RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tviler på at Kjelling dummer seg ut igjen

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
- Men det er viktig at ikke alt står og faller på en spiller, sier håndballekspert Øystein Havang.

Året var 2009.

Stillingen var 30-30.

Motstander var Polen.

Kristian Kjelling hadde storspilt i den avgjørende VM-kampen, og Norge hadde sjansen til å nå sin første semifinale i et mesterskap noensinne.

Kastet bort ballen
Og helt på tampen tok det norske laget ut keeper i håp om å avgjøre det jevne oppgjøret. Kjelling fikk grønn trøye og skulle styre angrepet som kunne sende Norge til semifinale.

Det hele endte imidlertid med katastrofe for den norske stjernen. Han rotet bort ballen, og Polen satte inn vinnermålet like etter.

En skuffet Kjelling marsjerte rett i garderoben etter VM-fiaskoen.

Fredag kveld skal Norge på ny kjempe om heder og ære i et VM-sluttspill, denne gang i Sverige, og nok en gang er Kjelling tiltenkt en viktig rolle i det norske laget. For til tross for at han lenge var usikker grunnet plager i magen - et medfødt stramt muskelfeste - er 30-åringen nå friskmeldt og klar til dyst mot i første rekke Japan, Brasil, Ungarn, Østerrike og Island i VMs gruppe B.

- Har utviklet seg
Og selv om ekspertene stort sett er enige om at at Norge burde ta seg greit videre fra gruppen og videre til mellomrunden, så kan man likevel regne med at det vil bli mange både avgjørende og stressede situasjoner for Kjelling og de andre norske spillerne. Og verre vil det trolig bli. I mellomrunden venter etter alle solemerker håndballstormaktene Tyskland, Spania og Frankrike.

Likevel er ingen spesielt bekymret over at det igjen vil koke i topplokket på Kjelling når det begynner å dra seg til i jevne kamper. Ekspertene Frode Scheie og Øystein Havang tror begge at 30-åringen har lært mye av tabben for to år siden, og at det skal mye til for at gjør noe slik igjen.

- Jeg tror nok ikke han kommer til å gjøre samme feil en gang til. Men når slik skjer går det også en del på spilleopplegg. Det er viktig at ikke alt står og faller på en spiller når det drar seg til i viktige kamper. Kjelling har utviklet seg siden den gang, fått viktig erfaring, og tatt lærdom av å ha vært i mange slike situasjoner, sier Øystein Havang til Nettavisen.

Havang mener at den mesterskapsrutinen og erfaringen som mange av de norske nøkkelspillerne nå har, vil bli vesentlig for unngå dumme feil.

- Det å holde hodet kaldt i viktige situasjoner gjelder for alle lag. I herrehåndball er det alltid jevnt og tøft, og jeg vet i grunn ikke hvor kalde spillerne er når det drar seg til. Men laget har mer rutine nå, og vært gjennom mange slike situasjoner, og dratt med seg nødvendig erfaring fra det, sier den tidligere stjernespilleren om landslaget.

- Må få gjennombrudd
Frode Scheie, som voktet det norske målet 105 ganger i perioden 1995 til 2007, tror Kjelling har brukt de siste to årene til å bearbeide missen mot Polen. Den tidligere målvakten trekker også fram at en annen veteran, Håvard Tvedten, misset en straffe mot Danmark i samme mesterskap.

- Når spillere er midt oppe i slike situasjoner, tror jeg ikke de tenker så mye akkurat der og da. Men Kjelling har hatt to år på å bearbeide den missen siden 2009, og det samme har Håvard Tvedten gjort med sin straffemiss mot Danmark, sier Frode Scheie om Kjelling til Nettavisen.

- Begge to har vært i lignende situasjoner med både klubblag og landslag siden den gang, og drar med seg erfaring fra det inn i årets VM, sier han.

Scheie tror det nå først og fremst handler om at Norge må få et skikkelig gjennombrudd som lag på den internasjonale arena. Den tidligere målvakten tror dette vil gi nødvendig selvtillit og ro i laget til å takle stressende og avgjørende situasjoner bedre i fremtidige mesterskap.

- Jeg tror det handler mye om å få det definitive gjennombruddet i store mesterskap. Når vi får det vil slike situasjoner være lettere å håndtere. Danmark var litt slik tidligere at de var nære på mange ganger, uten å nå helt opp. Så ble det tre bronsemedaljer, før de tok gull. Det norske laget kommer også før eller siden til å lykkes. Man kommer nærmere å lykkes ved å mislykkes noen ganger, og det har gutta gjort, sier Scheie.

- Herrehåndball er såpass jevnt at det ofte vil være pluss/minus to mål som skiller. Derfor kommer marginer og det å være mentalt forberedt til å bli svært viktig. Rutine er viktig for at dette skal fungere. Men det handler også om å komme i flytsonen, vippe kamper i sin favør, og ha selvtillit, avslutter TV 2-eksperten.

Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere