MANCHESTER CITY – MANCHESTER UNITED 2–1:

Erling Braut Haaland og Manchester City slo byrival Manchester United lørdag og kunne løfte FA-cuppokalen.

Dermed har de lyseblå fra Manchester vunnet både Premier League og FA-cupen denne sesongen. Neste helg spiller de Champions League-finale mot Inter og kan dermed sikre seg en såkalt «treble», noe ingen har gjort i England siden United i 1999.

Får så busta fyker

Ilkay Gündogan ble den store spilleren for City. Han scoret først etter kun noen sekunder og kort tid etter pause var tyskeren på plass igjen og nettet sitt andre. Bruno Fernandes scoret for United på straffespark etter 33 minutters spill.

Ved Gündogans andre scoring, måtte United-keeper David De Gea tåle kraftig kritikk for sin opptreden mellom stengene.

– Han er et stort problem for United. Er det å få inn en ny keeper er viktigere enn en spiss? spurte Sky Sports-ekspert Jamie Carragher.

Flere er enige i nettopp den vurderingen av spanjolens keeperspill i den nevnte situasjonen.

– Kjære vene, De Gea. Igjen! Ingen unnskyldning at den ballen går forbi flere spillere. Den trillet av gårde. Ligner veldig på målet mot West Ham. Svakt keeperspill, mente Manchester Evening News-journalist Samuel Luckhurst på Twitter.

LES OGSÅ: Fullt kaos i Obos-klubb: – Sterkt beklagelig

Sjokkåpning

Manchester City fikk en drømmestart på FA-cupfinale da Ilkay Gündogan sendte de lyseblå i føringen etter få sekunder.

Tyskeren leverte et prakttreff da han fikk ballen litt utenfor 16-meteren og banket ballen inn bak David de Gea.

Dette er, ifølge Viaplay-kommentator Kasper Wikestad, tidenes raskeste scoring i en FA-cupfinale noensinne.

– De tror nesten ikke det de ser De Gea og Erik ten Hag, sa kommentatoren i etterkant av fulltrefferen.

Manchester United så rystet ut de første minuttene og City hadde noen sjanser til å øke ledelsen ytterligere.

Både Rodri og Haaland hadde muligheter som kunne gitt uttelling. Sistnevnte var frampå med en lang tå etter 17 minutter, men fikk ikke helt kraft i avslutningen og keeper De Gea fikk en grei jobb med å redde. Like etter hadde nordmannen et skudd over mål.

Fikk straffe

De røde holdt altså unna og etter 33 minutter fikk de sjansen til å utligne da ballen traff hånden til Jack Grealish inne i feltet. Det var VAR-rommet som oppdaget forseelsen da Aaron Wan-Bissaka headet ballen opp i hånden på angrepsspilleren.

Dommer Paul Tierney tok en ekstra kikk på skjermen, før han belønnet United med straffespark.

LES OGSÅ: RBK-heltene med klar Rekdal-beskjed

TV-bildene viste at ballen traff hånden til Grealish og at han hadde den ut fra kroppen.

Bruno Fernandes var sikker fra elleve meter og sørget med det for balanse i regnskapet på Wembley.

Midtstopper Raphaël Varane fikk en utmerket mulighet til å sende United foran etter en corner mot slutten av første omgang, men ballen skled litt av foten til franskmannen da han skulle avslutte og City slapp med skrekken.

Dermed sto det 1–1 etter de første 45 minuttene i den engelske hovedstaden.

LES OGSÅ: Påstander om Jakob Ingebrigtsen skaper strid: – Du tenker det er absurd

Gündogan igjen

Fem minutter etter sidebytte var det igjen duket for Ilkay Gündogan. Kevin De Bruyne vippet et frispark ut til tyskeren og igjen klemte han til fra kanten av 16-meteren. Ballen gikk inn nede i hjørnet, men det så ut som De Gea kunne gjort en bedre jobb.

Etter 70 minutter hadde samme mann ballen i nettet for tredje gang. Haaland kom til en god avslutning inne i boksen. De Gea var raskt nede og reddet, men ga retur. Den omsatte Gündogan i nettmaskene. Denne gangen var imidlertid tyskeren offside.

Rett etter fikk Alejandro Garnacho en stor mulighet i andre enden. Vingen forsøkte å bøye ballen rundt City-keeper Stefan Ortega etter å ha trukket inn i banen fra sin kant. Avslutningen hadde fin retning, men sneiet stolpen og gikk utenfor.

Bortsett fra en stor dobbeltmulighet på overtid, der ballen var innom tverrliggeren, kom ikke United stort nærmere en utligning. City på sin side hadde flere gode sjanser til å pynte på resultatet ytterligere. Da tidne var ute sto det foirtsatt 2-1 til de lyseblå, som kunne juble for cupseier.