RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Medaljens bakside

Sist oppdatert:
Mens gulljentene feiret triumfen i Beijing, satt noen skuffede norske jenter i tv-stolen og så på.

«Hei, blir nødt til å si nei til det. Kjemper som en gal for å komme over skuffelsen og tror ikke at det hjelper å rippe opp i det. Håper du forstår :-) Mvh. Isabel»

Dette var svaret Nettavisen fikk fra Isabel Blanco på spørsmål om vi kunne intervjue henne om Norges OL-gull i håndball og hvordan det var å oppleve det hjemmefra.

Hun var en av fire jenter som var svært nære en plass i OL-troppen, men måtte nøye seg med en rolle som sofasliter da Gro Hammerseng og de andre norske gulljentene feiret den fantastiske triumfen i Beijing.

For orden skyld: Nettavisen fikk lov til å bruke sms-sitatet hennes i denne artikkelen.

Ingen god natt
Marit Breivik innrømte da troppen ble presentert at hun sov dårlig natten før uttaket.

- Det er aldri noen hyggelig jobb å gi folk beskjed som har jobbet knallhardt for å nå et mål, om at de ikke er tatt ut. Det var en dårlig kveld i går. Og jeg har ikke hatt en god natt. Men samtidig er det godt å ha satt en tropp, sa landslagssjefen til Nettavisen den gang.

Breivik la til at hun var imponert over hvor sterkt Isabel Blanco hadde spilt etter at hun kjempet seg tilbake fra skader, men at hun heller ville ha med seg Else-Marthe Sørlie Lybekk og Marit Malm Frafjord til Kina. Førstnevnte ble plukket ut på stjernelaget i OL-turneringen etter sin innsats som strekspiller.

At de som ikke ble tatt ut til OL fikk beskjed mens troppen var samlet, var også spesielt. Kaptein Gro Hammerseng hadde aldri opplevd akkurat det før.

- Jeg vil si at hele gjengen var litt preget. Og det blir så man føler veldig med dem som ikke blir tatt ut, ikke minst fordi det er OL. Man har sjansen til å oppleve det bare hvert fjerde år, og man har jobbet hardt og målbevisst, sa Hammerseng til Nettavisen før OL.

- Bare sånn det er
Isabel Blanco var sammen med Camilla Herrem nærmest en plass i troppen. De to var med på samlingene under oppkjøringen, og sto dermed først i køen ved eventuelle skader, men slapp aldri til. Vigdis Hårsaker og Linn Jørum Sulland var hjemmeværende reserver.

- Det er jo dumt å vite at jeg har vært med hele sommeren og jobbet så hardt jeg kan. Sånn sett var det kjipt. Men det er bare sånn det er, sier Camilla Herrem til Nettavisen.

Selvfølgelig klarer jentene også å glede seg over venninnenes suksess.

- Da jeg så på finalen, ble jeg ganske rørt. Jeg felte en tåre da de sang nasjonalsangen. Det var så gøy å se på jentene som det bare lyste ut av øynene på, forteller Herrem.

Psykisk belastning
Det er ikke bare de som blir vraket og går glipp av store mesterskap som risikerer vonde følelser. Selv OL-vinnere kan få problemer når lekene er over. Det er i alle fall konklusjonen til idrettspsykologen Peter Clarke, som hjalp det britiske curlinglaget i OL både i 2002 og 2006.

- Det er kjent at gullvinnere kan slite med sånne ting som manglende identitet. Det å ha slitt med stress og belastning fra krevende trening i veldig mange år, uten å være med på normale sosiale aktiviteter, kan være veldig vanskelig å håndtere, sier Clarke til Reuters.

Jenny Susser, psykolog ved New Yorks sykehus for spesialoperasjoner, har spesialisert seg på idrett. Hun sier at det mentale presset på idrettsutøvere er blitt mer anerkjent nå, og at idrettspsykologer har fått en mer framtredende rolle i hvert eneste OL.

- En større bevissthet på følelser, og det å få utøverne til å snakke, kan være en lett vei til å hjelpe dem, sier hun.

Rett inn i ny sesong
De norske gulljentene vil neppe ha noe problem med å møte hverdagen, ettersom de nå går rett inn i en ny sesong og hard trening i den forbindelse.

Olympiatoppen og håndballandslagets idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard sier til Nettavisen at det derfor ikke er nødvendig med noen oppfølging. Det er heller ikke lagt opp til noen spesiell oppfølging av de norske jentene som gikk glipp av OL-gullet.

Pensgaard er generelt fornøyd med utviklingen i Norge når det gjelder idrettspsykologi.

- Idrettspsykologi er blitt en mer naturlig del av hverdagen for idrettsutøvere her, sier hun til Nettavisen.

Gå til sportsforsiden!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere