Svenskene: - Takk for leksjonen, Norge!

JUBLET. De norske håndballjentene slo Sverige.

JUBLET. De norske håndballjentene slo Sverige. Foto: Attila Kisbenedek (AFP / NTB scanpix)

Norge er klar for EM-finale i håndball.

19.12.14 22:26

NORGE - SVERIGE 29-25:

Norge er klar for EM-finale i håndball.

Det ble klart etter en 29-25-seier over Sverige fredag.

- Takk for leksjonen
I finalen venter Spania.

- Dette er en sterk prestasjon. Voldsomt sterk prestasjon. Jeg er litt rørt. Jeg kjenner jeg er utålmodig og vil spille den siste kampen med en gang. Men det er typisk meg. Jentene skal få glede seg i kveld, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson om seieren til TV 2 etter kampslutt.

- Jeg har sagt i hele høst at vi vil bli steike bra, jeg visste bare ikke helt når. Vi er litt foran skjema. Det forsvarsspillet vi leverer er på høyt, høyt nivå. Fantastisk bra! Silje Solberg står også fantastisk godt. Vi er i ferd med å bygge en ny verdensklassemålvakt, sier islendingen videre.

I Sverige tok man tapet med fatning. Spaltist Johan Flinck i Aftonbladet skrev følgende i sin kronikk etter at kampen var over: Takk for leksjonen, Norge!

- Lillesøster fikk, som så ofte før, bare være med og leke en stund. Nærmere bestemt i 41 minutter. På den tiden gjorde lillesøster det ganske bra, med tanke på den klasseforskjellen som egentlig var, skriver spaltisten.

- Takk for leksjonen, storesøster. Du er fortsatt størst, skriver han.

Den svenske treneren Helle Thomsen sier seg enig.

- Jeg har følelsen av at vi var ett eller to steg bak hele tiden. Vi måtte alltid jage en ledelse, sier Thomsen til NTB.

- Forskjellen er slik som dette. Norge vinner fullt fortjent, sier hun.

God åpning
Norge åpnet første omgang med forrykende angrepsspill og så ut til å ha full kontroll på begivenhetene lenge. Etter halvspilt omgang ledet Norge klart.

Med 9-3 i målprotokollen var Norge seks mål foran, men så startet en imponerende opphenting av Sverige. På de neste ti minuttene scoret Norge kun ett mål, mens svenskene prikket inn scoring etter scoring.

Isabelle Gulldén var anonym for Sverige i innledningen av første omgang, men kom mer og mer med etter hvert. Gulldén var sikker fra syvmetersmerket ved to anledninger og fikk også sitt første spillemål for dagen i det 29. minutt.

Mot slutten av omgangen våknet Norge mer til liv igjen. To kjappe scoringer av Stine Bredal Oftedal holdt Norge foran og rett før pause sørget Heidi Løke for at Norge gikk til pause med en tomålsledelse. Løke scoret fire før hvilen.

God keeper
Norge hadde slitt med en del sykdom i forkant av denne semifinalen, men til møtet i Budapest fredag var alle spillerne friskmeldt. Tilbake i mål var Silje Solberg og keeperen sto en meget god kamp mellom stengene.

Sverige var det laget som hadde spilt den beste angrepshåndballen før møtet med Norge, men gjorde en rekke angrepsfeil i denne kampen.

Det ga Norge muligheten til å skaffe seg en litt større luke tidlig i andre omgang og 17-16 ble plutselig til 22-17. Dette klarte svenskene aldri å svare på og Norge dro sakte, men sikkert ifra. Med ti minutter igjen var Norge seks mål foran med 26-20, etter blant annet to mål av Sanna Solberg.

Den ledelsen slapp Norge aldri fra seg, selv om de løsnet opp litt på slutten.

Heidi Løke ble norsk toppscorer med seks fulltreffere.

Sju strake
Norge har de siste årene vært råsterke i EM-sluttspillet og vært i finalen i alle de seks siste mesterskapene. Ved fire anledninger har Norge vunnet.

Sist gang Norge vant EM var tilbake i 2010 og da var det nettopp Sverige som ble slått med 25-20 i finalen. Nå venter altså en ny finale for jentene.

Den spilles søndag mot Spania. Sverige møter Montenegro i bronsefinalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag