Haaland med klar beskjed til skeptikerne etter lite spilletid: - De får tro hva de vil, jeg bryr meg ikke

TRIVES: Erling Braut Haaland slår fast at han ikke stresser i Red Bull Salzburg til tross for relativt lite spilletid.

TRIVES: Erling Braut Haaland slår fast at han ikke stresser i Red Bull Salzburg til tross for relativt lite spilletid. Foto: Egil Sande (Nettavisen)

Erling Braut Haaland (18) er ordknapp om sitt første halvår i Østerrike og Red Bull Salzburg. Men han slår fast at han er trygg på at han er i rett klubb.

22.05.19 21:17

LODZ (Nettavisen): Den norske unggutten har «bare» vært på banen i fem offisielle kamper for sin nye klubb siden overgangen fra Molde. Fasit er to innhopp i cupen, ett innhopp i Europa League, ett innhopp i ligaen og én kamp fra start i ligaen.

En rekke ganger har han ikke blitt tatt ut i storklubbens kamptropp.

Da han startet sin første kamp mot LASK Linz 12. mai endte det imidlertid med scoring. Etter kampen vanket det ros fra avtroppende Salzburg-trener Marco Rose.

- Våre nykommere har så langt integrert seg godt og utviklet seg bra. Haaland har virkelig skutt fart og legger press på de andre spillerne, sa den avtroppende treneren.

Det lover godt for dem som håper på en ny superspiss i emning for norsk fotball.

Enda et godt tegn er det at denne sesongens toppscorer Munas Dabbur er solgt til Sevilla, noe som gjør veien til spilletid litt kortere for den storvokste angrepsspilleren fra Jæren.

Ordknapp

Men da vi møtte Haaland i VM-byen Lodz etter landslagets trening onsdag kveld, var han ikke spesielt snakkesalig om tiden i Østerrike.

Det hele utviklet seg til å bli en uvanlig kortfattet ordveksling etter Nettavisens åpningsspørsmål om hvordan det går i Red Bull Salzburg.

- Det går bra, det.

- Hvordan har det vært der nede?

- Det har vært bra.

- Hva er det som har vært bra?

- Alt.

- Du fikk en scoring sist, hvordan var det?

- Kjekt. Jeg koste meg da.

- Hva gjør at du trives i Østerrike?

- Måten vi trener på og måten jeg lever på. Det gjør at jeg koser meg, og jeg har gode folk rundt meg.

- Føler du selv at du tar steg som spiller?

- Ja.

- Hva har du blitt bedre på siden du dro?

- Alt.

- Hva har du å si til dem som er bekymret for at du ikke får spille mer enn du har gjort?

- De får tro hva de vil, jeg bryr meg ikke om det.

- Er du stresset?

- Nei.

- Hvorfor ikke?

- Jeg vet jeg er i rett klubb. Jeg er ikke stressa.

- Har du fått noen signaler om at du er nærmere laget nå?

- Alt jeg vet er at de har kjøpt meg for en grunn, så jeg stresser ikke med det.

Så kan man tolke ordknappheten som man vil.

Nettavisen Pluss: Quiz: Kjenner du igjen fotballspillerne?

LADER OPP: Erling Braut Haaland og den norske troppen har ankommet Lodz og forbereder seg til VM-åpning fredag. Foto: Czarek Sokolowski (AP)


Norge-sjefen var på besøk

U20-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen (42) har allerede vært på besøk hos Haaland i Salzburg.

Det gjorde at han er langt fra stresset på det norske supertalentets vegne.

- Det første halvåret er veldig styrt fra klubben og handler om å lære seg språket, byen og klubben. De har vært opptatt av å ta «the double» , noe de klarte, og det åpnet for at Erling skulle få litt spilletid mot slutten av sesongen. Dessverre fikk han seg en smell i ankelen, men spilte siste kamp før VM og scoret med en gang, slik han har en tendens til å gjøre. Det var nok bra for ham å få spilt, scoret og vist seg frem for hjemmefansen, forteller Johansen.

- De har en god plan for meg, mener Haaland selv.

U20-landslagssjefen stresser ikke med at unggutten har fått mindre spilletid enn mange kanskje hadde ventet etter overgangen fra Molde.

«Paco» er fortsatt trygg på at 18-åringen gjorde et helt riktig klubbvalg da han var ettertraktet over hele verden som Molde-spiller.

- Med VM nå, litt ferie og en pust i bakken, tror jeg han vil stå på et bra sted når de begynner å spille igjen. Det er viktig å påpeke at Salzburg er et par hakk opp fra det man er vant til i Norge. Ligaen er nok ikke så mye bedre enn vår, men Red Bull Salzburg er mye bedre enn våre beste lag. Det går fort på trening, og det skulle bare mangle at det tar litt tid for en 18-åring å spille seg inn på laget og i troppen der, sier han.

Nettavisen Pluss: Få 1 måned for 1 krone, eller 3 måneder for 399 kroner

Kom på talentliste før VM

Haaland er for lengst et navn man har merket seg også utenfor Norges landegrenser før VM.

Da FIFA før VM presenterte « ti spillere som kommer til å skinne» under mesterskapet, var Haaland eneste nordmann på listen. Han er også den eneste spilleren fra Norges gruppe som har fått en plass på listen.

- Den 1,91 høye 18-åringen ledet landet sitt gjennom kvaliken, scoret et hat trick mot Skottland og hjalp Norge til å vinne gruppen og senere kvalifisere seg til VM. Han har nylig gjennomført en overgang til Red Bull Salzburg, skriver FIFA om den norske unggutten.

Selv hadde han ikke fått med seg den rosende omtalen da vi tok det opp med ham onsdag kveld.

- Nei. Dessuten er det flere på laget vårt som kunne vært på den listen, sier han.

- Hva er målet ditt for neste sesong i Salzburg?

- Å spille kamper, og gjøre litt av det samme jeg gjorde i Molde, svarer han.

Haaland forteller at han nesten ikke har vært hjemme siden overgangen til Salzburg, men var i Bryne på 17. mai. Det var første gang siden han flyttet til Østerrike.

- Jeg følger godt med på Bryne fotballklubb og har fortsatt god kontakt med alle der, sier han.

Nå bor han alene i leilighet i Salzburg, men forteller at det ikke er så veldig uvant, all den tid han har gjort det samme i Molde i noen år.

- Kult å se Solskjær

Han følger også med på sin gamle trener Ole Gunnar Solskjær som nå har fått en viss trenerjobb i England.

- Det er kult å se at han er trener der, og det blir spennende å følge ham videre, sier Haaland, som røper at han fortsatt har kontakt med sin gamle trener.

Norge spiller minst tre kamper i U20-VM, og første test kommer fredag kveld når Uruguay er motstander i Lodz. Haaland ventes å starte kampen som spiss for et norsk landslag som deltar i U20-VM for første gang siden 1993.

Spissen gleder seg til å komme i gang.

- Det blir spennende å se, vi får ta kamp for kamp. Vi har en god tropp, men vi må ikke glemme at det også er andre gode lag her, sier han.

Norge VM-åpner mot Uruguay fredag 20.30. Kampen sendes på NRK 3.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.