på brystet.

- Jeg er imponert over stå på-viljen hennes i treningsarbeidet, men også over ferdighetene hennes som spiller. I Oppsal brukte vi henne mer inn i banen, både som høyre bakspiller og midtback. Hun har det som skal til for å både være playmaker og avslutter. Hun kan brukes i flere posisjoner og gjør en strålende jobb, uansett hvor hun spiller. Amanda har et stort register å spille på, det har hun for så vidt hatt hele veien, men hun har fått mer erfaring og blitt mer voksen, mener Senstad.

Tor-Odvar Moen mener Kurtovic har et medfødt håndballtalent.

- Det er riktig at hun er en bedre spiller og noe av grunnen til det, er at det er et jævla bra håndballhode på jenta. Første gang hun var i Larvik ble det litt lite spilletid i starten, fordi vi var midt oppe i avgjørende Champions League-spill (Larvik vant turneringen det året). Men høsten etter, før hun dro, begynte hun å vise seg fram ordentlig. Hun var litt mindre stabil enn det hun er nå, men spilte blant annet noen veldig gode kamper i Europa. Prestasjonene varierte. Nå er hun noen år eldre og mer moden, hun er en veldig anvendelig spiller som vi lett kan bruke i tre posisjoner. Hun gjør en merkbar jobb alle steder og det er fordi det er et veldig, veldig godt håndballhode på henne.

IMPONERT: Tor-Odvar Moen.

- Betenkelig
Selv er ikke Kurtovic så interessert i å snakke om hvorvidt hun er bedre eller ikke.

- Det kan sikkert stemme, men jeg har mye å jobbe med, sier hun kort til Nettavisen.

Under Møbelringen Cup i slutten av november viste i hvert fall 24-åringen svært gode takter. Totalt ble det åtte mål på de tre kampene og flere positive bidrag fra Sandefjord-jenta.

Det er tydelig at Kurtovic helst vil tenke framover og ikke dvele så mye ved det som har vært. Selv har hun sagt det meste som kan sies om skademarerittet. Hun har blant annet uttalt at den oppfølgingen hun fikk for skaden i Viborg var skandaløs. Flere stusset også over måten hun ble behandlet.

- Både Thorir (Hergeirsson) og jeg synes opplegget der nede var betenkelig. Hun trengte noen sakkyndige til å følge opp skaden skikkelig, forteller nåværende Storhamar-sjef Senstad.

Klare krav og kyndig personell fra Olympiatoppen her hjemme i Norge ble både nøkkelen og redningen for 24-åringen. Landslagsledelsen skal ha vært tydelig på at hun måtte komme hjem.

(Saken fortsetter under)


Klare krav
Tilbake på norsk jord skulle det likevel gå flere måneder før Kurtovic var i stand til å spille håndball. Skaden preget henne fortsatt og sammen med Oppsal-trener Senstad og Olympiatoppen startet hun for alvor på den lange veien tilbake. Først vinteren 2015 så vi altså glimt av den gamle Kurtovic.

- Hun var ikke restituert fra skaden da vi hentet henne tilbake fra Danmark, men hun hadde et godt samarbeid med Olympiatoppen og nå som hun var i nærheten, kunne hun bruke alle tilbudene der oppe og jobbe sammen med ekspertisen der. Amanda var flink til å gjøre dette hele veien. Hun brukte tiden godt og tok det gradvis. Etter hvert som hun ble sterkere og sterkere fikk hun mer og mer tid på parketten. Etter jul hadde hun en fantastisk utvikling, forteller trener Senstad.

- Vi i Oppsal var klare på at hun skulle få den tiden hun trengte. Hun fikk tid og trygghet og vi stresset ikke mer enn nødvendig. Amanda holdt seg også hundre prosent til det løpet som ble lagt opp fra Olympiatoppen. Hun har vært veldig bevisst og brukt mange, mange timer på dette. Det tok sin tid, men det var verdt jobbingen. Det er imponerende og gledelig å se henne tilbake der hun skal være.

Senstad lot seg spesielt imponere av Kurtovic’ mentale styrke da de jobbet sammen.

SLO GJENNOM: Amanda Kurtovic etter VM-gullet i 2011.

- Jeg kjente henne ikke så godt før vi hentet henne, men jeg ble veldig imponert over den mentale styrken hennes. Hun er ei jente som har veldig glede av å spille håndball og bidra der. Jeg så at hun slet da hun ikke fikk delta så mye som hun ønsket, men Amanda er knalltøff i hodet og har en indre motivasjon for å utføre de oppgavene som skal utføres. Det er en omstendelig jobb, både fysisk og mentalt, å bli klar igjen etter en slik skade. Det handler om å komme seg såpass ovenpå at du ikke får tilbakeslag på ny. Det er en risiko hele veien, for hvis du ikke er sterk nok, smeller det igjen.

- Over all forventing
Larvik-trener Tor-Odvar Moen mener 24-åringen har vært enda bedre enn ventet i høst. Kurtovic har herjet både i den hjemlige ligaen og i Champions League. Så langt står hun bokført med 54 scoringer på åtte kamper for Larvik i eliteserien. I Champions League har det blitt 32 mål på Kurtovic.

- Det har for så vidt ligget der hele tiden. Jeg husker da Amanda var 12-13 år og spilte for Sandefjord IF mot Halsen. De lagene var knallharde konkurrenter på den tiden. Amanda var stjernen på SIF-laget og jeg så det allerede på henne som 13-åring at det bodde mye håndball i henne. Det har vært gøy å følge henne nå i høst og sett måten hun har kommet inn igjen på. Da vi hentet henne tilbake, visste vi at vi fikk en god spiller, men jeg synes hun har levert over det vi kan vente, med tanke på at hun har vært borte fra internasjonal kvinnehåndball så lenge, sier Larvik-treneren om eleven.

Så gjenstår det bare å se, da, hva Kurtovic og de andre norske jentene får til videre i VM.

- Den høyresiden til Norge med Amanda, Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk, samt Heidi Løke, er spillere jeg har store forventinger til i VM. De er alle kapable til noe ekstraordinært, mener Senstad.

- Det blir spennende og de spiller alle på et stort register, så jeg tror hele gjengen, også Amanda, vil gjøre det bra i VM. Amanda er på gang og har hatt gode kamper for Larvik i Champions League. Hun er på det nivået hun skal være, sier den tidligere Oppsal-treneren til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere