ULLEVAAL/AKERSGATA (Nettavisen): Erling Braut Haaland troner øverst på toppscorerlista i Premier League, ble kåret til månedens spiller i august og har fått en forrykende start på karrieren i Manchester City.

Onsdag møtte jærbuen norsk presse foran Nations League-kampene lørdag og tirsdag mot henholdsvis Slovenia og Serbia.

NRK fikk første spørsmål på pressekonferansen og kjørte hardt på Haaland for valget av Manchester City som sin klubb.

Se Haalands reaksjon og svar i videoen under:

– Eierne av Manchester City beskyldes for massive menneskerettighetsbrudd. De beskyldes for å fengsle egne innbyggere. Du spiller nå for Manchester City. Hva tenker du om eierne i den klubben du nå representerer?

– Først og fremst så har jeg aldri møtt dem. Jeg kjenner dem ikke sånn. Det er ganske kraftige beskyldninger du kommer med der. Når du sier på den måten, så kan jeg egentlig ikke si så mye om det. Jeg synes det blir litt for drøye ord der, svarte Haaland.

– Eierne beskyldes også for sportsvasking og at oppkjøpet av deg var en del av en sportsvaskingagenda. Hva tenker du om det? Var det et tema for deg da du skulle velge klubb? Mener du at du er del av en sportsvasking? Hvorfor? Hvorfor ikke?

– Jeg har vært City-fan hele livet. Far min har spilt der og sånn. Som dere ser, har jeg spilt noen få kamper og scoret 14 mål. Jeg har fått en grei start på sesongen, og det er det sportslige jeg tenker på. Jeg gjorde et godt klubbvalg med tanke på trener, spillere, ditten og datten, alt sånn. Det er det jeg har tenkt på. Til syvende sist har jeg vært City-fan. Det er bare sånn det har vært. Når jeg har valgt City, handler det om å utvikle meg på en positiv måte som fotballspiller og at Norge kan få bruk for meg, slik jeg har gjort i hver klubb. Jeg har også en drøm, som mange andre, om å bli best i verden, sa Haaland.

Manchester City eies av Sheikh Mansour. Han er også visestatsminister i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater. Eierne beskyldes blant annet for brudd på menneskerettighetene.

Dagsavisen fulgte opp med spørsmål om sportsvasking og spurte Haaland om det er et tema i City og blant spillerne.

– Jeg har ikke snakket så mye med Kevin (De Bruyne) eller Kyle (Walker) eller noe sånn, men jeg vet godt hva det ordet betyr, svarte Haaland.

Også Solbakken fikk spørsmål om sine tanker rundt Haalands klubbvalg, med tanke på hvem som sitter på eiersiden.

– Det jeg tenker er at det er veldig, veldig vanskelig å legge et stort ansvar på enkeltindividet i den sammenhengen her. Manchester City er godkjent av Premier League og hvor grensen går er helt umulig. Det er et mye større spørsmål enn enkeltindividet, enten det er Pep Guardiola, Kevin de Bruyne eller Erling Haaland som skal stå til ansvar for den delen. Det blir uoversiktlig og nesten umulig å fungere og leve et normalt liv hvis det er det som skal drive dette fram, sa Solbakken.

Lørdag spiller Norge bortekamp mot Slovenia i Nations League, før Serbia gjester Ullevaal tirsdag.