Snipp, snapp, ute, Norge

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

Norge var aldri bedre enn nest best i skjebnekampen mot Island.

29.01.10 00:07

NORGE-ISLAND 34-35: Island ville mer, kjempet hardere, og spilte bedre enn sine norske rivaler. Det ville seg ikke for «nestenlandslaget» Norge denne gangen heller.

I år var Hedins mannskap kanskje lengre unna enn på lenge - firemålsseieren vi trengte for å ha teoretiske muligheter om en sluttspillplass var Norge aldri i nærheten av. Med sammenbruddet mot Danmark i sluttminuttene tirsdag, og Islands-tapet torsdag ettermiddag, får Norge en ny, nokså intetsigende plassering når det gjeveste selskap møtes til strid.

Kom aldri inn i kampen
Forutsetningene før dagens kamp var klare. Slå Island med fire mål og be til høyere makter om at Kroatia slår Danmark senere på dagen. Dette ville sikre Norge avansement. Og det startet brukbart for de norske guttene.

Kampen svaiet fram og tilbake.

Men da 14 minutter var spilt puttet Island sitt første mål fra kanten og sendte islendingene i føringen. Med unntak av en ettmålsledelse 19 minutter ut i andre omgang, holdt Island ledelsen helt inn.

Nordmennene holdt seg til statistrollene, stort sett to eller tre mål bak islendingene nesten gjennom hele kampen. Et ørlite håp tentes da Norge ledet en stakket stund midtveis i andreomgangen, men en skuddbom og to angrepsfeil senere var Norges håp slukket som et nedbrent stearinlys.

Steinar Ege i Norges mål hadde sin svakeste kamp i EM, men Robert Hedin mente det var riktig å satse på FCK-keeperen.

- Jeg håpet han skulle ta det på slutten, han har hatt så mange fantastiske kamper i de andre kampene, sier Robert Hedin til TV2 etter kampen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Maks syvendeplass
Med tapet kommer også muligheten til en hyggelig plassering. En seier i dag ville uansett gjort at Norge kunne kjempet om en femteplass, nå er en sjuendeplass det beste Hedins gutter kan håpe på. For Islands del betyr resultatet at de er klare for semifinale. For et år siden tok våre nordiske kolleger et historisk OL-sølv i Kina, denne gangen håper de å gå et skritt lenger.

Norge taper på en dag hvor forsvarsspillet var slapt, angrepsspillet ineffektivt og keeperredningene fraværende. Det var vel fortjent at Island trakk det lengste strået, noe man også innrømmer fra norsk hold.

- Forsvaret og returløpene svikter i dag, det som normalt har fungert godt i dette mesterskapet.

- De (islendingene) spiller oss ut til tider, mener Børge Lund.

Robert Hedin er helt enig.

- Vi taper mot et bedre lag i dag, sier den svenske landslagssjefen, som måtte tåle mange kritiske spørsmål rundt det norske forsvarsspillet etter kampen.

- Forsvaret var ikke på det nivået det har vært tidligere, innrømmer Frank Løke.

I kampen mellom Kroatia og Danmark vant kroatene 27-23, og er med det klare for semifinale. Danskene er ute av medaljekampen. Island og Polen er fra før klare for semifinale. Frankrike ble det siste laget som ble klar for semifinale, etter at de slo nettopp Polen 29-24 torsdag kveld.

Sjekk siste sportsnytt her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.