Vil gå i bresjen for norsk gullalder

Foto: AP/Scanpix

Larvik har en unik mulighet til å sette europacupen på kartet.

PAMPLONA (Nettavisen): I fotball er den økonomiske gevinsten ved å nå gruppespillet i Champions League enorm. Klubbene som kommer dit håver inn en pen sum på rundt 100 millioner kroner.

I håndball er hverdagen en ganske annen.

Da Nettavisen snakket med økonomiprofessor Harry Arne Solberg ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, kunne han fortelle at det å delta i europacupen på kvinnesiden i håndball ofte var et tapsprosjekt.

Denne sesongen har imidlertid Larvik gjort noe en norsk klubb aldri tidligere har lyktes med, nemlig å spille seg helt fram til finale i den gjeveste europacupen av dem alle, håndballens Champions League.

LES MER: - RBK et forbilde
LES MER: -Skal utfordre Larvik

Økonomi vs. Sport
Ved å kvalifisere seg for finalen, der laget lørdag møter spanske Itxako til den avgjørende kampen lørdag, har laget håvet inn den nette sum av fire millioner kroner. Ved seier i finalen vil det bli enda mer.

Larvik-trener Tor Odvar Moen, håper at en seier i finalen virkelig kan være med å sette europacupen på kartet her hjemme og at vestfoldingene kan gå i bresjen for å skape en norsk gullalder i håndball.

- Vinner vi, har vi definitivt satt europacupen på kartet, sier Moen til Nettavisen.

- Men vi vil gjerne ha med hele bredden av norske lag ut i Europa, og være med på de turneringene som er. Det er veldig mye erfaring å hente for norske spillere på dette. Men slik situasjonen er akkurat nå, så veier den økonomiske utfordringen mer enn den sportslige, sier han.

- Må sørge for interesse
Larvik-treneren, som også har en sentral rolle i klubbens administrasjon, mener at det først og fremst er klubbene og organisasjonene hjemme i Norge, som må sørge for at norsk håndball hever seg.

Med dette mener ikke Moen kun at lagene må forbedres sportslig, men også at klubbene må styrkes i det arbeidet som gjøres utenfor banen. På dette området er Larvik en foregangsklubb i Norge.

- Vi som holder på med dette, må sørge for å gjøre sporten vår så interessant at vi får inn de pengene som trengs. Når en fotballklubb kan håve inn rundt 100 millioner for å delta i Champions League, så er det fordi sporten er så interessant at den genererer de pengene, forteller treneren.

- Vi må få i gang flere klubber. Ofte er de kvalifisert, men velger å ikke ta plassen. Jeg vet det er finansielle utfordringer ved dette, men det vil gi verdifull matching for norsk håndball. Vi må bli bedre både på og utenfor banen, bli mer interessante og ikke forvente at pengene bare skal ramle inn.

LES OGSÅ: Nora angrer ikke

- Fortsatt bak de beste
De siste årene er det kun Larvik som har klart å hevde seg ute i Europa av norske klubber. Laget har flere ganger vært i semifinalen av Champions League, og vunnet cupvinnercupen ved to anledninger.

På 1990-tallet gjorde også osloklubben Bækkelaget det skarpt i Europa. Under ledelse av Frode Kyvåg og anført av spillere som Kjersti Grini og Anja Andersen, ble klubben den første norske med suksess i europacupen. Noen Champions League-triumf ble det aldri, men det ble to cupvinnercupseire.

Tor Odvar Moen tror den manglende norske suksessen ute i Europa, også skyldes økonomi.

- Ja, jeg tror det har mye å gjøre med økonomi. Vi er nok fortsatt ikke helt der oppe og kan matche summene de største klubbene bruker på damesiden. Men vi har kommet i en posisjon der vi har en meget sterk stall og har også muligheten til å bruke mer penger nå, enn tidligere, sier Moen.

- I Champions League har vi både møtt bedriftsklubber og lag som har vært backet av investorer. Hjemme i Norge får vi imidlertid inn midler ved den gamle idrettslagmetoden ved å skaffe sponsorer og andre aktører til å spytte inn penger, sier han.

- Håper på Byåsen
Larvik-treneren håper at et høyere nivå på den norske serien etter hvert også kan bidra til større suksess ute i Europa.

Denne sesongen vant Larvik 22 av 22 mulige kamper på sin vei til seriegullet i Norge.

- Mister dere litt motivasjonen?

- Nei, jeg synes vi viser at vi ikke gjør det. Men vi har jo savnet de litt tettere oppgjørene mot Byåsen denne sesongen. Så vi får håpe at det får rustet opp troppen og kommer tilbake for fult, sier Moen.

- Men dere må huske at også vi jobber videre og vil bli bedre. Vi vet hvor tøft det er og hva som må gjøres andre steder. Man må dedikere seg til det og ha kontinuitet i både spillerstall og organisasjon. Men ingen vil bli mer glad enn oss, om det kommer en fire-fem klubber som kan utfordre oss. Det vil bli mer gøy da, sier han.

Nettavisen er på plass i Pamplona og følger Larvik i Champions League-finalen lørdag.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.