Fredag ble de nominerte til France Footballs kåring av verdens beste fotballspiller offentliggjort, og på listen finner vi en nordmann - Erling Braut Haaland. Borussia Dortmund-spissen scoret 41 mål på like mange kamper sist sesong og har fortsatt der han slapp. Denne sesongen står han med elleve mål på de første åtte kampene.

- Det er veldig kult og gøy. Jeg har jo fulgt nøye med den siste tiden, sier Viasport-kommentator Eivind Bisgaard Sundet til Nettavisen og ler.

- Han har vært stabilt fryktelig god. Han reddet Dortmund sist sesong og scoret jo ett mål per kamp i snitt. Han er ikke bare på listen. Han bør være en av favorittene, sier kommentatoren videre.

- Hvem har du foran Haaland?

- Jeg tenker umiddelbart på Robert Lewandowski som den største favoritten. Han er ofte i enden av et godt angrep og scorer mye, men jeg er veldig imponert over noen av målene Haaland har scoret. Han gjør mye på egenhånd. Men jeg tror Lewandowski vinner mye på grunn av tallene, sier kommentatoren.

Trekker frem trio

Han trekker også frem Lionel Messi, Bruno Fernandes og Gianluigi Donnarumma.

- Messi er jo alltid på en sånn liste. Han var rimelig god i fjor han og er en av de beste i verden. Donnarumma var jo EMs beste og vant gull med Italia, men ikke vært så god i høst og er jo ikke fast i PSG. Bruno var veldig god forrige sesong for Manchester United, sier han.

- Så har du spillere som de Bruyne og flere Premier League-spillere som er veldig bra, og de fra Chelsea må jo også nevnes siden de vant Champions League. Men de var jo ikke veldig gode gjennom hele sesongen.

Haaland var med i den første gruppen som ble offentliggjort, sammen med Riyad Mahrez, N'Golo Kanté, Leonardo Bonucci og Mason Mount.

- Dette er Erlings første nominasjon, men hvis vi skulle tippet, er det nok ikke den siste, skriver Dortmund på Twitter.

Dette er alle de nominerte:

Cesar Azpilicueta, Nicolo Barella, Karim Benzema, Leonard Bonucci, Kevin De Bruyne, Giorgio Chiellini, Cristiano Ronaldo, Ruben Dias, Gianluigi Donnarumma, Bruno Fernandes, Phil Foden, Erling Braut Haaland, Harry Kane, Jorginho, N'Golo Kante, Simon Kjær, Robert Lewandowski, Romelu Lukaku, Riyad Mahrez, Lautaro Martinez, Kylian Mbappé, Lionel Messi, Luka Modric, Gerard Moreno, Mason Mount, Neymar, Pedri, Mohamed Salah, Raheem Sterling og Luis Suarez.

Les også: Caroline Graham Hansen fikk ingen Ballon d'Or-nominasjon: – Veldig merkelig

Tredje nordmannen

Totalt 30 spillere er nominert til prisen. Den deles ut 29. november. I løpet av de neste dagene blir de resterende spillerne offentliggjort.

Haaland er med det den tredje nordmannen som har blitt nominert til Gullballen-kåringen. Rune Bratseth ble nominert i 1992 og 1993. I 1992 kom han på 20.-plass med én stemme. Da var det Marco van Basten som vant med 98 stemmer. Året etter ble han nummer 15 med fem poeng.

Også Bent Skammelsrud har tidligere blitt nominert. I 1997 ble han nummer 33 med ett poeng.

Prisen ble ikke gitt ut i 2020, som følge av koronaviruset. I 2019 var det Lionel Messi som vant foran Virgil van Dijk og Cristiano Ronaldo. Messi har vunnet den seks ganger, mens Ronaldo har vunnet fem Gullballen-trofeer.

Haaland er for tiden skadet. Jærbuen er derfor ikke med i Norge-troppen som møter Tyrkia og Montenegro fredag og mandag.