*Nettavisen* Sport.

Nora angrer ikke

Foto: Ole Jonny E. Hansen/Mediehuset Nettavisen

- Hadde gjort akkurat det samme en gang til, sier Larvik-yndlingen.

13.05.11 19:01

PAMPLONA (Nettavisen): Den 23. mai må Larvik og landslagets Nora Mørk under kniven. 20-åringen sliter med skaden «jumpers knee» og skal gjennom en operasjon for å bli kvitt smertene i kneet.

Før det, står imidlertid den unge oslojenta overfor det som kanskje er hennes viktigste kamp så langt i karrieren. Lørdag barker Larvik og spanske Itxako sammen i den andre Champions League-finalen.

- Vil bli helt bra igjen
Det er nettopp på grunn av denne kampen, at operasjonen er lagt til slutten av mai og ikke før.

- Ja, dette er noe vi har bestemt at skulle vente til etter den kampen. Jeg kunne sikkert gjort det før, men jeg har veldig lyst til å spille i Champions League-finalen, sier Nora Mørk til Nettavisen fredag.

- Det er snakk om et inngrep i kneet og jeg vil være ute i cirka seks uker etterpå, forteller hun.

Til tross for sin unge alder, har Mørk allerede klart å etablere seg som en stjerne i Håndball-Norge. 20-åringen tok blant annet nasjonen med storm, da hun var med å vinne EM-gull i slutten av 2010.

Det å kunne være med å vinne flere internasjonale medaljer i framtiden, er noe av bakgrunnen for at hun har valgt å legge seg under kniven i slutten av mai. Hovedmålet er å spille OL i London i 2012.

- Jeg tenker slik at skal jeg gjøre dette, så er jeg nødt til å gjøre det nå. Jeg har lyst til å bli helt bra igjen fra skaden og det kan jeg bli, om dette skjer nå. Jeg har lyst til å satse for fult fram mot OL.

- Angrer ikke på noe
Før Mørk fikk sitt store gjennombrudd på A-landslaget i fjor, har hun figurert regelmessig på juniorlandslaget og vært med å vinne både EM og VM der. Det har vært en påkjenning for 20-åringen.

- Det er vel fire somrer på rad at jeg har mistet oppkjøringen på grunn av samling og kamper på juniornivå. Det er vel det som har gjort at jeg har fått så mye slitasje, som det jeg har, sier hun.

Larvik-spilleren angrer likevel ikke på at hun har belastet kroppen såpass mye.

- Nei, jeg ville absolutt ikke vært foruten den erfaringen jeg har fått ved å være med på juniorlandslaget. Men det er selvfølgelig en litt vanskelig situasjon og det blir mye håndball.

- Men hadde noen sagt til meg for ti år siden at jeg måtte opereres som 20-åring, men likevel fått opplevd det jeg har fått være med på, så hadde jeg nok gjort akkurat det samme uansett, sier hun.

Mørk håper likevel det europeiske håndballforbundet (EHF) kan gjøre noe med problemet.

- Dette er ikke noe Norges Håndballforbund får gjort noe med. Det er EHF som må ta tak i det og sørge for at det ikke blir så stor belastning på unge spillere. Det er de som nå legger opp til det.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Jonny E. Hansen/Mediehuset Nettavisen

- Må ta ansvar selv
Mørk er likevel ikke alene om å være skadeplaget i Larvik-troppen. Spillere som Gro Hammerseng, Cecilie Leganger og Tonje Larsen, har også slitt voldsomt med skader i løpet av sine karrierer.

Hammerseng, for eksempel, valgte å ta ett år fri fra landslaget etter en periode med mye skader. Gjøvik-jenta mener det er viktig at unge spillere selv tar ansvar for sin egen kropp og helse.

- Unge spillere, som Nora, er nødt til å ta ansvar selv. Det finnes verken fysioterapeuter eller trenere som kan lese tankene dine. Og det er ikke alltid de heller kan se at noe er galt, sier hun til Nettavisen.

- Det er viktig å lytte til kroppen når du er ung og ivrig. Jeg husker at jeg alltid ville spille og alltid trene og tenkte at det går nok bra. Man tar ikke helt de signalene som kroppen sender på alvor. Jeg skulle ønsker at jeg tidligere lærte å ta det ansvaret selv. Da hadde jeg nok sluppet en del skader.

Den rutinerte bakspilleren skjønner likevel at det er et lite dilemma, når det gjelder Mørk.

- Nora er jo så god i ung alder og da skjønner jeg at de vil bruke henne mye både på klubb og landslag. Det var mange som mente at hun var god nok for landslaget i enda yngre alder, men jeg tror det var bra at de holdt henne igjen litt, slik at belastningen ikke ble ennå større, sier hun.

Hammerseng påpeker også at trenere og lagledere må bli flinkere til å verne om unge spillere.

- Nå synes jeg det er veldig bra i Larvik, men en del trenere må bli flinkere til å hjelpe unge spillere. De må ta den avgjørelsen om at de unge ikke skal spille og minne spillere på at det er viktigere ting som kommer og at klubben ønsker å ta vare på vedkommende, sier Gjøvik-jenta.

Nettavisen er på plass i Pamplona og følger Larvik i Champions League-finalen som spilles lørdag.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag