Gå til sidens hovedinnhold

Haaland og «Moi» med mål da Norge vant over Latvia

Erling Braut Haaland og Mohamed Elyounoussi sørget for en solid norsk 2-0-seier borte mot Latvia.

LATVIA - NORGE 0-2

RIGA/OSLO (Nettavisen): 2-0-seieren gjorde at Norge ledet gruppe G med 10 poeng, før Tyrkia og Nederland vant sine respektive kamper. Dermed rykker Norge opp en plass på tabellen, ettersom Nederland knuste Montenegro. Tyrkia leder gruppe G med 11 poeng, mens Nederland har 10 poeng og ligger foran Norge med bedre målforskjell.

Og det var Erling Braut Haaland, som scoret i sin andre landskamp på rad, og Mohamed Elyounoussi, som sto bak målene som Norge scoret.

- Vi skal egentlig vinne mer, men jeg er en sånn trener som synes det er perfekt hvis vi holder nullen borte og scorer et eller to mål, sier landslagssjef Ståle Solbakken til TV 2 etter kampen.

- Vi har vært bunnsolide på denne samlingen. Vi har mye å gå på i noen av spillets faser, men det har vært trygt og godt å være trener, fortsatte han.

Gigantmisser

Kristian Thorstvedt skaffet Norge straffe etter 20 minutter da siddisen gikk ned i Latvias boks. Etter en VAR-sjekk ble straffen stående, og Haaland var sikker fra elleve meter.

20 minutter ut i den andre omgangen økte Elyounoussi til 2-0. Birger Meling slo en millimeterpresis pasning til Southampton-spilleren, som tok ballen med seg mot venstre, før han skjøt mot høyre. Sekunder senere lå ballen i nota etter en lekker avslutning fra «Moi». Dermed endte det 2-0 i en kamp hvor Norge hadde tilsynelatende meget god kontroll gjennom hele kampen, og der «Moi».glitret .

- Det er litt blandede følelser. Jeg synes vi gjør en ok kamp på en vanskelig gressmatte. Den var veldig mye og mange av oss skled. Vi kunne scoret tre-fire, kanskje fem mål. Men vi tar tre poeng, og det var derfor vi kom hit, sier målscoreren til TV 2 etter kampen.

Men likevel var det innbytter Joshua Kings to gigantiske muligheter som fort blir den store «snakkisen» etter kampen. Først headet han i stolpen fra tre meter, før han to minutter senere klarte å tråkke på ballen da han skulle sentre den enkelt i mål. Det vakte reaksjoner blant kommentatorene.

- Det er den største bommen jeg noensinne har sett fra en norsk landslagsspiller, utbrøt Jesper Mathisen.

- Han skal bare spasere ballen i mål. Er det mulig å bomme på denne? Han blir bare liggende på gresset og le. Han kan knapt få en større mulighet. Jeg skjønner at Solbakken blir litt oppgitt på linja, fortsatte kommentatoren.


Norsk press og straffescoring

Norge tok umiddelbart initiativ og skapte kampens første store mulighet allerede etter fire minutter da Birger Meling fant Mohamed «Moi» Elyounoussi på vei inn i Latvias sekstenmeter. Southampton-spilleren fikk avsluttet på mål, men Latvia-keeper Pavels Steinbors fikk slått ballen over tverrliggeren.

To minutter senere var Norge på ny nær scoring da «Moi» vartet opp med et flott gjennomspill til Braut Haaland. Den norske spissen fikk rundet keeper, men avslutningen ble avverget på strek.

Solbakkens menn fortsatte å kjøre kampen og etter 17 minutter kom belønningen i form av et straffespark. Det skjedde etter at Kristian Thorstvedt ble felt inne i sekstenmeteren Latvias sekstenmeter.

Straffen virket å være av det billige slaget, men Norge takket uansett for muligheten.

Fra krittmerket var det Braut Haaland som tok ansvar og banket inn 1-0. Han feiret i ren Luca Toni-stil.

Bare minutter senere kunne det stått 2-0 til Norge da de norske herrene kombinerte fint. Ballen endte til slutt hos Meling som avsluttet fra noe skrå vinkel. Dessverre for rogalendingen gikk ballen i stolpen og ut.

Les også: Rekdals uttalelser om Ødegaard vakte oppsikt. Nå slår han tilbake

Stor sjanse til «Moi»

Norge styrte også kampen i den andre halvdelen av førsteomgangen, men det gikk noe lenger tid mellom hver sjanse. «Moi» hadde en svært stor mulighet etter 30 minutter da han kranglet seg gjennom Latvia-forsvaret og kom alene med keeper, men avslutningen gikk rett på Steinbors.

Det ble også noe av det siste Steinbors gjorde i kampen. Latvias veterankeeper fikk trøbbel med et vondt kne etter en tidligere duell i kampen mot «Moi» og måtte til slutt byttes ut.

Latvia skapte svært lite i første omgang, men fikk en liten mulighet da Morten Thorsby ga bort et unødvendig frispark ved cirka 20 meter. Tidligere Strømsgodset-spiller Janis Ikaunieks fikk et brukbart treff på frisparket, men Andre Hansen hadde god kontroll i det norske målet.

Det stod dermed fortsatt 1-0 til Norge da lagene gikk til pause.

Lekker «Moi»-scoring

Den andre omgangen var 19 minutter gammel da Norge skapte den første store muligheten i 2. omgang. Innbytter Alexander Sørloth, som hadde karantene og ikke var med mot Nederland, fikk skutt fra distanse etter pasning fra Ødegaard. Den nysignerte Real Sociedad-spilleren tvang frem en lekker redning fra keeperinnbytter Roberts Ozols.

Men bare minuttet senere måtte målvakten kapitulere. Meling fant «Moi» på 15 meter, som hamret ballen i mål med venstrefoten. Scoringen var Southampton-spillerens sjuende landslagsscoring på 34 kamper.

– Jeg trengte et par sjanser, men på det tredje skal det skje. Det var først og fremst en fin pasning fra Birger (Meling). Det var en god førstetouch, og da var det bare å sette ballen i det lengste hjørnet, sier han.

Haaland burde satt sitt andre etter 84 minutter, da han fikk stå helt alene på 14 meter etter en lekker pasning fra Ødegaard. Spissen prøvde å plassere den i lengste hjørne, men Ozols var med på notene og reddet lekkert. Og seks minutter senere hadde ikke Ozols sjans da innbytter Joshua King headet fra fire meter, men uheldigvis for spissen smalt ballen i stolpen.

Seieren gjør at Norge kan nyte tabelltopp et par timer.

– Superproft gjennomført. Litt rufsete de første ti minuttene av første omgang er det eneste minuset. Vi lykkes veldig godt med taktiske, men vi ble litt nonchalante på slutten av første og starten av andre omgang, sier Solbakken.