RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Merk deg navnet til Kjerstin Boge Solaas


INN I EM-TROPPEN: 18 år gamle Kjerstin Boge Solaas.
INN I EM-TROPPEN: 18 år gamle Kjerstin Boge Solaas. Foto: Frank Cilius (NTB scanpix)
18-åringen kommer du garantert til å høre mer om i tiden som kommer.

OSLO SENTRUM (Nettavisen): 18 år gamle Kjerstin Boge Solaas ble tirsdag tatt ut i den norske håndballtroppen som reiser til EM i Sverige.

Tertnes-jenta blir sett på som et av de virkelig store talentene i norsk håndball og har kun et fåtall landskamper fra tidligere av.

Ifølge tall VG har kommet fram til, så er Solaas den yngste spilleren i en norsk mesterskapstropp siden Mette Davidsen, da 17 år, og Cecilie Leganger, da 18 år, spilte for Norge under VM på hjemmebane i 1993.

LES OGSÅ: Reagerer på sjokkuttaket

Leganger og Davidsen kom også fra Tertnes.

- Kjerstin har hatt en veldig god høst. Det er nok noe med Bergen, siden de er veldig gode, i veldig ung alder, sier TV 3-ekspert Geir Oustorp om uttaket til Nettavisen, og sikter til Solaas, Leganger og Davidsen.

Thorirs yngste

Videre er Solaas den yngste spilleren som landslagssjef Thorir Hergeirsson noen gang har tatt ut i en mesterskapstropp, siden han overtok som hovedtrener for Norge etter Marit Brevik tilbake i 2009.

I 2010 tok treneren med Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal, som da var 19 år gamle. Mari Molid var også fersk dette året, men hadde fylt 20 år.

I 2011 var Amanda Kurtovic mesterskapsdebutant i en alder av 20 år og i 2014 var Emilie Hegh Arntzen like gammel da hun spilte sitt første mesterskap. Vilde Ingstad var også 20 år da hun ble tatt ut til VM i fjor.

Kjerstin Boge Solaas fyller først 19 år den 31. desember i år.

- Innimellom får vi spillere som går rett fra juniornivå og inn på landslaget. Men Kjerstin kommer ikke inn for å dra lasset, hun er først og fremst en innslagsspiller som skal komme inn i korte innhopp allerede nå og er definitivt en framtidsspiller. Hun har en fysikk som kan matche spillere som har spilt på landslaget lenge, sier Hergeirsson til Nettavisen.

18-åringen har scoret 27 mål på sju kamper så langt i kvinnenes eliteserie denne sesongen og har dermed et målsnitt på 3,9 scoringer per kamp. 

- Får en rolle

Oustorp, som blant annet har trent Byåsen på kvinnesiden og Drammen på herresiden, tror ikke Solaas er tatt med for å spille andrefiolin i EM.

LANDSLAGSSJEF: Thorir Hergeirsson.

- Kjerstin er god både framover og bakover. Hun er uredd og en spiller for framtiden. Hun spilte et bra mesterskap for juniorlandslaget nå i sommer, selv om hun egentlig er for ung til å være med der. Hun er helt klart en spiller landslagsledelsen har troen på, forteller TV 3-eksperten.

Sammen med Byåsens Silje Waade, er 18-åringen hentet inn i det norske laget for å tette et forsvar som ikke fungerte optimalt under Rio-OL.

- Det virker som de to kommer til å få sin rolle i EM. Kjerstin og Silje er veldig gode bakover. Waade får nok spille mye, for hun bekler høyre toer i forsvaret, der Heidi Løke vanligvis spiller. Jeg tror de ønsker å få Silje inn der med én gang. Begge to kommer nok til å få mye spilletid i EM.

«Framtidens forsvar»

Landslagssjef Thorir Hergeirsson bekrefter overfor Nettavisen at jobben med å bygge «framtidens forsvar» nå er i gang og islendingen har tro på at Solaas kan bli en viktig brikke defensivt for Norge i årene som kommer.

18-åringen har kvaliteter som islendingen ønsker inn i laget.

- Kjerstin og Silje vil gi oss en ny dimensjon med tanke på dynamisk forsvarsspill. De kan bidra der, allerede nå. På sikt kan de også bidra offensivt, men hvor mye det blir i EM, vil tiden vise, sier islendingen.

LES OGSÅ: Her er EM-troppen

- Vi begynte allerede å se på dette under Golden League i høst og så tendenser. Men det var en treningsturnering og nå skal de opp til eksamen, som vi vet er tøffere. Samtidig tror vi at gjennom mesterskapet og i framtiden vil det bli mer av dette og både Silje og Kjerstin, og til dels Vilde, er representanter for det vi ønsker å se mer av, sier han.

- Manglet i OL

Hergeirsson legger heller ikke skjul på at han var misfornøyd med det norske forsvaret i OL. Nå er både Mari Molid og Ida Alstad ute av troppen, mens de nye, unge jentene skal ta opp arven i de bakre rekker.

(artikkelen fortsetter under bildet)

EKSPERT: Geir Oustorp skal kommentere EM for TV 3.

- Med dem vil vi få inn det nødvendige i forsvarsspillet når det kommer til fysikk, dynamikk og forflyttningsevne. Det er ting vi så at manglet i viktige kamper under OL. De nye spillerne skal motivere og utfordre de som nå er kontinuitetsbærere til å løfte seg ytterligere forsvarsmessig.

- Jeg er tvunget til å se lengre fram i tid nå og mener at kontinuiteten er ivaretatt med at vi har tatt med 12 spillere fra OL-troppen. I Silje, Kjerstin og Malin Aune har vi tre som er ferske. Vilde Ingstad er også ganske fersk, selv om hun var inne og snuste på VM i fjor. Så slik sett kan vi si at det er tre og en halv ferske spillere i denne troppen, sier treneren.

Malin Aune er altså den siste av de tre debutantene, men kantspilleren blir spådd en litt mindre sentral rolle under mesterskapet i Sverige.

- Hun er nok mest med som lærling, sier Geir Oustorp til Nettavisen.

- Artig med noe nytt

Selv håper imidlertid 21-åringen fra Selbu å gjøre seg bemerket, selv om hun innrømmer at plassen i EM-troppen kom litt overraskende på.

- Jeg fikk sjokk da Mia (Högdahl) ringte. Jeg ble veldig overrasket og det er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg er veldig glad, sier Aune til Nettavisen.

21-åringen synes det er spennende med flere ferske i troppen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

DEBUTANT: Malin Aune mesterskapsdebuterer i Sverige.

- Det er alltid artig med noe nytt. I Norge er det veldig mange spillere som holder et høyt nivå, så det er mange å ta av. Jeg er glad de gir muligheten til noen yngre spillere nå, sier kantspilleren.

- Hva kan vi vente av Malin Aune i VM?

- Hvis jeg får spilletid, skal jeg ta de sjansene jeg får. Jeg skal gjøre det beste jeg kan og bidra med det jeg kan i laget, sier 21-åringen.

- Jeg har vært på samling før, men aldri vært med i mesterskap. Det blir noe nytt og jeg ser fram til å oppleve dette fra innsiden. Jeg får muligheten til å lære fra det beste laget i verden. Det blir lærerikt og jeg vil få masse erfaring jeg kan ta med meg videre, sier Aune.

Mesterskapet i Sverige spilles mellom 3. og 18. desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere