Gå til sidens hovedinnhold

Haaland-hat trick i norsk målfest mot Gibraltar: - Et fenomen

Norge tok en komfortabel seier mot Gibraltar. Ståle Solbakkens menn passerer Tyrkia og ligger nå á poeng med Nederland i gruppe G.

NORGE-GIBRALTAR 5-1

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Det norske laget misbrukte flere store sjanser i hjemmemøtet mot Gibraltar tirsdag kveld. Det var uansett aldri noen tvil om hvor de tre poengene skulle ende, men heller et spørsmål om hvor stor den norske seieren ville bli.

Nettkjenninger av Kristian Thorstvedt, Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth sørget for en klar norsk seier på Ullevaal. På overtid sørget Haaland for hat trick med sin tredje scoring for kvelden.

Les også: Børs: Slik spilte Norge mot Gibraltar

- Vi skulle hatt mer egentlig. Fornøyd, men ikke fornøyd nok. Jeg burde hatt to, Alex (Sørloth) burde hatt flere, men det er godkjent, sier Thorstvedt til TV 2 etter kampen.

Solbakken: - Det var ikke bra

Landslagssjef Ståle Solbakken var en fornøyd mann etter kampen.

- Det er helt vilt. Vi kombinerer og kombinerer. Det som er bra er at vi spiller hvert minutt som om det skulle vært det siste. Det var det vi ble enige om, sier Solbakken på pressekonferansen etter kampen.

Han legger ikke skjul på at Norge fint kunne scoret flere mål, men ville ikke fokusere på det.

- Det er klart vi kan være litt harde med oss selv på at vi brenner noen av de sjansene, og at vi slipper inn et mål. Men når innsatsen, kreativiteten og skaperevnen er så stor som den har vært de to siste kampene så får jeg meg ikke til å kritisere noen av de.

Solbakken var tydelig på at de var fornøyde, men at det ble litt blandete følelser etter mange misbrukte sjanser.

- Noen er litt ergerlige fordi de kunne stått med et landslagsmål, sier han.

Landslagssjefen kom også med en klar dom over det som skjedde like før pause da Gibraltar fikk et enkelt reduseringsmål.

Andreas Hanche-Olsen slo først bort ballen da han forsøkte å spille opp på Martin Ødegaard, før Gent-profilen rotet det til også i den påfølgende situasjonen etter at han ikke sto ordentlig opp i taklingen.

Reece Styche takket og bukket, før han chippet inn 1-3 bak Ørjan Nyland i det norske målet.

- Det var ikke bra, det var ikke det. Særlig for Nyland. Du liker jo ikke det, men det skjedde og det kan skje. Det skal ikke skje, sier Solbakken på spørsmål fra NRK under pressekonferansen.

- For et fenomen

Alexander Sørloth kom til Norges første ordentlige mulighet etter fem minutter. Et presist innlegg fra Martin Ødegaard fant veien frem til Real Sociedad-spiss som løp seg fri fra sin oppasser. Headingen fra Sørloth gikk rett i fanget til Gibraltars keeper.

To minutter senere løp samme mann fra hele gjestenes lag. Avslutningen gikk også denne gang rett på 36 år gamle Kyle Goldwin. Ødegaard fikk en god posisjon like etter, men vinkelen ble spiss slik at sjansen ebbet ut for den norske kapteinen.

Før ti minutter var spilt hadde Sørloth kommet til sin tredje store sjanse for kvelden. Etter et presist innlegg fra Mohamed Elyounoussi stanget denne gangen den høyreiste spissen ballen til side for stolpen fra kort hold.

- Selv om scoringen ikke har kommet så har dette vært en fin åpning på kampen, oppsummerer TV 2-ekspert Jesper Mathisen etter det første kvarteret.

Andreas Hanche-Olsen kom også han til en god mulighet etter en corner før 20 minutters spill. Avslutningen ble ble blokkert på gjestenes strek.

Så skulle det endelig løsne for Norge. Som i bortemøtet på Gibraltar noterte Kristian Thorstvedt seg for nettkjenning. Et flatt og presist innlegg fra Birger Meling fant veien til Genk-spilleren som timet løpet sitt perfekt og bredsidet inn Norges første mål.

- Thorstvedt er utrolig flink til å ta disse løpene. Det er helt bevisst måten han kommer inn i boksen, sier Mathisen.

- Et vakker angrep rett og slett, fortsatte han like etter.

Fire minutter senere serverte Thorstvedt en perfekt pasning til Erling Braut Haaland som var sikkerheten selv alene med keeper og doblet Norges ledelse. Scoringen var Haalands tiende landslagsmål på kun femten kamper.

Dortmund-spissen var ikke fornøyd med det. Norge satt fart i en kontring etter 38 minutter. Etter litt rot fikk Sørloth ballen frem til Haaland som var nådeløs med gjestene og plasserte ballen sikkert i det lengste hjørnet.

- Hvis ikke Braut Haaland får det norske folk til å gå mann av huse, så er det ingen norske spillere som noensinne vil klare det. For et fenomen, lovpriste Mathisen.

Thorstvedt kunne også økt ledelsen da han dunket ballen i stolpen like etterpå.

Gibraltar-scoring etter svakt forsvarsspill: - Utilgivelig

Så skjedde det som de færreste hadde sett for seg. Et svakt oppspill av Hanche-Olsen ble snappet opp av Gibraltar. Den tidligere Stabæk-spilleren trakk seg en smule i den påfølgende duellen slik at Reece Styche plutselig kom helt fri med keeper Ørjan Nyland.

Spissen var sikker og lobbet ballen via tverrliggeren og i nettet til en sjokkartet redusering.

- Det skal ikke skje. De scorer nesten aldri mål, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker overrasket før kollega Mathisen følger opp.

- Dette er utilgivelig av Hanche-Olsen i to situasjoner. Først slår han bort ballen, så trekker han seg i den avgjørende duellen. Han er normalt sett en knalltøff midtstopper som feier til i den type dueller, men her blir han plutselig veldig forsiktig. Da straffer Gibraltar Norge mot alle odds, sier han.

På overtid i den første omgangen ble Norge tildelt straffe etter at Haaland slo ballen i en Gibraltar-hånd, men etter en VAR-sjekk omgjorde kampens kypriotiske dommer avgjørelsen.

Dermed gikk lagene til pause med tomålsledelse til Norge.

Backbytte hos Norge

Før 2. omgang ble venstreback Meling byttet ut med det assistenttrener Kent Bergersen omtalte som en kjenning i lysken. Bodø/Glimts Fredrik Bjørkan overtok plassen i Norges backrekke.

Norge fortsatte presset mot Gibraltars mål etter hvilen.

Både Sørloth og Elyounoussi misbrukte begge store sjanser til å øke ledelsen. Sørloth fikk nok en mulighet fra kort hold etter godt forarbeid av Elyounoussi like etter. Headingen fant ikke veien forbi gjestenes målvakt.

På Sørloths sjette store mulighet i kampen skulle det endelig løsne. Spissen plukket opp ballen etter et løp fra Bjørkan. Sørloth tok en skuddfinte over til høyrefoten før han plasserte ballen sikkert i det nærmeste hjørnet.

Haaland kunne økt ledelsen like etter, men fra kort hold avsluttet spissen på uvant vis utenfor stolpen.

Kvarteret før slutt fikk også innbytter Joshua King en gigantisk sjanse, men Watford-spissen misbrukte muligheten.

- Er det mulig å bomme der, kommenterte Alsaker.

- Nå synes jeg litt synd på King som ikke får ballen i mål, var den ærlige dommen fra Mathisen.

På overtid noterte Haaland seg for hat trick.

Samtidig sørget Nederland for storseier hjemme mot Tyrkia i Amsterdam. Louis van Gaals mannskap leder nå gruppen på bedre målforskjell enn Norge.