MANCHESTER CITY - CRYSTAL PALACE 4-2:

Pep Guardiola og Manchester City fortsatte å trøble mot Crystal Palace da lagene møttes i Manchester lørdag. De lyseblå hadde ikke scoret på de to siste ligakampene mot samme motstander, etter 0-0 på bortebane og 0-2 hjemme sist sesong.

Og i denne sesongens første møte med londonlaget kunne det knapt begynt verre for Erling Braut Haaland og lagkameratene. Etter to tidlige Palace-scoringer lå City under med 0-2 allerede etter 21 minutter på eget gress.

Dette var første gang på nesten tolv år at klubben startet en Premier League-hjemmekamp like svakt i målprotokollen. Statistikken til Opta forteller at forrige gang City lå under med 0-2 like tidlig var mot Everton i desember 2010.

Les også: Liverpool med sjokkresultat: – Blir ydmyket så til de grader

Men i sommer har den regjerende ligamesteren investert i en målgarantist med norsk pass. Og da han først kom i gang, brukte Erling Braut Haaland også under 20 minutter på å overgå Crystal Palaces to scoringer. Etter en kjapp redusering fra Bernardo Silva etter sidebyttet, var det tid for Haaland-show.

Tre raske

Først på en heading til 2-2, på et flott Phil Foden-innlegg etter en drøy times spill. Og så da Haaland fikk styre inn 3-2 på bortimot blankt mål ved den bakre stolpen etter et kjapt cornertrekk.

– Han har en magisk tilstedeværelse inne i motstanderen boks, brynemannen. Han er på rett sted til rett tid. Det er det vanskeligste og det enkleste i fotball å bare pirke de der inn. De har snudd det i andre omgang, roste Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

– Fem mål på fire kamper for Haaland i Premier League. Verdens beste spiss, spørsmålstegn? spurte Sundet, bare noen minutter før Haaland var på pletten for tredje gang i kampen, og scoret sitt sjette ligamål etter overgangen fra Dortmund i sommer.

Les også: Manchester Uniteds matchvinner høster kritikk: – Typisk

Superspissen ordnet 4-2 og ekte hat trick da han avsluttet i mål etter pasning fra innbytter Ilkay Gündogan. Like etterpå ble han byttet ut, men det hindret ikke at han ble annonsert som kampens beste spiller over høyttaleranlegget i sluttminuttene.

De tre scoringene betyr at 22-åringen nå er toppscorer i Premier League, to mål foran Leeds-spilleren Rodrigo.

– En veldig god følelse. Dette er et stolt øyeblikk for meg og familien min. Vi fortsetter å jobbe på. Disse kampene er grunnen til at jeg er her, for å snu på ting når det er litt vanskelige tider, sier Haaland til BBC.

– Faren min vil antagelig si at han har flere mål i Premier League enn meg, så da har jeg noe å jakte på, fortsetter han.

I intervju med den norske rettighetshavren Viaplay fikk tremålshelten spørsmål om hva sjefen Pep Guardiola sa da han ble byttet ut i sluttminuttene. TV-bildene viste at de to var tydelig oppglødde og Guardiola ga spissen sin noen solide «klapp» mot skuldrene med knyttede never.

– Jeg husker egentlig ikke så mye. Jeg tror det var mest adrenalin fra begge to. Jeg fikk vondt i skuldrene da han sto og slo meg, men han er en fin mann, smiler Haaland i intervjuet med Viaplay.

Fra strev til overkjøring

Det gikk ikke mer enn fire minutter av første omgang før et godt slått frispark fra Eberechi Eze skapte forvirring og endte med et John Stones-selvmål.

Det hele skulle bli betydelig verre for City etter litt over 20 minutters spill. På en corner fra samme side som førte til 0-1 ble Haaland og Kyle Walker holdt unna av et lurt sperretrekk fra Odsonne Édouard.

Den franske spissens manøver førte til at stopper Joachim Andersen fikk gå opp mutters aleine og sette inn kampens andre mål med en treffsikker heading.

– De har så vidt vært over midten to ganger her, Palace, og så leder de 2-0. Og vi har så vidt passert 20 minutter her. For et sjokk i Manchester! sa Sundet.

Tidligere Crystal Palace-spiller Clinton Morrison støttet akkurat den betraktningen i sendingen til Sky Sports.

– Crystal Palace har vært på halvdelen til City to ganger og scoret to mål. Det er svakt forsvarsspill av laget til Pep Guardiola, påpekte Morrison.

I realiteten hadde Palace bare en godkjent avslutning på mål i førsteomgangen, men likevel to scoringer.

I tillegg ble enda en nettkjenning for gjestenes Jordan Ayew annullert, fordi dommer Darren England mente Édouard forstyrret Ederson for mye da City-målvakta skulle sette i gang spillet.

Tre av tre

Sundet kommenterte for første gang en Premier League-kamp med Erling Braut Haaland på banen lørdag.

Før kampstart passet han på bemerke at Haaland scoret tre ganger både den første gangen Sundet kommenterte en av kampene hans i Champions League, og den første gangen han var kommentator for en bundesligakamp med Haaland i aksjon.

Den norske landslagsspissen var dog ikke helt på samme uttellingsprosent i den første omgangen.

Haaland nikket blant annet en corner over fra farlig posisjon. Og like etter 0-2-scoringen trillet han en avslutning i nettveggen fra spiss vinkel etter å ha kommet rundt Palace-keeper Vicente Guaita.

Den andre omgangen startet betydelig bedre for Manchester City mot det defensivt konsentrerte bortelagets 5-4-1-formasjon.

Bernardo Silva fant åpningene som åpnet slusene, og Erling Braut Haaland fortsatte arbeidet med varemerket sitt. Tre mål, og det første Premier League-hat tricket til Haaland var et faktum en knapp halvtime seinere.

Vi fulgte kampen direkte i vinduet under!